שינוי כיוון במסחר במט"ח: הדולר והאירו התחזקו מול השקל, לאחר שנחלשו בבוקר, במהלך יום המסחר במטבעות (ה'). הדולר היציג נקבע בעלייה של 0.44% לרמה של 3.407 שקלים והאירו רשם עלייה של 0.28% לרמה של 5.05 שקלים. בעולם נסחר האירו בירידה של 1% לרמה של 1.472 דולרים, כשברקע דבריו של נגיד ה-ECB טרישה לאחר שהריבית בגוש האירו נותרה ללא שינוי (על כך בהמשך).
הסיבה לשינוי המגמה התוך-יומי הינו הרחבת חובת הדיווח של בנק ישראל לשחקנים הזרים בשוק המט"ח. כזכור, בנק ישראל הטיל חובה להעביר את פרטי מבצעי עסקאות החלף (SWAP) ועסקאות עתידיות (FORWARD) בעסקאות של 10 מיליון דולר ומעלה ביום. היום הודיע הבנק כי חובת הדיווח תחול מ-1 ביולי, והרחיב אותה.
ההרחבה נוגעת לטיב העסקאות שלגביהן תחול חובת הדיווח, כלומר לא רק על עסקאות רגילות אלא גם על עסקאות באופציות בשוק המט"ח ועסקאות ריפו (REPO) באג"ח ומק"מ. כמו כן תחול חובת הדיווח על כל עסקה שהיא במהותה עסקת החלפה עתידית במכשירים פיננסיים, כלומר גם על עסקאות הדומות במהותן ל-SWAP.
אך השינוי העיקרי נוגע לגופים שלגביהן תחול חובת הדיווח: לפי ההוראה המקורית, חובת הדיווח הייתה אמורה לחול על כל מי שהוא "מתווך פיננסי", כלומר מי שיש לו חשבון בנק בישראל או בחבר בורסה. כעת, תחול חובת הדיווח גם על כל גורם שקשור למתווך פיננסי.
יתרות המט"ח בשיא
בזירת המאקרו המקומית, היום דווח כי בחודש מארס חלה ירידה של 0.6% במספרם של המובטלים, בהשוואה לחודש קודם, כך נמסר משירות התעסוקה בישראל. מספר המובטלים עומד על 180.4 אלף, זאת בהשוואה ל-211.6 אלף מובטלים בחודש יולי 2009 - ירידה מצטברת של 14.8% באבטלה בתוך פחות משנתיים.
מבנק ישראל נמסר היום (ה') כי יתרות מטבע החוץ הסתכמו לסוף חודש אפריל בכ-77.4 מיליארד דולר, גידול של כ-2.88 מיליארד דולר לעומת סוף חודש מארס. הגידול ביתרות המט"ח בחודש אפריל 2011 נבע בעיקר מרכישות מטבע חוץ על ידי בנק ישראל במהלך המסחר בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר. מדובר בהיקף הרכישות הגבוה ביותר מאז חודש ינואר השנה. בנוסף, שערוך יתרות מטבע חוץ עקב התחזקות האירו תרם כ-1.45 מיליארד דולר לעלייה ביתרות המט"ח.
בזירת המאקרו הגלובלית, הבנק המרכזי בבריטניה פרסם היום ב-14:00 את החלטת הריבית במדינה, אותה הותיר כצפוי ללא שינוי ברמה של 0.5%. נגיד הבנק המרכזי בבריטניה, מרווין קינג, הודיע על הותרת הריבית ללא שינוי. ההודעה תואמת את ציפיות האנליסטים, שאף הגדילו וכינו מוקדם יותר את אירוע ההכרזה ככזה ש"לא ישפיע כלל על השוק". בנוסף, הודיע הבנק כי הוא ממשיך בתוכנית ההרחבה הכמותית שלו לרכישת אג"ח בהיקף של 200 מיליון אירו (330 מיליון דולר).
ב-14:45 (שעון ישראל) דיווח גם הבנק המרכזי של אירופה כי הריבית בגוש נותרה על כנה ברמה של 1.25%, זאת בהתאם להערכות המוקדמות בשוק. נזכיר כי בחודש שעבר העלה טרישה את הריבית באיחוד האירופי בשיעור של 0.25% בניסיון להתמודד עם הלחצים האינפלציוניים ביבשת.
בינתיים נמשך הלחץ על האוצר ובנק ישראל לפעול. התאחדות התעשיינים קיימה אתמול (ד') כנס חירום רב משתתפים על רקע הירידה המתמשכת בשער הדולר והייסוף בשקל - בכנס השתתפו שר התמ"ת שלום שמחון, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, יו"ר מכון הייצוא עמי אראל ועוד. שר האוצר יובל שטייניץ בחר שלא להגיע.
