במשט המתוכנן להפליג לעזה בסוף יוני מנמל כלשהו בים התיכון, תשתתף גם אוניה אמריקנית, בבעלות חברה יוונית שרשומה בדלאוור. כרבע מ-34 הנוסעים שיפליגו בספינה זו יהיו יהודים, בכללם אשה בת 86, הדי אפסטין, שהוריה ניספו בשואה, וטייס לשעבר בחיל האוויר הישראלי, שסרב לצאת לגיחות מעל רצועת עזה. הוא יהיה חבר בצוות הספינה. כך מוסר היום (ה') "ניו יורק טיימס".
שמו של הטייס לא נמסר, אך במשט שהפליג לעזה בסוף ספטמבר אשתקד, ונבלם ע"י שייטת 13, השתתפו טייס חיל האוויר יונתן שפירא, ניצול השואה ראובן מוסקוביץ, אב שכול בשם רמי אלחנן ושני ישראלים אחרים, לפי ידיעות בעיתונות הישראלית מאותה תקופה. לא ברור אם שפירא הוא אכן הטייס הישראלי שיישתתף במשט הבא.
לדברי "טיימס", במשט המתוכנן לסוף החודש ישתתפו עשר ספינות, שישאו לפחות 1000 נוסעים. כמה ספינות מיועדות להשיט אזרחי מדינות ספציפיות: אחת תשיט ספרדים; אחת, קנדים; אחת, שווייצים; אחת, אירים; וכאמור ספינה שרבע מנוסעיה יהיו יהודים אמריקניים.
שם הספינה האמריקנית הוא "תעוזת התקווה" (Audacity of Hope), כשם ספרו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמרה לעיתון לסלי קייגן, שמארגנת את הפלגה הספינה.
"אנו שולחים מסר לממשלתנו שלנו; אנו חושבים שהיא יכולה למלא תפקיד הרבה יותר חיובי מכפי שהיא ממלאת עכשיו, לא רק (בדחיפה) להסרת המצור מעל עזה, אלא גם בסיום הכיבוש כולו", אמרה קייגן. "שם הספינה נותן ביטוי למה שאנו מאמינים בו - אפשר לחולל שינוי באופן חיובי, וזו עמדה שטומנת בחובה תקווה רבה מאוד".
לדברי המארגנים, הספינה האמריקנית תישא מכתבים מאמריקנים לפלסטינים, לא סיוע. הנוסעים בספינה הזו אומרים שהם תומכים בעם הפלסטיני, לא בחמאס. הם משווים את האסטרטגיה שלהם לזו של "נוסעי החירות" (Freedom Riders), קבוצה גדולה של לבנים, בעיקר מהחוף המזרחי, רבים מהם יהודים, שלפני 50 שנה נסעו באוטובוסים למדינות בדרום ארה"ב, בקמפיין מאורגן היטב, כדי לקרוא תיגר על מדיניות האפליה הגזעית שהיתה נהוגה שם אז.
גבריאל שיבוני, סטודנט מאוניברסיטת אריזונה, שמתכנן להפליג במשט אמר ל"טיימס": "המיזם הזה שואב השראה מעקרונות הפעולה הישירה של מרטין לותר קינג; הכוונה היא ליצור מצב כל כך טעון מתיחות עד שהוא יאלץ את העולם להתבונן ולראות מה קורה לפלסטינים".
הדי אפסטין, בת ה-86, הסבירה את השתתפותה במשט כך: "הקהילה היהודית בארה"ב וישראל אומרות שהן מדברות בשם כל היהודים. הן לא מדברות בשמי. הן אינן מדברות בשם היהודים מהארץ הזו (ארה"ב) שעומדים להפליג על הספינה האמריקנית ובשם רבים אחרים שניצבים מאחורינו".
כזכור, במשט הראשון לעזה, לפני כשנה, שבו הפליגו שש ספינות, נהרגו תשעה אנשים על ספינה טורקית במהלך פעולה של חיל הים. ישראל אומרת, כי חייליה הותקפו ונאלצו לירות כדי להגן על עצמם. הטורקים טוענים שחיילי צה"ל השתמשו בנשק חם ללא צורך.
נועם כץ, ציר לדיפלומטיה ציבורית בשגרירות ישראל בוושינגטון, אמר ל"טיימס": "אנו רואים במשט הכרזה פוליטית שנועדה להביע תמיכה בחמאס. חמאס הוא ארגון טרור שהשתלט על עזה ואנשיה והוא מחויב להשמדתה של מדינת ישראל. הצבנו הסגר ואנו מתכננים לאכוף אותו".
דובר משרד החוץ האמריקני, מרק טונר, אמר אתמול, כי המשט המתוכנן לסוף החודש הוא "פעולה בלתי אחראית ופרובוקטיבית".
אגב, הסופרת והמשוררת אליס ווקר הודיעה שתשתתף במשט על סיפון האוניה האמריקנית. ווקר, בת של עובדים חקלאיים שחורים עניים, היא מחברת הספר "הצבע הסגול", שהופק לסרט בבימויו של סטיוון ספילברג ובכיכובה של אופרה ווינפרי. היא זכתה בפרס פוליצר על הספר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.