פישר: "מחצית מהמשברים הכלכליים החלו מבועת נדל"ן"

נגיד בנק ישראל בכנס ביומד בת"א: "חייבים לשמור על מחירי הדירות; כדאי להשקיע בישראל; אף אחד לא מתלונן כאן כשאתה רוכש את הנכסים שלו"

"חייבים לשמור על מחירי דירות סבירים, משום שמחצית מהמשברים הכלכליים החלו מבועות בתחום הזה; זה לא המקום שבו אפשר לספוג בעיה", כך אומר היום (ג') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בכנס ILSI-Biomed 2011 בתל אביב.

לדברי פישר, "ישראל עברה בשנת 2000 את המיתון הכבד ביותר בתולדותיה בכלל המשבר בהיי-טק ועצירת ההגירה מברה"מ, אולם בין 2003-2008 צמחה בקצב מרשים למדינה קטנה, כמו ספרד ויותר מיוון ופורטוגל. אחר כך עברה ישראל בצורה טובה יחסית את המשבר האחרון, כשרק בשני רבעונים ב-2008 נרשמה צמיחה שלילית. על פי נתוני מאי, נראה שאנחנו צומחים יפה עדיין".

באשר לשער השקל-דולר אמר פישר: "הופתענו לראות שהייצוא ממשיך להיות יציב, גם מול הייסוף בשקל, אם כי בעניינים האלה צריך לומר 'עד כה'. אחת הטענות העיקריות של המגזר העסקי היא על החוזק של השקל, וזה רק מדגיש את העוצמה של הייצוא הישראלי, ואת משקלו היחסי במשק. למתלוננים אני אומר לא ניתן לתחזק כלכלה חזקה עם שקל חלש, ואני מעדיף כלכלה חזקה, בעיקר כאשר לא נראה כי הייסוף אכן פוגע בייצוא".

"התקציב בשליטה מצוינת"

פישר מראה כי ב-1995 הפער בין הייבוא והייצוא עמד על 8% לטובת הייבוא, פער שחוסל לחלוטין תוך 5 שנים, בעיקר בזכות סקטור ההיי-טק. כיום הפער הוא 5% לטובת הייצוא. במישור האבטלה מציין פישר כי את המיתון האחרון החלה ישראל בשיעורי אבטלה של 5.6%, הנמוכים ביותר זה 20 שנה. במיתון עלתה רמת האבטלה ל-8% בלבד, לעומת צפי של 9%, וזאת משום שהמשבר עבר את ישראל יחסית בקלות, וכל בזכות תוכניות שונות של קיצוצים, חלוקת משרות ועבר לארבעה ימים בשבוע בהם נקטו מקומות העבודה במקום לפטר. "כך קל יותר להתאושש ממשבר, כי לא צריך לגייס את העובדים מחדש", הוא אומר.

פישר מחמיא למשרד האוצר ואומר: "התקציב נמצא בשליטה מצויינת. כולם מתלוננים שהאוצר מאוד קשוח ולא מוכן לעלות את משכורות של כל מיני סקטורים, אבל העוצמה של הכלכלה נובעת גם מהקשיחות במדיניות הפיסקלית. לממשלה הישראלית יש משמעת, למרות שזה לא מה שחושבים כשחושבים על הממשלה הישראלית".

באשר למדיניות המוניטרית אמר: "אנחנו אמורים לשמור על קצב האינפלציה של בין 1%-3%. הייתה עלייה רצינית במחירים לפני המשבר ואז היה מיתון, אשר כדי להתמודד איתו הורדנו את ריבית באופן דרסטי כפי שעשו הבנקים המרכזיים בארה"ב ובלונדון. ההערכה הייתה כי תהיה ירידה לאינפלציה שלילית, אבל בגלל המשבר היחסית עדין שעברנו והדיור שמחירו עלה, לא הייתה אינפלציה שלילית. החוק אומר בבירור מה צריך לעשות עכשיו לעלות את הריבית. צריכים גם לשמור על צמיחה, והצמיחה אכן בסדר. צריך שהמערכת הפיננסית תהיה יציבה, והיא אכן יציבה".

פישר הוסיף כי "כשוורן באפט קנה ישקר ב-2006, אמריקנים שאלו אותי 'האם הישראלים אינן כועסים כשזרים קונים את נכסים כי טובים שלהם?'. לא, זה מעולם לא עלה. ישראלים גאים מאוד בכך שהזרים קונים את נכסים שלהם. אם אתם חושבים על רכישה, לא תמצא סביבה אוהדת יותר. זה יתרון לצד היציבות הכלכלית והתמיכה במשקיעים".