על רקע חיסולו של אוסמה בן לאדן השבוע, צפים מחדש רגשות החזקים הקשורים לפיגוע הטרור של ה-11 בספטמבר 2001. זה הזמן להיזכר כיצד שינה הפיגוע הזה את העולם, את ארה"ב, ובעיקר את כלכלתה.
מעל לכל השינויים, משקיעים רבים יסכימו שהדבר הגרוע ביותר שקרה בעשור האחרון לכלכלתה של ארה"ב, הוא שלמעשה לא קרה יותר מידי: שוק ההון האמריקני לא נמצא במרחק רב מהיכן שהיה לפני 10 שנים. מדד ה-S&P 500 עלה בשיעור זעום של 8% - כאשר ענקיות כמו וואל מארט וסיסקו לא מציגות תשואה משמעותית, בעוד אחרות כמו מיקרוסופט , ג'נרל אלקטריק ובנק אוף אמריקה מציגות תשואה שלילית.
אבל עבור חלק מהמניות בוול סטריט, העשור הזה לא היה כה נורא. הנה 9 מניות שהוסיפו לערכן יותר מ-900% מאז ה-11 בספטמבר 2001, בהתאם למחיר הסגירה שלהן בוול סטריט שלשום:
1. אפל
אפל בדיוק התחילה לשכנע את המשקיעים בוול סטריט שהיא השקעה ראויה בשנת 2001, תודות לחנות המותג הראשונה שהקימה, ומוצר חדש שהשיקה שענה לשם iPod. למרות שקשה להאמין לכך, מנייתה של אפל נסחרה סביב 9 דולר למניה בימים שאחרי 9/11, זאת בהשוואה למחיר מניה שנע סביב 350 דולר למניה נכון לימים אלה. עוד מספרים משוגעים? בשנה הפיקסלית של 2001 אפל הציגה הכנסות של 5.3 מיליארד דולר. השנה, לעומת זאת, היא חוזה שהכנסותיה יחצו את רף ה-100 מיליארד דולר.
2. אמזון
תשכחו מקינדל. בשנת 2001 אמזון התעסקה בעיקר בהדפסתם ומכירתם של ספרים. לרוע מזלה, הרווחים לא היה מספיק גבוהים כדי לכסות על ההוצאות. לקראת 9/11, אמזון בדיוק עמדה לסייע את הרבעון הפיסקלי תוך שהוא מציגה לראשונה נתונים חיוביים - עם רווח נקי של 5 מיליון דולר והכנסות של מיליארד דולר בלבד. ב-2011, התחזיות של אמזון כבר מצביעות על הכנסות בגובה 50 מיליארד דולר.
3. CNOOC
חברת הנפט הסינית CNOOC הייתה מהחברות הראשונות במדינה שהתחילה לסחור במניות אמריקאיות בתחילת שנות האלפיים. תודות לקידוחים מוצלחים והרחבה עקבית של עסקיה, גם המניה של CNOOC המריאה. ב-2001 הכנסותיה נשקו ל-2.5 מיליארד דולר. השנה, החברה צפויה לעבור בקלילות רף הכנסות של 37 מיליארד דולר, בזמן שמחירי הנפט רק מוסיפים לעלות.
4. Green Mountain Coffee (סימול GMCR בנאסד"ק)
כן, מסתבר שמניות הטכנולוגיה והאנרגיה הן אלה שאחראיות לזינוקים הגדולים של העשור. אבל, גם מנייתה של GMC הייתה נמרצת. המניה, שנסחרה סביב כמה דולרים בודדים בתחילת העשור, נסחרת כיום סביב 60 דולר למניה. הכנסותיה של GMC הגיעו בשנה שעברה ל-1.3 מיליארד דולר, לעומת מכירות של 100 מיליון דולר בלבד בתחילת העשור.
5. HMS אחזקות (סימול HMSY בנאסד"ק)
HMS מעניקה כלים לשיפור היעילות של גופי בריאות ושירותי תברואה ממשלתיים. אם חשבתם שמדובר בשוק שמוצף בתחרות, תחשבו שוב: המציאות היא ש-HMS מרוויחה לא מעט תוך שהיא מסייעת בקיצוצים נרחבים בממשל - וככל שההתייעלות גבוהה יותר, HMS מרוויחה יותר.
6. Imax (סימול IMAX בנאסד"ק)
תאמינו או לא, IMAX הייתה כאן הרבה לפני שהסרט "אווטאר" הגיע לבית הקולנוע הקרוב לביתכם. המסך הראשון המבוסס על טכנולוגיה של החברה הוקם עוד ב-1973, ומנייתה של החברה הונפקה למסחר בוול סטריט ב-1994. כיום, התרחבות החברה וכניסתה לשוק סרטי התלת מימד בהוליווד, הובילו ליותר משילוש של הכנסותיה השנתיות בתוך 4 שנים בלבד - וזאת, עוד על רקע צמצומים נרחבים בתעשיית הסרטים ובתי הקולנוע, תודות לאינטרנט.
7. אינטואיטיב סורגיקל
אינטואיטיב סורגיקל היא אחת המניות היקרות ביותר כיום - נסחרת סביב 350 דולר למניה. אבל בערך ב-2003, ניתן היה לרכוש אותה תמורת בערך 12 דולר. פריצת הדרך הרפואית של החברה, הרובוט דה וינצ'י המסייע בהסרת בלוטת הערמונית לטובת טיפול בסרטן הבלוטה, הינה פלא שמגיע הישר מסרטי מדע בדיוני. מה שאינו מפליא, הוא שהרובוט הביא לצמיחה משמעותית בשוק המכשור הרפואי בעשור האחרון.
8. אפ-5 נטוורקס
ב-2010, אפ-5 דורגה במקום ה-64 בדירוג של מגזין Fortune, אשר סיקר את 100 החברות שביצעו את ההתרחבות המהירה ביותר בעסקיהן. זאת, תודות לתוכנת ה- BIG-IP שלה שמאפשרת לנהל תעבורה ברשת. בזמן שהעולם נעשה יותר ויותר מרושת, הכנסותיה של אפ-5 כמעט והוכפלו ב-5 השנים האחרונות לבדן.
9. Priceline
למרות שהמון השתנה בעשור האחרון, אתר התיירות והטיולים Priceline.com נשאר בעינו. כן, Priceline נפגעה קשות מפיצוץ בועת הדוט.קום, אבל מי שבכל זאת קפץ על מנייתה בשנת 2001, החזיר את השקעתו יותר מ-16 פעמים במהלך העשור האחרון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.