מייקל שאול, יו"ר חברת ניהול הנכסים מרקטפילד, אמר בראיון למגזין בלומברג כי שוק המניות האמריקני ייהנה גם מהעובדה שמשקיעים ימשכו השקעות ממדינות מתפתחות, שם צפויה הרעה כלכלית, ויעבירו אותן לשוק המניות האמריקני. שאול מעריך שהשווקים המתפתחים הגיעו לקצה מחזור הצמיחה הכלכלית, וכעת תורם להתקרר. הראשונה בתור היא הודו ואחריה ברזיל, כשגם סין, שהיא סיפור מורכב יותר, מועמדת לקשיים. יחד עם היחלשות המדינות המתפתחות, צופה שאול גם ירידה במחירי הסחורות. התהליך יתבטא במימוש השקעות בשווקים המתעוררים למזומן, ואח"כ השקעת המזומן הזה בשוק ההון האמריקני.
מדובר בתחזית מעניינת מאוד ומחייבת התייחסות, של מי שנחשב כבעל תובנות עצמאיות ורלוונטיות ביחס לשווקים הפיננסיים. שימרו אותה רגע בתודעה, ביחד עם השאלות הבאות: האם אכן יכול להיות מצב בו מניות בחצי המזרחי של הכדור יורדות, ומניות בחצי המערבי/ארה"ב עולות? וגם, האם יכולה להיות שונות כלכלית בין החצאים, בניגוד לדעה הרווחת?
בואו נמשיך רגע, תכף תראו לאן אני חותר. ידיעה ב"גלובס" דיווחה "סין: הבצורת הקשה ביותר ב-50 שנה... הבצורת מאיימת על מי השתייה של יותר ממיליון תושבים בדרום המדינה... גשמי המונסון שמציפים לרוב את נהר היאנגצה בדרום לא ירדו השנה... המחסור במים הוחמר בהדרגה... להרבה כפריים אין מי שתיה...כל שדות האורז התייבשו...".
"ענן האפר הוולקני משתק את אירופה". תזכרו גם את יפן שמתמודדת עם אסון טבע וקרינה, ואסונות עולמיים נוספים שפקדו את עולמנו; את המשבר הפיננסי שטרף את כל הקלפים של תחזיות וניהול סיכונים ופער בורות כלכליים שלא בטוח שניתן למלא, ותשאלו את עצמכם: איפה לשים את הכסף? האם ניתן לבנות תרחישים? איך ניתן? האם ניתן להשתמש בתובנות ותרחישים מהעבר, כמו למשל ההנחה על קשר בין שוק המניות הישראלי לאמריקני?
לעיתים רבות אנו נוטים לגבש דעה, לכאורה "מוכחת", על דפוסי התנהגות כלכליים ואחרים על סמך ניסיון רב שנים, אפילו של 50 ו-100 שנה. אבל מהבחינה הסטטיסטית, וגם מבחינת היכולת לבניית מודל לחיזוי, אין די בניסיון הזה. לצורך העניין, אם נקצין, יכול להיות שבעוד כמה עשרות שנים "טכנולוגיית" ההשקעה במניות לא תהיה קיימת; ספרי ההיסטוריה יכללו פרק על אשליית ההשקעה במניות, ויספרו איך בני אדם סחרו במה שהם קראו לו ניירות ערך - ניירות שלא היה להם קשר ממשי לפעילות כלכלית למעט זה שהיה בדמיונם של משקיעים, אשר הוזן על ידי תעשיות המדיה והפיננסים.
האם העובדה ש-GE היא המניה שהצליחה להישאר במדד דאו-ג'ונס מיום השקתו, בעוד שחברות רבות שנכללו במדד לא קיימות היום או שהיקף פעילותן הצטמצם במידה שהביאה להוצאתן ממנו, מלמדת כי GE תהיה כלולה במדד גם ב-100 השנים הבאות?
הנחות יסוד לבחינה
אני פועל תחת מקבץ של הנחות ייסוד, ולצורך הדיון אציין 3 מהן:
ההיסטוריה אינה מלמדת בכל מקרה על העתיד.
