היה זה הסופר האמריקני מארק טוויין שאמר - כשהודיעו לו שהוא מת, שפורסם עליו הספד נמלץ וסיפרו לו על טקס ההלוויה המרגש - "השמועות על מותי היו מופרזות למדי". מטבע הלשון הזה, שנאמר במאה ה-19, משמש עד היום, והשבוע צריך להשתמש בו, שוב, גם על ארצו שלו - ארצות הברית.
היה צורך במבצע קומנדו מוצלח, הנשען על עבודת מודיעין סבלנית, שיטתית, שבה הוביל רמז לתחקיר, האזנה לשיחת טלפון להצלבה עם מקורות אחרים במשך שנים (!) כדי שניזכר שארה"ב אינה נמר של נייר.
האופנה להספיד את ארה"ב ארוכת שנים. בשנות ה-20 במאה הקודמת, כשנסוגה וושינגטון ממעורבות בעולם ולא השתתפה בחבר-הלאומים, ביטלו אותה במשיכת כתף. עשור אחר-כך, בזמן המשבר הגדול, נראה היה שהשיטה הקפיטליסטית בכלל והאמריקנית בפרט פשטו רגל - פשוטו כמשמעו: היטלר זלזל במדינה הנשלטת, לדבריו, בידי כושים ויהודים והסביר שהיא חלושה ותקרוס במהלומה הראשונה.
בשנות ה-50 מנהיג ברית-המועצות חרושצו'ב, אמר לסגן-נשיא ארה"ב ניקסון: "אנו נקבור אתכם" - ורבים האמינו אז שזה מה שיקרה. עשור אחר-כך ילדי הפרחים ומלחמת וייטנאם הוכיחו למתבוננים שארה"ב מתנוונת.
בשנות ה-70 באו ווטרגייט, ההשפלה של המסוקים הנמלטים מסייגון, ניו-יורק המתפוררת וקורסת תחת גל פשע; עשור מאוחר יותר באו הניתוחים המלומדים המוכיחים שיפן היא מעצמת העתיד - בקיצור, אין חדש תחת השמש.
אבל שווה להתעכב עוד רגע על תיאוריית "הדיקלייניזם" שרווחה לפני 30 שנה ו"הוכיחה" שיפן מחליפה את ארה"ב - נכון, אימפריות שוקעות לבסוף ואחרות תופסות את מקומן. ואולי התהליך יעבור, עובר או מסתיים ביחס לארה"ב . אבל היזכרו בכל ספרי הניהול והכלכלה של סוף שנות ה-80 של המאה ה-20 - כיצד הספידו הכול את ארה"ב, במיוחד את כלכלתה, כיצד היללו, שיבחו, העריצו את יפן. התחזית הייתה שיפן הופכת בתוך עשור למעצמה הכלכלית מספר אחת בעולם.
הדיו בקושי יבשה על הספרים, ויפן נכנסה למיתון כלכלי שלא התאוששה ממנו עד היום, וזאת בלי קשר לאסון הצונאמי; וארצות-הברית החלה עידן של שגשוג המבוסס על היי-טק, ואיש לא ראה בזמן אמת את הזינוק של סין.
נכון, כושר הייצור התעשייתי של ארה"ב נשחק. היא במשבר כלכלי, סין היא בית-החרושת של העולם. יפן מייצרת את הטלוויזיות, ואירופה את המכוניות הטובות בעולם שפעם יוצרו בארה"ב. אבל איש לא קונה תוצרת סין כי היא טובה יותר. אין לסין מותגים, בינתיים. מאותה סיבה, איש לא קונה את מוצרי הצריכה הרוסיים. כרגע אנו לא רואים גם תורים מחוץ לקונסוליות של רוסיה, סין והודו של מהגרים פוטנציאליים - הגרין קארד הוא עדיין משאת הנפש.
המחקר המדעי המוביל נעשה באוניברסיטאות האמריקניות, מיטב המוחות של העולם באים לארצות-הברית ומפרים אותה. לאמריקה - וכרגע רק לה - היכולת להפעיל עוצמה צבאית אדירה בעולם כולו. קבוצות נושאות המטוסים שלה יכולות לפעול בכל נקודה, ובכל יום להשמיד מדינות - פשוטו כמשמעו.
גם בתהפוכות האחרונות במזרח-התיכון פעלה וושינגטון בדרך האמריקנית - מחשבה, שיקול, בדיקת האינטרסים הגלובליים. לא בהכרח זה מביא לתוצאות הטובות ביותר, אבל לא ראינו שהשליפות הישראליות הביאו תוצאות טובות יותר. ובינתיים המדיניות של אובמה מביאה לתוצאות שהוא רוצה בהן במסגרת האפשרויות - בין אם הן טובות לישראל או אף לארצות הברית ובין אם לאו.
את כל הדברים האלה אנו נוטים לשכוח. אנו מסתכלים על ארצות-הברית המזגזגת, על סין העולה וידנו נשלחת למקלדת לעוד הספד על המאה האמריקנית, הרעיון האמריקני, ארצות-הברית עצמה. לא כל-כך מהר.
אם יש משהו שארצות-הברית - תחת ממשלים שונים, בתקופות שונות ומול אויבים ויריבים שונים - הוכיחה שוב ושוב הוא, שמוקדם לסתום את הגולל במצבה. המעצמה מספר אחת בעולם, בכל תחום, לא מתכוונת לוותר על הכס כל-כך מהר.
הכותב הוא עורך חדשות החוץ, הערוץ הראשון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.