מדוע זינקה מניית כיל ב-5.6% והובילה המחזור בבורסה?

אמיר אדר: "יצרניות האשלג המובילות בעולם צופות שכבר בחודשי הקיץ ימכר טון של אשלג במחיר של 550 דולר" ■ אתמול התפוצץ המו"מ בין הודו לבין תאגיד קנפוטקס

מניית כיל שבשליטת החברה לישראל של האחים עופר הצליחה לבלוט היום לחיוב בקרב מניות מדד המעו"ף כאשר רשמה עלייה של 5.6% וריכזה את המחזור הגבוה ביותר בבורסה שהסתכם ב-233 מיליון שקל (נציין כי המחזור הגבוה מוסבר גם בשל פקיעת אופציות המעו"ף הבוקר) - השאלה היא למה?

ההסבר הראשון יכול להיות פשוט - תיקון טכני, לאחר שבחודש האחרון סבלה מניית החברה מנפילה של כ-14%, יש מי שרואה את האטרקטיביות שברמת המחירים הנוכחית.

ההסבר השני מעניין הרבה יותר וקשור למחירי האשלג בעולם. נציין כי אתמול דווח כי המו"מ שהתנהל בין תאגיד קנפוטקס הצפון אמריקני, שבו מאוגדות יצרניות האשלג פוטאש , מוזאיק ואגריום , לבין הודו עלה על שירטון וההחלטה ביחס למחיר החוזה עם ההודים נדחתה לפחות בשבועיים.

כעת נראה כי הודו מפספסת את הרכבת ותצטרך לשלם מחיר גבוה יותר על חוזה האשלג - אך בינתיים הם מאיימים כי יעצרו את החוזה השנתי, אלא אם יצליחו להגיע לעסקה. מנהל אמיר אדר, מנהל מחלקת המחקר של מגדל שוקי הון הסביר היום כי "הודו, שנחשבת כיום ליבואנית האשלג הגדולה בעולם (עקפה את סין) החלה את המו"מ עם היצרניות המובילות כאשר מחיר הספוט של האשלג עמד על כ-420 דולר לטון, עכשיו כבר מדברות היצרניות, הן קנפוטקס והן תאגיד האשלג הרוסי BPC, על מחירי ספוט גבוהים יותר של לפחות 450 דולר לטון, כאשר ההערכות של יצרניות האשלג המובילות בעולם הן כי כבר בחודשי הקיץ ינסוק מחיר האשלג וטון יימכר במחיר של 550 דולר לטון!". בנוסף ציין אדר כי, "עד סוף יוני צריכים גם הסינים לחתום על החוזה החצי שנתי להספקת אשלג, מה שעשוי להגביר את לחץ הביקושים. לאחר שיחתמו החוזים המובילים צפויה גם כיל לחתום חוזים להספקת אשלג עם סין והודו".

נציין כי המשך העלייה במחירי הסחורות החקלאיות המובילה גם לאינפלציה במחירי המזון בעולם כולו ובהודו בפרט, מדגישה את הצורך באשלג המשמש כדשן מרכזי בגידולם של תירס, חיטה וסויה.

נציין כי בתקופה האחרונה הושפעה כיל הן ממגמת הירידה הכללית שנרשמה בשוק, אך בנוסף היא הושפעה גם מהחלטת המדינה לחייב את החברה בעלויות הטיפול בפסולת שנוצרת בבריכת המלח של מפעלי ים המלח ומאיימת להציף את המלונות שלצידה, או במילה אחרת לשלם על קציר המלח. בנוסף נציין כי השוק לא עושה את הקישור הישיר בינה לבין הסערה התקשורתית שעוברת על בעלי השליטה במניה, האחים עופר, בעניין מכירת האוניה לאיראן.