הדולר היציג ירד ל-3.41 שקלים; "ייחלש ל-3.35 ש' לדולר"

האירו התחזק ב-0.6% לרמה של 5.049 שקלים ■ רונן מנחם: אין כל חדש בהודעת הפד ■ שיעור האבטלה ירד ל-6% בפברואר

השקל ממשיך לאבד גובה מול האירו, ומנגד מתחזק מול הדולר, במהלך יום המסחר המקומי (ה') במטבעות. זאת, במקביל למגמה בעולם, כשמדד הדולר (הדולר מול 16 מטבעות מרכזיים) נופל לרמה הנמוכה ביותר מ-2008.

הדולר היציג נקבע ברמה של 3.41 שקלים, ירידה של 0.26% לעומת השער היציג שנקבע אתמול, והאירו התחזק מנגד בכ-0.6% לרמה של 5.049 שקלים. בעולם ממשיך הדולר לאבד גובה ונסחר ברמה של 1.485 דולרים לאירו - שפל של 16 חודשים.

בזירת המאקרו המקומית, שיעור הבלתי מועסקים במשק עמד בחודש פברואר 2011 על 6% בלבד מכוח העבודה, שהם במונחים מוחלטים - 192 אלף מובטלים. כך דיווחה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על בסיס נתוני מגמה מתוך סקר כוח אדם. יתרה מזו, הלמ''ס שוב עדכנה רטרואקטיבית את שיעור האבטלה כלפי מטה לגבי מספר חודשים אחורנית. לדוגמא: לפי הנתונים המעודכנים, עמדה האבטלה בחודש דצמבר על 6.2% ולא על 6.4% כפי שפורסם לפני חודש. לפי הלמ''ס, שיעור האבטלה ברבעון האחרון של 2010 עמד על 6.6% שהם כ-211 אלף מובטלים.

"הודענו כי החלטנו לסיים את תכנית ההרחבה הכמותית ואת רכישות האג"ח בסוף יוני. במקביל, אנחנו מבקשים להבהיר שאנחנו נמשיך לעקוב בדריכות אחר ההתפתחויות בשווקים ונבחן את צעדנו" - במילים אלה פתח יו"ר הפדרל ריזרב, בן שלום ברננקי, את מסיבת העיתונאים המיוחדת שכינס אתמול שמטרתה, לדבריו, "להכניס להקשר הנכון את הודעת הפדרל ריזרב". ברננקי טען כי מסיבת העיתונאים היא צעד חשוב בהעלאת השקיפות של הבנק המרכזי מתוך כוונה לצמצם את חוסר הוודאות והספקולציות בשווקים.

"בטווח הקצר תמשיך המדיניות המוניטרית של הפד להיות מאוד מרחיבה ואין משהו שיכול לתמוך בדולר. רק אם תהיה מפולת בשוק האג"ח האמריקני התמונה עשויה להשתנות", אמר לבלומברג Mikio Kumada, אסטרטג מסחר במט"ח בחברת LGT בסינגפור.

"לא נפל דבר בהודעת הריבית של הפד"

שי זקהיים ואלי בן דוד, אנליסטים בכירים בחברת usg capital, אומרים כי "ברננקי הותיר את הריבית בשפל של 0.25% כצפוי והחליט לסיים את תוכנית ההרחבה הכמותית כמתוכנן בסוף יוני לאור הנאום ניתן להסיק שבחודשים הקרובים הדולר ימשיך להיחלש כנגד מטבעות מובילים ולעת עתה ניתן לצפות שפערי הריביות ימשיכו להתרחב בין ארה"ב לאירופה ובריטניה בחודשים הבאים שיובילו להמשך התחזקות של האירו לרמה של 1.52 דולרים ופאונד לרמה של 1.73 דולרים".

עוד מציינים האנליסטים כי במסחר בדולר שקל רואים התמתנות בהתחזקות השקל כאשר 3.40 נתמך חזק לעת עתה אך ניתן לצפות להמשך התחזקות השקל לעבר 3.35 שקלים לדולר בעקבות הסבירות הנמוכה לעליית ריבית בארה"ב בחודשים הבאים. לגבי האירו רואים המשך התחזקות עד 5.09 שקלים בשבועות הקרובים.

רונן מנחם, מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעות בבנק מזרחי טפחות, אומר בתגובה להודעת הפד כי לא נפל דבר בהודעת הריבית של הפד. בניגוד לחלק מההערכות המוקדמות, נותרה על כנה השורה התחתונה, לפיה הריבית הנוכחית, הנעה בין 0% ל-0.25%, תישאר נמוכה במידה בלתי רגילה תקופה ממושכת. הדבר עלול להיות בעוכרי הדולר של ארה"ב, אך נראה כי איגרות החוב והמניות תצאנה נשכרות.

"הפד מסביר שההתאוששות הכלכלית עדיין מדודה, אך ראוי לציין כי לגבי שוק העבודה ננקטת הפעם לשון בטוחה יותר. לגבי שוק הדיור והבנייה למגורים -אין הטבה והמצב הגרוע נותר בעינו. הדבר יגביל את הפד גם בהחלטותיו הבאות. לגבי סביבת המחירים, אין שינוי בהערכות ולא מסתמנת עלייה בת קיימא, אם כי הפד הוסיף הפעם הודאה בכך שבחודשים האחרונים הייתה בה האצה מסוימת".

הפד מוסיף להעריך שהשלכות העליות בתעריפי התשומות ובראשן האנרגיה על קצב האינפלציה במשק האמריקאי תהיינה זמניות ואין שינוי בקביעתו שהאינפלציה הבסיסית נמוכה מעט מהקצב הרצוי לו. בהתאם להערכות, הפד יוסיף לרכוש אג"ח חדשות כנגד אג"ח שתגענה לפדיון, מדיניות שתרכך את הגעת הרכישות עצמן לסיום בסוף הרבעון השני של השנה, אומר מנחם.