עידן הדומיננטיות של ארה"ב בכלכלה העולמית מתקרב במהירות לקיצו וסין תתפוס את מקומה של ארה"ב - כך מעריך ניאל פרגוסון, פרופסור להיסטוריה וכלכלה מאוניברסיטת הארוורד היוקרתית בארה"ב. פרגוסון אמר את הדברים בכנס כלכלי שנערך בארה"ב (SALT), ודבריו קיבלו תהודה ב-CNBC.
"הסיפור הכי גדול של החיים שלכם הוא שאתם תזכו לראות את תום עידן הדומיננטיות של המערב בגלל שהמהפכה התעשייתית במדינות המתפתחות נמצאת בשיאה ומתקרבת לזו שעברה האומה האמריקנית. התהליך הזה יימשך עד שסין תתפוס את מקומה של ארה"ב ככלכלה הגדולה בעולם", אמר פרגוסון.
אין זו הפעם הראשונה שפרגוסון מדבר על דעיכתה של ארה"ב כמעצמה כלכלית. מזה שנים שהוא תוקף בחריפות את התנהלות הממשל האמריקני בגין החוב הלאומי התופח של ארה"ב. הוא אמנם לא היחיד שחוזה כי סין תתפוס את מקומה של ארה"ב בכלכלה העולמית, אך כשהוא מדבר לקהל של מנהלי קרנות גידור , הדברים מקבלים משמעות אחרת.
פרגוסון הציג למנהלי קרנות הגידור בכנס SALT מספר נתונים שמחזקים את עמדתו, ובכללם העובדה שהתלמידים בסין כבר עקפו את מקביליהם האמריקנים בלימודי מתמטיקה, כמו גם את מוסר העבודה בסין שעולה על זה שבארה"ב, לטענתו. אך שיא המצגת הגיע כשפרגוסון מנה 4 גורמים שלדעתו הם העדות לכך שעידן השליטה האמריקנית קרב לקיצו:
הגורם הראשון הוא "אם כל החגיגות הפיסקאליות", כפי שמכנה זאת פרגוסון, תוך שהוא מתכוון להוצאות העתק של הממשל האמריקני והעמקת החוב הלאומי. פרגוסון טען שבזבוזי העתק האלה, בעיקר בתקופה המשבר הפיננסי במהלכו הממשל הציל מוסדות פיננסיים רבים מפשיטת רגל, יגרמו ל"הנגאובר" באופן ודאי, ושכעת מדובר רק בשאלה של זמן. "אם אתם לא מאמינים לי, תשאלו את היוונים, האירים והפורטוגזים", אמר פרגוסון, ורמז למשבר החוב באירופה.
הגורם השני אותו הזכיר פרגוסון הוא הדפסות הכספים של הפדרל ריזרב בהיקף שעשוי להגיע ל-3 טריליון דולר, על מנת לספק נזילות למערכת הפיננסית בשנים האחרונות באמצעות רכישות מכשירים פיננסיים כמו אגרות חוב.
הגורם השלישי זינוק במחירי הסחורות: פרגוסון טוען כי התערבות הפדרל ריזרב בשווקים הציתה את הזינוק במחירי הסחורות, ואילו הירידות האחרונות בשוק הסחורות בטלות בשישים אם בוחנים את הזינוק של השנה-שנתיים האחרונות. "אנשים במערב סובלים מהעלייה במחירי הסחורות וכבר לא מאמינים לפדרל ריזרב שטוען כי האינפלציה בשליטה, וזה גם יוצר מתחים פוליטיים", אמר פרגוסון.
לבסוף, פרגוסון מתייחס לסין, שאמורה לפי תפיסתו לרשת את הדומיננטיות של ארה"ב, וטוען כי סין לא סובלת מאותן חולשות מבניות-כלכליות מהן סבלה ברית המועצות, שהתמוטטה לבסוף. "סין היא לא בריה"מ", אמר פרגוסון בתמציתיות והחלטיות.
פרגוסון טוען שמכלול הגורמים הללו יכביד על הדומיננטיות של ארה"ב, עד שהיא לא תוכל לשאת עוד את העול ותשקע. "המשבר הפיסקאלי לא ייעלם; הוא מתקרב במהירות לארה"ב. ההחלטות המרכזיות בעולם ייקבעו ב-20 השנים הקרובות באסיה, לא בארה"ב. ברוכים הבאים לעתיד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.