אלדר מורטאזין, בעל בלוג רוסי לענייני טכנולוגיה, שלח השבוע את הציוץ הבא: "חברת תוכנות קטנה החליטה בשבוע שעבר כי היא יכולה להוציא 19 מיליארד דולר לרכוש חלק מחברת טלפונים קטנה". זו הייתה שמועה, אולי מבוססת, אולי לא. מוכנים לנחש את זהותן של הקטנות?
ובכן, חברת התוכנות ה"קטנה" היא מיקרוסופט , וחברת הטלפונים ה"קטנה" היא נוקיה . "קטנה" היא הגזמה ניכרת בשביל שתיהן, אבל כמה שהן הרבה יותר קטנות ממה שהיו בימי השיא של גאות הטכנולוגיה העלית הקודמת, בסוף שנות ה-90. אז הן היו מעצמות-על בלתי מנוצחות.
מיקרוסופט עתה זה הדפה את קריאת התיגר החטופה של דפדפן נטסקייפ (מישהו זוכר?), ופנתה לכיבוש האינטרנט. משרד המשפטים של ביל קלינטון ניסה לפרק אותה, כדי להציל את סיכויי התחרות. המתחרים הנרגנים היו בעיקר נרגנים, שנאו את התרבות התאגידית של מיקרוסופט ואת "חוסר המקוריות" שלה. מיקרוסופט מחתה את הרוק, יישרה את בגדיה, והמשיכה.
נוקיה הייתה היהלום של סקנדינביה, הראיה שחברה מארץ קטנה מאוד יכולה לעלות לבכורה עולמית, גם אם מנהליה מדברים בהגייה פינית כבדה. היא הייתה שווה חצי הבורסה של הלסינקי, מקום מושבה. היא הייתה חלוצה של המצאות, הרחק מעמק הסיליקון. היא פיתחה הבנה מעוררת קנאה של צורכי השוק ושל אופנותיו. היא השתלטה על שוקי העולם השלישי. היא כבשה את אירופה.
נכון שבאמריקה נוכחותה הייתה קטנה יחסית, וזה קצת הדאיג את מנהליה. אבל היא התגברה ללא קושי על דגדוגיהן של מתחרותיה העיקריות, אריקסון השוודית ומוטורולה. רוב המשתמשים חיפשו פונקציונליות, והרעיון שהטלפון הנייד יהיה תחליף-מחשב עלה בעיקר על דעתם של יפנים. אבל נוקיה כבר התחילה ללמד את הטלפונים הסלולרים שלה לדבר עם מכשירי חשמל רחוקים, לפתוח דלתות ולמלא את קערת האוכל של הכלב.
הקפריזות הגאוניות
לפני עשר שנים הוצגה השאלה מי יכתוב את תוכנות ההפעלה של הטלפונים החכמים. מה השאלה, אמרה נוקיה, אנחנו נכתוב את התוכנות שלנו. מיקרוסופט נשכה את שפתיה, אבל לא עשתה אלא ניסיונות מוגבלים לחדור אל השוק. היא הפקירה אותו כמעט לחלוטין לקפריזות הגאוניות של סטיב ג'ובס, אשר חזר אל ההגה באפל לאחר גלות ארוכה. אחד האקטים הפומביים הראשונים שלו היה להזמין את ביל גייטס לוועידה של מפתחי תוכנות למק, ולהודיע שגייטס הסכים להשקיע רבע מיליארד דולר באפל. שרקו לו בוז.
מי היה מעלה בדעתו שב-2010 תחלוף אפל על-פני מיקרוסופט, ואחר כך תעבור אפילו על פני אקסון-מוביל, ותהיה בעלת ערך השוק הגדול ביותר בעולם? כיוצא בזה, מי היה מעלה בדעתו שבתחילת יוני 2011 המניה של נוקיה תיסחר בעשירית שווייה משנת 2000, אף כי היא עדיין יצרנית הסלולר הגדולה ביותר בעולם?
בחודש פברואר, נוקיה הודתה שאין עוד עתיד לסימביאן, מערכת ההפעלה של הסלולרים שלה. היא תאמץ את הגרסה הסלולרית של חלונות לבית מיקרוסופט. השבוע הודיע המנכ"ל שלה, בכיר לשעבר במיקרוסופט, כי נוקיה תיכנס אל זירת הטאבלטים, כדי לקרוא תיגר על אייפד לבית אפל, על גלקסי לבית סמסונג ועל Xoom לבית מוטורולה. הייתכן שהוא מתכוון ברצינות?
