האופוזיציה ביוון לרה"מ: רוצה שנאשר הקיצוצים? הקל במס

(עדכון) - וועדה מיוחדת דנה היום בתוכנית חילוץ חדשה ליוון - ודורשת כתנאי להחלתה הסכמה כלל-יוונית בנוגע לקיצוצים ממשלתיים ■ גורם אופוזיציה: "אם המס יעלה, אין הסכמה"

גורמי אופוזיציה ביוון דורשים היום (ב') קיצוץ מאסיבי בנטל המיסים, במסגרת הניסיונות של ר"מ יוון גיאורג פפנדריאו, להגיע להסכמה כוללת סביב ההגבלות הפיננסיות שתנקוט הממשלה, בתמורה לתוכנית חילוץ חדשה עבורה.

אנטוניס סמראס, גורם אופוזיציה בכיר ביוון, קורא לקיצוץ של כ-15% במס התאגידי, ודוחה את הצעת הממשלה להעלות את המיסים במטרה להקל מעט על הגירעון התקציבי הממשלתי. "מצד אחד הממשלה רוצה להעלות את המס, ומצד שני להגיע לקונצנזוס עם האופוזיציה, שהציבה בראש מעייניה את סוגיית הורדת נטל המיסים? אל תחשבו על זה אפילו", אמר סמראס בפנייה לממשלה דרך התקשורת המקומית.

"הקלות במיסים הן המפתח כדי להגיע להסכמה עם האופוזיציה, ויהוו התנעת המנוע של הכלכלה היוונית", דברי סמארס. "אם תעלו את המיסים, אין שום מקום לדיונים והסכמות על הצעדים האחרים".

רה"מ פפנדריאו נדרש להגיע להסכמת כוללת בקרב הפוליטיקאים היוונים בנוגע לסוג ואופי הצעדים והרגולציות שעל ממשלת יוון לנקוט, כדי להתמודד עם חובה התופח. זאת, על רקע אזהרת מתווי המדיניות הפיננסית בגוש האירו כי יוון חייבת להגיע להסכמה כוללת בקרב מנהיגיה בכל הקשור לנקיטת קיצוצים נוספים, לפני שתאושר לה תוכנית חילוץ חדשה.

פסק הדין על תוכנית החילוץ - בקרוב

פפנדריאו נחוש בניסיונתיו אלה, כיוון שברקע דנים נציגים מהאיחוד האירופי, קרן המטבע הבינלאומית והבנק המרכזי האירופי במסגרת ועדת פיקוח מיוחדת, בתוכנית חילוץ חדשה ליוון. התוכנית תכלול התערבות חיצונית רחבה יותר במדיניות הפיננסית של המדינה, כך דווח ב"פיננשל טיימס". מסקנות הועדה צפויות להתפרסם היום.

במסגרת הדיונים, מעבר לאישורה של תוכנית חילוץ חדשה והלוואה נוסף בהיקף של 30 מיליארד אירו, צפוייה הוועדה לקבל החלטה בנוגע למסירת הלוואה בהיקף 12 מיליארד אירו ליוון, כחלק מתוכנית החילוץ המקורית שגובשה לה.

ההחלטות הועדה צפויות להחיל על ממשלת יוון התערבות בינלאומית בהיטלי המס המקומיים, כמו גם בתוכניות הפרטה של נכסים ממשלתיים, במקביל לביצוע סיבוב נוסף של קיצוצים ומכירת אג"ח אשר יכללו גם כן בתוכנית, כך על פי הדיווחים.

במידה והעסקה תצא לפועל, המשמעות היא כי המשקיעים הפרטיים האוחזים באג"ח ממשלתי יווני, יתומרצו כדי להאריך את מועד פירעונן. חרף כך, ממשלת יוון עדיין תצטרך ללוות סכום נוסף שנע בין 30 מיליארד ל-35 מיליארד אירו (42.9 מיליארד ל-50 מיליארד דולר), בנוסף להלוואות שייתנו לה במסגרת התוכנית המקורית.

"הדיווחים והמסקנות שיפורסו היום יהיו קריטים לקביעת הטון בשווקים בהמשך השבוע", אמר סו טרין, אסטרטג בכיר ב-RBC קפיטל.

מצבה של יוון טוב יותר מכפי שמעריכים

באיחוד האירופי ובקרן המטבע הבינלאומית דחו אתמול כי ועדת הפיקוח מצאה כבר אמש שיוון לא תעמוד ביעדיה הפיננסיים לשנה הקרובה, כפי שדווח לראשונה ב"דה שפיגל" הגרמני.

"דיווחים אחרונים בתקשורת הנוגעים למסקנות ועדת הפיקוח אינם נכונים", אמר דובר מטעם קרן המטבע הבינלאומית. "ההתדיינויות שלנו עם הרשויות ביוון ממשיכים, ומתקדמים יפה - נגיע למסקנות בקרוב", מסר.

ברקע, ז'אן-קלוד יאנקר, ראש ממשלת לוקסמבורג והעומד בראש ועדת שרי האוצר של האיחוד האירופי, אמר בשבוע שעבר כי ייתכן שיוון לא תהא זכאית לקבל את התשלום הבא במסגרת תוכנית החילוץ המקורית, בהיקף של 12 מיליארד דולר. התשלום המדובר צפוי להיות מועבר ב-29 ביוני.

נזכיר ברקע תוכנית החילוץ המקורית של יוון, בהיקף 110 מיליארד אירו (155 מיליארד דולר), צריכה הממשלה היוונית לפרוע או לגייס עקב חובותיה 50 מיליארד אירו בשנים 2012-2015.