בנק ישראל הנחה בתחילת השבוע את הבנקים להעביר לו החל בפרסום ההוראה ואחת לשבוע דיווח על שיעורי הריבית לצורכי תמחור פנימי. כך נודע ל"גלובס". ההוראה יוצאת דופן, מכיוון שבדרך כלל בנק ישראל מעניק שהות לבנקים להיערך להוראות דיווח, ואלו לא נכנסות לתוקף מיידי. נוסף על כך, ההוראה חלה רק על חמשת הבנקים הגדולים - ולא על כל המערכת הבנקאית.
ההוראה, שמספרה 830, קובעת כי על חמשת הבנקים הגדולים - לאומי , הפועלים , דיסקונט , מזרחי טפחות והבינלאומי - לדווח לבנק ישראל מדי שבוע על שיעור הריבית התיאורטית שהתאגיד הבנקאי עושה בה שימוש לצורכי תמחור פנימי של אשראי שניתן ושל פיקדונות שנתקבלו. בנק ישראל מנחה כי יש לדווח על שיעור הריבית לפי תקופות ממוצעות לפירעון: 3 חודשים, 6 חודשים, שנה, שנתיים, 5 שנים ועשר שנים.
במערכת הבנקאית מעריכים כי ההוראה נועדה לאפשר לבנק ישראל להבין את רווחיות קווי העסקים בבנק, מי מסבסד את מי. "נראה שהרגולטור רוצה לראות שהתחרות לא מעבירה את הבנקים על דעתם", אמר מנהל באחד הבנקים. "לא מדובר רק בתחום המשכנתאות, אלא גם למשל באשראי לעסקים גדולים".
במערכת הבנקאית עולות טענות זה זמן מה, כי התחרות בין החטיבות העסקיות של לאומי והפועלים מורידה מאוד את המרווחים באשראי עסקי, וכי "שני הבנקים הגדולים משספים זה לזה את הגרון במרץ כדי לזכות בעסקאות, ומתעלמים מהסיכון הכרוך באשראי עסקי גדול".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.