קו ההגנה

כמו בכל משחק ספורט, אין רק התקפה, יש גם הגנה *אנחנו חוזרים בהסבר פשוט על מודל ההגנות שלנו, ובעקבותיו תשאלו את עצמכם: מה מדיניות ההגנה שלכם על התיק?

סוגיית ההגנות על תיק הקניון ממשיכה למקד תשומת לב מרובה של קוראי הטור: איך מגינים, מתי מגינים, למה לא סוגרים פוזיציות מפסידות במניות ומתי כן סוגרים. במקביל, ציינתי בקצרה בשבוע שעבר את תהליך השינוי שנעשה וייעשה במודל ההגנות, וגם בדיווח עליהן לכם הקוראים, שינוי שידרוש מכם רמת מעורבות אישית גבוהה יותר.

אני חייב לציין שמרבית התשובות לשאלות שנשאלתי ניתנו בטורים שלי בארבע השנים האחרונות, ואני נוטה לחשוב, ואל תיעלבו בבקשה, שחלק מהקשיים בעבודה עם מודל ההגנות נובעים מחסמים מנטליים או מדחיית הטיפול בעניין. אפשר ולגיטימי לבקש שנחזור ונסביר ונרחיב, ונעשה זאת בשמחה, אבל אם לא ביצעתם ולו פעולת הגנה אחת על התיק, אפילו שגויה בדיעבד, שאלו את עצמכם האם עוד הסבר יעשה את ההבדל.

המכאניקה של ההגנות שאנו מבצעים היא מכירת חוזים עתידיים על ה-S&P500 או על ה-SPY, או חוזים סינתטיים (כתיבת CALL, קניית PUT) על הנ"ל כשיש חשש טכני שה-S&P500 יירד. בכך מנוטרל סיכון השוק מהתיק, והסיכון שנשאר הוא שהמניות יירדו יותר מהשוק או שהשוק יעלה ולא נרוויח מהחוזים שמכרנו. משום כך, אנו ממהרים לסגור הגנות כאשר השוק מראה סימנים של עלייה.

לגבי המכאניקה, ישנו הסבר קבוע באתר "גלובס", מדור ניתוח טכני.

למה S&P500 ולא מניות?

בשאלה למה אנו מוכרים חוזים על המדד ולא את המניות עצמן, התשובה היא גם פרקטית וגם נובעת מרוח המודל. פרקטית, אנחנו לא רוצים להתעסק עם קנייה ומכירה של 50 מניות בכל גחמה של השוק. זה לא נכון לניהול תיק וירטואלי, ובייחוד כשבתחומנו ברגעים הקריטיים העומס הוא רב. אנחנו רוצים להיות ממוקדים ובשליטה בניהול ההגנות, וההתמקדות בחוזים ובמספר אחד שהוא נקודת ההגנה, מאפשרת זאת. שנית, מכיוון שיש גם אלמנט כלכלי בבחירת המניות, אנחנו נוטים להאמין שלמעט מקרים ספציפיים הרציונל לא משתנה בן רגע, ולכן רוצים להישאר עם המניות אבל לברוח מהשוק.

איך קובעים מתי תיפתח ההגנה?

הגנה נפתחת כאשר יש חשש לירידה של השוק. אפשר לעשות זאת בטכניקת Stop Lose שמשמעותה לפתוח הגנה כשהשוק יורד מתחת לרמה מסוימת. אפשר לפתוח גם הגנה כשהשוק נמצא ברמת שיא ממנה יש חשש שיירד. במקרה של הגנה מוצלחת, השנייה יותר מתגמלת מהראשונה, אבל יש לזכור שהשנייה היא בניגוד למומנטום של השוק. אפשר גם לפתוח הגנה בשני שלבים במקרה השני, ולאזן בין היתרון לחסרון. בכל מקרה, במצב בו השוק בורח למעלה פתיחת הגנה תסב נזק.

האם ההגנה מובטחת?

לא. גם אם ניתנת פקודת הגנה אוטומטית, השוק יכול לפתוח פער מחיר משמעותי בפתיחת יום המסחר, וכל ההפסד הנובע מכך לא יהיה מוגן. מכיוון שאנו מפעילים גם שיקול דעת בפתיחת ההגנה, טעות בשיקול הדעת יכולה לגרום להפסד. כעיקרון, מהפסד בהשקעה במניות יכולים להימנע רק אם לא משקיעים בהן. כל שאר האפשרויות כוללות בחבילה הצלחות ותסכולים, רווחים והפסדים.

מה מידת הסבלנות להגנה שלא נדרשה בדיעבד?

לעיתים מרובה ולעיתים מעטה, לפי מצב השוק הכללי והתרחיש הטכני.

מתי אנו מדווחים באתר "גלובס"?

ככל האפשר, סמוך למועד פתיחת ההגנה, על פי נתוני פתיחה אמיתיים. אבל, עומס עבודה או איטיות תקשורת יכולים לעכב דיווח. לפיכך, אנו משתדלים לפרסם נקודות עקרוניות לפתיחת הגנה, כדי שכל אחד יבחן את הדברים באופן עצמאי בזמן אמת.

מה בכל זאת עם מניות יורדות?

בוודאי שנמכור מניה שנכנסה למגמת ירידה ארוכת טווח ע"פ הניתוח הטכני, אבל הדחיפות היא פחותה משום שאנחנו מנהלים תיק עם 50 מניות, כך שמהלך ירידה חריג של מניה בודדת יכול להיות לא נעים, אבל לא קטלני.

ומי שלא יכול לסחור בחוזים?

מי שמסיבות טכניות לא יכול לסחור בחוזים עתידיים או סינתטיים, יכול לבצע מספר דברים: ראשית, למצוא דרך לאפשר לעצמו לעשות זאת, אם על ידי פתיחת חשבון אצל ברוקר מתאים, חתימה על מסמכי הרשאה וכד'. אצל רוב הנמנעים, הסיבות הן מנטליות בעיקרן. מסחר בנגזרות פיננסיות הוא קל ונגיש.

למכור מניות - זו האפשרות הבסיסית לצאת מהשוק. יש לה יתרון מסוים שכן אם השוק יירד, סביר שתיק מניות מצומצם יירד יותר, ולכן מכירה מהירה של מניות יכולה להעניק יתרון מסוים, אלא שזה עלול להפוך לחיסרון בעת הקנייה המחודשת. אפשר גם לקנות תעודות סל שנותנות חשיפת שורט.

הבונוס: כאשר השוק יורד והתיק מוגן, ניתן להפנות את תשומת הלב למציאת הזדמנויות ואף לקנות מניות שירדו הרבה ושיש להן פוטנציאל עלייה, תוך מכירת המניות הכבדות יותר. כך מנצלים לכאורה את הביטחון שמשרה ההגנה להגדלת הפוטנציאל לימים של עלייה.