בענף הנדל"ן מעכלים היום את ההגבלות החדשות שהטיל בנק ישראל בשוק המשכנתאות - והתגובות כבר מתחילות לזרום. ברנרד רסקין, מנכ"ל סוכנות התיווך רי/מקס ישראל, מברך על כך שהנגיד סטנלי פישר בחר בהגבלות מתונות יחסית, לדבריו.
"הייתה חרושת שמועות בשוק בנוגע למהלכים דרמטיים שיגבילו מאוד את שוק המשכנתאות. דובר אפילו על כוונה של הנגיד לדרוש מהבנקים שכתנאי לקבלת משכנתא לקוחות יידרשו לגייס 40% הון עצמי. אני שמח שהשמועות הללו התבדו היום", אומר רסקין.
רסקין מכנה את מדיניות בנק ישראל "שמרנית" וטוען כי "הטלת מגבלה נוספת שהציבור אינו יכול לעמוד בה עלולה הייתה ליצור כדור שלג שעלול לפגוע גם ברוכשי הדירות ובענף הנדל"ן. חזרתי עכשיו מכנס בינלאומי ושמעתי נציגים של מדינות מתלוננים על שהבנקים שם מעניקים משכנתאות 'רק' בשיעורים של עד 90%, כך שהמדיניות בישראל נחשבת לשמרנית ביותר".
לצד השבחים שרסקין חולק לפישר, הוא תוקף בחריפות את הממשלה וטוען כי השרים רק מדברים על הורדת מחירי הדירות - אך לא עושים מספיק בפועל ולא מגדילה את היצע הדירות.
"הרצון להוריד את המחירים זה מיתוס", אומר רסקין. "מי שחושב שרכישת דירות במרכז תל-אביב או ירושלים תהיה יום אחד אפשרית לזוגות צעירים, חי באשליה. זוגות צעירים צריכים לקנות דירות באזורים חדשים ורחוקים יותר. זה תהליך טבעי שקיים בכל העולם - הביקושים מגיעים לאזור חדש, גורמים להתפתחותו והופכים אותו למבוקש עם הזמן. מי שיש לו 800-700 אלף שקל לא יוכל לקנות דירה במרכז תל-אביב, ואת זה אין דבר שישנה".
"פישר יוצר תקופת המתנה"
בענף המשכנתאות טוענים - ספק בכנות ספק בהתכחשות למציאות החדשה - כי להנחיות החדשות של בנק ישראל לא תהיה השפעה על שוק המשכנתאות. עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, סבור כי ההגבלה החדשה "לא תשפיע על מחירי הדירות ולא תפחית את היקף הפעילות בשוק המשכנתאות".
גם ד"ר מיכאל שראל, כלכלן המאקרו של הראל פיננסים, מעריך כי ההנחיה החדשה של פישר לא תצליח לקרר את שוק הנדל"ן: "מאחר ובשוק המשכנתאות אין ארביטראז' משמעותי - שאר מסלולי הריבית מתמחרים בקירוב את אותו קצב העלאת הריבית הגלום במסלול הריבית המשתנה - הרי שצעד זה לא אמור לייקר את המשכנתאות בחישוב כולל. לכן, סך הביקושים לדירות לא צפוי לקטון באופן משמעותי וכתוצאה מכך גם מחירי הדירות לא יושפעו. אם בנק ישראל מוטרד ממחירי הדירות (למשל מהסכנה להיווצרות בועה), דרך יעילה העומדת לרשותו על מנת לצנן את הביקושים לדירות היא העלאת ריבית או הגבלת גובה המשכנתא הכולל כאחוז משווי הדירה".
והקבלנים? הם כמובן תוקפים את בנק ישראל, כמו למשל יגאל דמרי, בעלי חברת י.ח דמרי, הטוען כי "המהלך החדש של בנק ישראל לצינון שוק הדיור שוב פוגע באזרח הקטן, בשכבות החלשות ובזוגות הצעירים". לדבריו, ההגבלות השונות של בנק ישראל בשוק המשכנתאות יוצרות "תקופת המתנה" שבה כמות עסקאות הנדל"ן פוחתת. עם זאת, ברגע שתסתיים תקופת ההמתנה, "ייווצר לחץ של רוכשים על השוק והדבר יהווה את הגורם המרכזי להגברת הביקושים ולעליות המחירים".
גם חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, תוקף את בנק ישראל וטוען כי הנגיד "מעניש את הזוגות הצעירים על מחדלי הממשלה בהסדרת ההיצע בשוק הדיור. ההגבלות של בנק ישראל לא ישפיעו על זוגות צעירים שהמשפחה יכולה לעזור להם ברכישת דירה; הם כבר הסתדרו. כמובן שגם משפרי הדיור לא יפגעו כי כבר יש להם הון בסיס. היחידים שייפגעו מההחלטה אלה זוגות צעירים שלא באים מבית מאוד מבוסס כלכלית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.