אף כי נוקיה היא עכשיו בעלת בריתה האסטרטגית של מיקרוסופט, אין זאת אומרת ששתיהן צוללות באותה המהירות. למיקרוסופט נותרו בהחלט כמה קבין של יצירתיות. היא הציגה השבוע אלמנטים מרשימים למדי של חלונות 8, מערכת ההפעלה הבאה שלה, העומדת להגיע בעוד שנה. על פניה היא נראית כמעט מהפכנית, זינוק אל עידן שבו מחשבים אישיים יתנהגו כמו טלפונים חכמים מגודלים.
סטיב ג'ובס בכבודו ובעצמו עומד להציג בשבוע הבא את מערכת ההפעלה החדשה של המק ("אריה" יירש את סדרת ה"נמרים"), ותינתן לנו ההזדמנות לראות מי מהפכני ממי. אנחנו יודעים זה כבר מי מהיר ממי.
נוקיה אולי תצטער יום אחד שהיא לא השליכה את עצמה אל זרועות האנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית של גוגל. נסיגת נוקיה באירופה קשורה באנדרואיד יותר מאשר באייפון של אפל. מחוץ לאירופה ולאמריקה, אין כמעט ספק שאנדרואיד היא כמעט מעצמת העל הבאה: בחינם, פתוחה לכל דכפין, היא עומדת בעצם התפשטותה המהירה.
מהיר יותר ממהיר
בצפון אמריקה, רק אנדרואיד נתונה לשוחרי אינטרנט סלולרי מהיר מן הדור הרביעי. האינטרנט המהיר ביותר נמצא עכשיו על שלושה טלפונים חדשים של Verizon Wireless (בבעלות Verizon ו-Vodafone). אני מנסה את אחד הטלפונים האלה, ה-Charge של סמסונג, והתוצאות בינוניות. זאת אומרת, כשהוא מהיר, אין מהיר ממנו (פי עשרה מזה של הדור השלישי, אלטרנטיבה של ממש לא רק ל-DSL, זה מובן מאליו, כי אם אפילו לכבלים) - אבל נחוצות סבלנות, חריקת שיניים ואופטימיות.
בהתמודדות הזו קשה מאוד למצוא את עקבותיהן של נוקיה ושל מיקרוסופט. הן שוליות מעיקרן. השאלה אם מישהו יוכל לקרוא תיגר על המונופול של חלונות במחשבים אישיים קיבלה בסופו של דבר תשובה פשוטה: "לא, אבל מי צריך מחשבים אישיים". מיקרוסופט הניחה הרבה יותר מדי זמן שהתחרות העיקרית תתנהל בזירה שבה התנהלה תמיד. ביל גייטס נהג ללעוג לתחזיות שמרכזיותו של ה-PC מתקרבת אל קיצה. אפילו השבוע, בסרטון YouTube שבו מיקרוסופט הציגה את חלונות 8, צירוף המילים "מחשב אישי" נשמע בערך בכל משפט שני, ביטוי של חירשות-צלילים מסוימת.
הספקולציות על עתידה הלא-עצמאי של נוקיה הענישו השבוע את מנייתה שותתת הדם. ההצטמקות הדרמטית בערך השוק שלה מעוררת בהכרח את הרושם שימי הזוהר חלפו. היא גילתה דרגה משונה של מגושמות, כאשר פרסמה ברבים את ההספד למערכת ההפעלה שלה הרבה לפני שמערכת ההפעלה הזו יוצאת לפנסיה. היא עדיין מנסה לשכנע צרכנים בררנים ומתוחכמים להעדיף את טלפוניה עם הסימביאן שלהם. הטלפון הראשון של נוקיה עם חלונות עומד להיוולד רק בסוף השנה. מה הפלא שאנליסטים מתנבאים עכשיו כי לנוקיה צפויה תקופה של התכווצות מהירה. פעם הייתה לה חזקה על 40% של השוק. עוד מעט היא תהיה גדולה רק במקצת מפינלנד מכורתה.
רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.