על רקע צעדי הריסון עליהם הכריז שר האוצר, יובל שטייניץ, בשבוע שעבר להגבלת רכישת דירות להשקעה במטרה לצנן את שוק הדיור המאמיר, משרד האוצר מדווח היום (א') על ירידה חדה ברכישות דירות להשקעה ברבעון הראשון של השנה. באוצר מודים שהעלאות ריבית בנק ישראל פגעה ברכישות הדירות להשקעה. מדובר בירידה לרמה של 25.8% מסך כל העסקאות, הרמה הנמוכה ביותר מאז 2004. נזכיר כי ברמת השיא היוו הדירות להשקעה 35% מסך כל העסקאות בשנה שעברה. בחודש מארס לבדו הגיע שיעור המשקיעים בשוק ל-22% - שפל שלא נראה מאז המיתון של 2002.
דירות שנרכשו למגורים ודירות שנרכשו להשקעה רבעוני
עוד נתון עולה מדיווח האוצר, נרשמה עלייה משמעותית בקצב מכירת הדירות ע"י משקיעים ברבעון הראשון של 2011. באוצר מסבירים את העלייה במכירות הדירות להשקעה בהרחבת הפטור ממס שבח במכירת דירות להשקעה שהיוותה זרז למכירת הדירות ע"י משקיעים במרבית האזורים. נזכיר כי פטור זמני ממס שבח על מכירת דירות להשקעה נכנס לתוקף בינואר, למשך שנתיים. 35% ממוכרי דירות יד שנייה ברבעון הראשון של השנה היו משקיעים - השיעור הגבוה ביותר מאז תחילת שנת 2010.
דירות הריבית הראלית של בנק ישראל ורכישת דירות עי משקיעים רבעוני
באוצר מדווחים גם על ירידה ברמת המינוף של המשקיעים: מחיר דירה ממוצעת שנרכשה להשקעה עמד על כמיליון שקל ברבעון הראשון, שווה ערך ל-54.7 משכורות של משקיע ממוצע, וזאת לעומת 61.4 משכורות ברבעון השני של 2010. השכר הממוצע של המשקיעים עמד על 18.9 אלף שקל ברוטו. באוצר מסבירים כי הקשחת המשכנתאות על ידי בנק ישראל היא הסיבה לירידה ברמת המינוף.
עוד מציינים באוצר כי בת"א ירד משקל המשקיעים משיעור של 51% ברבעון הרביעי לשיעור של 40% ברבעון הראשון. "נתונים אלו באים על רקע העלאת מס הרכישה לדירות הנרכשות להשקעה, אשר נכנסה לתוקף במהלך הרבעון הראשון של השנה", מסבירים באוצר.
דירות משקל המשקיעים מבין מוכרי דירות יד שניה
סך הדירות שנרכשו להשקעה ברבעון הראשון של השנה עמד על 6,600 דירות, ירידה בשיעור של 28% בהשוואה לרבעון הקודם. נזכיר כי ברבעון הרביעי חל גידול חד ברכישת דירות להשקעה על רקע ההעלאה הצפויה בשיעורי מס רכישה על דירות אלו (דירה "נוספת") החל מתחילת 2011. יש לציין כי גם בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד מדובר בירידה חדה בשיעור של 14%.
"הואצה הירידה במשקל הזוגות הצעירים בשוק"
באשר למחירי הדירות, באוצר ממשיכים לדווח על ירידה במחירי הדירות, והפעם בשיעור של 2.5% ברבעון הראשון לעומת הרבעון הרביעי של 2010. מחיר הדירה החציוני עמד ברבעון הראשון על 975 אלף שקל, שווה ערך ל-135 משכורות ממוצעות בישראל.
על פי נתוני האוצר, בין הרבעון הראשון של 2010 לרבעון השלישי באותה שנה נרשמה עליה במשקל הזוגות הצעירים מבין סה"כ רוכשי הדירות. אלא שמאז הרבעון הרביעי אשתקד יורד משקל הזוגות הצעירים בשוק, כאשר שיעור הירידה הואץ ברבעון הראשון של השנה.
האזור היחידי בו נשמרה יציבות במשקל הזוגות הצעירים מקרב רוכשי הדירות, בהשוואה בין הרבעון הראשון של 2011 לרבעון האחרון של 2010 הוא אזור ת"א. מעבר לכך, בהשוואה לרבעון הראשון של 2010 אף מדובר בעליה של 3 נקודות האחוז במשקל הזוגות הצעירים בסך רוכשי הדירות באזור. יחד עם זאת יש לציין כי משקל הזוגות הצעירים מסך רוכשי הדירות בת"א הוא הנמוך ביותר בהשוואה ארצית - 35%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.