לראשונה מאז יולי 2008: הדולר היציג נקבע ב-3.395 ש'

הדולר צונח בעולם ובישראל: צלל ב-15% מול האירו מאז ינואר ■ נפילת הדולר הואצה השבוע לאחר פרסום הודעת הריבית של הפדרל ריזרב, ממנה עולה כי העלאת הריבית בארה"ב תידחה

הדולר המשיך להיחלש גם היום (ו') ושערו היציג חצה מטה את ה-3.4 שקלים לשפל שלא נראה מאז ה-18 ביולי 2008. הסיבה העיקרית להיחלשות הדולר היום הינה היחלשותו בעולם: הצמד אירו-דולר כבר נסחר ברמה של 1.485 דולרים לאירו, כאשר המטבע האמריקני נחלש גם אל מול היואן הסיני לשפל שלא נראה מאז 1993 (פחות מ-6.5 יואן לדולר).

בישראל, הדולר היציג נקבע בירידה של 0.5% לרמה של 3.395 שקלים, כאשר האירו היציג מאבד 0.2% ל-5.037 שקלים. מאז השיא האחרון אליו הגיע הדולר ב-31 בינואר, שערו נפל ב-8.1% תוך 3 חודשים בלבד. זאת, על רקע היחלשות הדולר בעולם בשילוב עם העלאות הריבית בישראל שהרחיבו את פער הריביות מול ארה"ב והגבירו את זרימת תנועות ההון מחו"ל לתוך השוק הישראלי.

היחלשות הדולר בעולם הואצה השבוע לאחר הודעת הריבית של הפדרל ריזרב שלשום. הפד הודיע כי תוכנית רכישת האג"ח הממשלתיות ב-600 מיליארד דולר תסתיים ביוני, אולם הוא התחייב להמשיך להשאיר את הריבית ברמה אפסית לתקופה ממושכת. יו"ר הפד בן ברננקי אותת כי הבנק המרכזי לא ממהר להתחיל באסרטגיית היציאה שלו מהשווקים, כלומר הפד לא יחל למכור בקרוב חלק מהאג"ח שרכש בשנים האחרונות במטרה לספק נזילות למערכת הפיננסית.

במילים אחרות, צעדי הידוק מוניטרי בארה"ב לא נראים באופק, בזמן שבמקומות אחרים בעולם כבר החלו ביתר שאת בצעדים כאלה, כמו למשל באירופה שם עלתה הריבית, כמו גם בסין ובשווקים מתעוררים אחרים, וכמובן גם בישראל. הדולר נחלש מול האירו בכ-15% מחודש ינואר.

"מהודעת הפד השבוע השתמע שהעלאת הריבית בארה"ב עלולה להגיע מאוחר יותר מהצפוי", כתבו כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית על שוק המט"ח. "במידה שהמצב הגיאו-פוליטי ייוותר יציב, ימשיך השקל להתחזק על רקע האיתנות היחסית של המשק המקומי ועל רקע פער הריביות שצפוי להמשיך ולהתרחב. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי בנק ישראל עשוי להמשיך ולנקוט בצעדים שונים כדי למתן מגמה זו".