בשל לחץ התעשיינים שמחון הצהיר כי יפעל להשקת תוכנית חירום להצלת היצוא ויאיץ את קידומה בתוך שבועיים: "אני אפנה לראש הממשלה ואבקש ממנו שתוך שבועיים יקיים דיון בממשלה שבו יהיו התעשיינים והיצואנים שותפים כדי לדון בפתרונות. אתחיל לעבוד על זה מחר בבוקר וברור לי שזה אמור לעלות כסף. אני מוכן להוביל גם תוכנית סיוע, במגבלות שלי, כדי לסייע ליצואנים בטווח הקרוב. אני מקווה שהיא תצלח ואקדם אותה מול ראש הממשלה, כי אחרי הכל הוא השר הכלכלי הבכיר של ישראל".
רונן מנחם: נתוני המאקרו בארה"ב מדאיגים
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, מציין הבוקר בתגובה לנתונים שהתפרסמו אתמול בארה"ב כי מדדי מנהלי הרכש בארצות הברית בחודש אפריל מצביעים על חשש מהאטה במגזר העסקי במבט לחודשים הבאים. לא מדובר בהתכווצות מחודשת, אך ייתכן כי קצב ההתאוששות הכלכלית ירד מדרגה. המדד במגזר הייצור נסוג קלות ומטריד במידת מה, אך המדד במגזר השירותים נסוג 4.5% ואף כי המשיך להצביע על התרחבות בת 17 חודשים ברציפות, היה נמוך בהרבה מההערכות המוקדמות וירידתו מדאיגה ביותר.
למעשה, אומר מנחם, מדד זה שב שמונה חודשים לאחור. לכך ניתן לצרף את הפחתת תחזיות צמיחת התוצר בארצות הברית על ידי הפד לשנים 2011 - 2013 ואת נתוני ADP, שהצביעו על תוספת נמוכה בהרבה מהמשוער במספר המשרות במגזר העסקי - תוספת שלא מבשרת על שיפור של ממש בשוק העבודה. הנתונים האחרונים לא משרתים את שוקי המניות וניתן להסביר דרכם הן את הירידות האחרונות במדדי המניות ובשער הדולר מחד והן את העליות במדדי איגרות החוב הממשלתיות המקומיות מנגד. בנוסף, אם יתחזקו סימני ההאטה בארה"ב, הדבר ישליך לרעה על שוקי ההון בשאר העולם. במקביל יפחת הסיכוי לעליות ריבית נוספות במדינות רבות (וראשונות בארה"ב).
בזירת המאקרו העולמית, היום דווח כי מדד מכירות הבתים לאפריל בהונג קונג, נפל לרמתו הנמוכה ביותר מזה שנתיים, זאת כאשר הממשלה מוסיפה להעלות התנאים לקבלת משכנתאות במדינה, לאחר עליית מחירי הדיור ב-2009. מספר הבתים שהחליפו ידיים באפריל ירד ב-37.6% ביחס לחודש המקביל בשנה שעברה, ועומד על 7,635 בתים. מדובר בנתון החודשי הנמוך ביותר מאז מארס 2009.
גורמים בבנק המרכזי בסין הצהירו אתמול כי הניסיון לייצב את המחירים במדינה ולנהל את האינפלציה הגואה הוא "קריטי", זאת לאחר שגורמים בבנקים המרכזיים בהודו וברזיל אותתו אתמול כי ייתכן ונקטו בצעדי הידוק מוניטריים במדינותיהם. הבנק המרכזי של סין הודיע השבוע כי הוא בוחן אסטרטגיות חדשות לטיפול בנפח השקעות החוץ העצום שלו, אשר עלה בחודש מארס לשיא כל הזמנים של 3 טריליון דולר.
בתוך כך, אמר שר האוצר האמריקני טימותי גייתנר, כי ארה"ב הולכת להפעיל לחץ מדוד על סין לבצע רפורמות במדיניות המוניטרית שלה. מדד המכירות הקמעוניות באוסטרליה צנח באופן מפתיע בחודש מארס, בפעם הראשונה מזה חמישה חודשים. המדד איבד 0.8% מערכו בהשוואה לחודש פברואר, אז הוסיף לערכו 0.8%. האנליסטים של "בלומברג" ציפו לעליה של 0.5% במדד, אולם אף לא אחד מהם העריך כי המדד ייפול.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.