הניתוח הטכני חשוב, הן משום שהוא מסייע לראות מה קורה בפועל והן משום שהוא מתבסס על מחזוריות ההתנהגות האנושית.
בשביל להבין את האירועים המתפתחים אל תוך העתיד, יש לגלות פתיחות לתרחישים שונים,
לרבות זה של מייקל שאול, ואף לייצר בראש תרחישים יצירתיים-דמיוניים ולבחון אותם במבחן המציאות. לכל הפחות, הם יפתחו את התודעה להבנה טובה יותר של המציאות והמגמות העתידיות.
לאור כך, התגבש אצלי תרחיש המגלם 3 מחשבות על עתיד העולם:
1. המצב הכלכלי, בהכללה, לא עומד להשתפר בשנים הקרובות. אם נחבר את הגירעונות האמריקניים והאבטלה שם למשבר באירופה ולתחזית של שאול ביחס למדינות המתפתחות, קשה לראות שמחה כלכלית.
2. החרפת הבעיות הקיומיות על כדור הארץ: משאבי טבע, מזג אוויר, מזון ומים.
3. כמו מים, גם כסף ימשיך לחפש אפיק השקעה לזרום אליו.
חיבור שלוש הסוגיות מוביל אותי למחשבה שמקום טוב לכוון אליו את הכסף הוא מניות של חברות שהן מתחום "הקיום האנושי, שימורו והעצמתו" - חקלאות ופיתוחה, סביבה, בריאות וביוטכנולוגיה, לרבות מזון אורגני וכדומה, חלל וביטחון, צרכנות קבועה, וזאת גם בהסתכלות להווה וגם בהיבטים של טכנולוגיית העתיד. הבונוס הוא שחברות הביוטכנולוגיה והחלל מפתחות טכנולוגיות וידע שישמשו בתעשיות רבות אחרות.
על בחירת המניות מהענפים הללו ניישם את כל הקריטריונים של מודל הקניון, וכמובן שלא נברח לגמרי מהשקעות בתחום הצרכנות המחזורית, הנאות החיים, טכנולוגיה ופיננסים. אבל, ננסה להפריד באופן ברור יותר בין מה ששייך לעבר (הרבה מוסדות פיננסיים למשל) למה ששייך לעתיד (כגון רכב חשמלי ושכירת רכבים לפי שעה).
המניות הקיומיות שבקניון
בינתיים, מתבטא הלך הרוח הזה במניות הללו שבתיק הקניון:
AMRC - ייעול השימוש באנרגיה; AVAV - תעופה וייעול השימוש באנרגיה; BIP - תשתיות, תחבורה, יערות; GILD - ביוטכנולוגיה, אחת החברות המובילות והגדולות בענף; GIVN - ציוד רפואי, מצלמות דיאגנוסטיות;
HNZ - חברת המזון העולמית המשלבת בין מוצרי צריכה בסיסיים ואהובים לבין ניהול איכותי ואיתנות פיננסית; ISIS - תרופות בטכנולוגיה חדשנית; LF - נמצאת בטור משום שהיא מפתחת פלטפורמות לימוד לילדים מבוססות טכנולוגיה, תחום שבעיני יש לו פוטנציאל רחב; JEC - שירותים מקצועיים בתחום ההנדסה, תשתיות, תחזוקה ועוד.
MBLX - מוצרים פלסטיים וכימיים מיוחדים המשמשים במגוון ענפים, לרבות חקלאות; MDT - ציוד רפואי; MON - מוצרים לענף החקלאות; OPK - מכשור רפואי, דיאגנוזה; PSTI - ביוטכנולוגיה, תחום תאי הגזע; SMBL - מוצרי יסוד במתכון בריאותי; STKL - מזון טבעי ואורגני, ביודיזל; SYT - מוצרים חקלאיים; YMI - ביוטכנולוגיה.
האם רשימת מניות זו באמת מעניקה לנו שילוב בין חוסן ופוטנציאל? ימים יגידו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.