שוק הסחורות צונח - והדולר מזנק ב-1.5% ל-3.458 שקלים

האירו נחלש בישראל ובעולם בעקבות דחיית העלאת ריבית באירופה ■ הדולר מזנק, מה שגורם למפולת במחירי הסחורות

הדולר המשיך להתחזק היום (ו') מול השקל זה היום השני ברציפות והאירו נופל עקב המסר הברור של נגיד הבנק המרכזי האירופי מאתמול, לפיו אין בכוונתו להעלות שוב את הריבית באירופה לפחות עד חודש יוני. בשוק המט"ח המקומי ממשיכים להתכונן להחלת חובת הדיווח של בנק ישראל בעוד פחות מחודשיים, ואילו בשוק המט"ח העולמי ממתינים בדריכות לפרסום נתוני התעסוקה בארה"ב היום בצהריים.

הדולר היציג נקבע בעלייה של 1.2% ל-3.447 שקלים, אולם גם לאחר קביעת היציג המשיך הדולר להתחזק לרמה של 3.458 שקלים. האירו היציג נחלש ב-0.9% ל-5 שקלים. הדולר סגר את השבוע בהתחזקות של כ-1.3% והאירו נפל השבוע ב-0.7%.

בעולם נסחר הדולר סביב 1.455 דולרים לאירו, לאחר שאתמול לפני הצהריים נסחר סביב 1.49 דולרים לאירו. כאמור, הדולר החל לזנק אתמול בעקבות דחיית העלאת הריבית הנוספת באירופה, לה ציפו הסוחרים בחודש הבא. הזינוק בדולר גורר אחריו ירידות חדות במחירי הסחורות, כמו למשל הנפט שצנח ביומיים האחרונים בכ-13% ל-97 דולר לחבית.

בנק ישראל דיווח אתמול כי יתרות המט"ח עלו בחודש אפריל לשיא של 77 מיליארד דולר, על רקע רכישות של 1.5 מיליארד דולר אותם ביצע הבנק המרכזי בחודש שעבר. זמן קצר לאחר מכן הודיע הבנק כי חובת הדיווח בשוק המט"ח תיכנס לתוקפה ב-1 ביולי, והרחיב אותה. כזכור, בנק ישראל הטיל חובה להעביר את פרטי מבצעי עסקאות החלף (SWAP) ועסקאות עתידיות (FORWARD) בעסקאות של 10 מיליון דולר ומעלה ביום.

הרחבת חובת הידווח נוגעת לטיב העסקאות שלגביהן היא תחול, כלומר לא רק על עסקאות רגילות אלא גם על עסקאות באופציות בשוק המט"ח ועסקאות ריפו (REPO) באג"ח ומק"מ. כמו כן תחול חובת הדיווח על כל עסקה שהיא במהותה עסקת החלפה עתידית במכשירים פיננסיים, כלומר גם על עסקאות הדומות במהותן ל-SWAP. השינוי העיקרי נוגע לגופים שלגביהן תחול חובת הדיווח: לפי ההוראה המקורית, חובת הדיווח הייתה אמורה לחול על כל מי שהוא "מתווך פיננסי", כלומר מי שיש לו חשבון בנק בישראל או בחבר בורסה. כעת, תחול חובת הדיווח גם על כל גורם שקשור למתווך פיננסי.

"במידה שהמצב הגיאו-פוליטי ייוותר יציב, ישמור השקל על איתנותו על רקע מצבו היחסי של המשק המקומי ועל רקע פער הריביות שצפוי להמשיך ולהתרחב", כתבו כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית על שוק המט"ח. "עם זאת, יש לקחת בחשבון כי בנק ישראל עשוי להמשיך ולנקוט בצעדים שונים כדי למתן מגמה זו".