נחשף ב"גלובס": כלל פיננסים מוכרת את מבט ב-105 מ' ש'

(עדכון) - המיליונרים של מבט תעודות סל: ניר הורה, דורון סלוצקי ודני בן-יאיר

כמו בעסקאות רבות שנעשו בשנים האחרונות בענף בתי ההשקעות, גם בעסקת המכירה של מבט תעודות סל מידי כלל פיננסים למיטב צפויים מספר ברוקרים לשלשל לכיסיהם סכומים נאים. היום נחתמה העסקה למכירת חברת תעודות הסל מבט תמורת 105 מיליון שקל, מתוכם 85 מיליון שקל בגין הפעילות הנרכשת והיתרה בגין הון עצמי.

במבט מחזיקה כלל פיננסים בבעלות המלאה. את תפעול החברה מבצעת כלל פיננסים נגזרים, בה מחזיקה כלל פיננסים 44% מהמניות, והיתרה מוחזקת בידי מייסדי כלל פיננסים נגזרים ובעלי השליטה בה - ניר הורה, דורון סלוצקי ודני בן-יאיר (46%), וכן שני עובדי החברה לשעבר (10%). חלקה של חברת הנגזרים בעסקה (שכוללת את הסכמי התפעול וזכויות הקניין) הוא 44.4 מיליון שקל, וחלקם של שלושת המייסדים עומד על כ-25 מיליון שקל (לפני מס).

כלל פיננסים נגזרים מתמחה בעיקר במסחר באופציות ובנגזרים, ומאז הקמתה ב-2003 עיקר עיסוקה הוא בתפעול מבט תעודות סל, ניהול קרנות גידור וניהול חלק מכספי הנוסטרו של כלל פיננסים.

החברה הקפידה לאורך שנות פעילותה לפעול מתחת לרדאר, ואולי אחת הסיבות לכך היא כי מדובר באחת מהחברות הרווחיות בקרב הברוקרים המקומיים. את שנת 2010 למשל סיימה חברת הנגזרים ברווח כולל של 21 מיליון שקל, וחילקה דיבידנד של 14.5 מיליון שקל, וזאת בהמשך לרווח של 30 מיליון שקל בשנים 2008-2009 ודיבידנד של 27 מיליון שקל בהתאמה.

דמות דומיננטית נוספת במבט שצפויה ליהנות מהמכירה היא המנכ"ל המוערך ליאור כגן, שעל אף שאין לו אופציות במבט צפוי להיות מתוגמל בנדיבות. לכגן ול-30 עובדי מבט עומדת האפשרות להמשיך בתפקידם תחת הבעלות החדשה.

שווי של 85.5 מ' ש' לפעילות מבט

מבט הינה חברת תעודות הסל הרביעית בגודלה בענף, והיא מנהלת 6.7 מיליארד שקל. לפי דוחות כלל פיננסים ל-2010, הסתכמו הכנסותיה של מבט אשתקד ב-28.4 מיליון שקל - זינוק של 55% לעומת 2009. הרווח הנקי עמד על 4.4 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-30 מיליון שקל בשנה קודמת. יחד עם זאת, המספרים של מבט אינם כוללים רווחי נוסטרו ואחרים שנכללו במגזרים אחרים של כלל פיננסים ובחברת הנגזרים.

העסקה למכירת מבט למיטב נחשפה ב"גלובס" לפני כשבועיים. כפי שדיווחו היום כלל פיננסים ומיטב, העסקה מתבצעת לפי שווי של 85.5 מיליון שקל לפעילות של מבט, ובתוספת הונה העצמי - תשלם מיטב לכלל פיננסים סך של 105 מיליון שקל. מחיר העסקה כפוף להתאמות שיבוצעו בהתאם להיקף הנכסים במועד הקלוזינג.

רכישה זו, החמישית במספר שמבצע מיטב בשנתיים החולפות (לא כולל המיזוג עם ישיר וגאון), מבססת את מעמדו של בית ההשקעות כשחקן הרביעי בגודלו בענף תעודות הסל, עם 7.6 מיליארד שקל נכסים (6.6 מיליארד שקל של מבט, והיתרה של מיטב מדדים - הדס לשעבר), נתח שוק של 13%, ובפער של כ-670 מיליון שקל בלבד מהמקום השלישי, פסגות סל.

את המגעים מטעם כלל פיננסים ניהלו המנכ"ל טל רז והמשנה למנכ"ל יורם נווה, שגם משמש כיו"ר מבט. את המו"מ מצידה של מיטב, שכבר מנהלת כ-43 מיליארד שקל ביחד עם מבט, ניהלו המנכ"ל אילן רביב והאחראי על הפיתוח העסקי, אבנר סטפק. עורכי הדין דורון לוי, יואב עציון ועמיחי פינקלשטיין ממשרד עמית, פולק, מטלון ייצגו את מיטב בעסקה.

"נהפוך לשחקן מהותי בענף"

במיטב שבבעלות צבי סטפק ושלמה סימנובסקי (50%), גאון אחזקות (28.6%) וישיר איי.די.איי (21.4%), מחפשים מאז המיזוג עם גאון וישיר את מקומם בענף תעודות הסל. כיום פועלת בתחום החברה הבת, מיטב מדדים, שהיא השחקן הקטן ביותר בשוק, עם פלח זניח של 1.7%.

לאחר התלבטויות, הוחלט במיטב להשתמש בפלטפורמה הקיימת לקרנות סל ולחזק אותה באמצעות רכישות. "זה לא סוד שלא הייתה לנו מאסה קריטית הנדרשת לקיום אופרציה של תעודות סל. יחד עם מבט, אנחנו הופכים לשחקן משמעותי בענף", אמר היום רביב.

מבחינתה של כלל פיננסים, מכירת מבט תניב תזרים של כ-130 מיליון שקל - 105 מיליון שקל בגין המכירה וההון העצמי, וכן ישחרר בית ההשקעות כריות ביטחון שהופקדו בבנקים בהיקף של כ-25 מיליון שקל. רווח ההון הצפוי מהמכירה לכלל פיננסים הוא 35 מיליון שקל.

עם כניסתו של רז לתפקיד מנכ"ל כלל פיננסים לפני שנה וחצי, הוחלט לחזק את פעילות תעודות הסל, אולם לאחרונה הגיע רז למסקנה כי ניהול של מיליארדי שקלים בודדים פשוט אינו מספיק, וצמיחה אורגנית בענף שמוצריו הם גנריים והתחרות הגבוהה בו מביאה לשחיקת המחירים, אינה ישימה. "היה ברור לנו שבתחום תעודות הסל יש צורך להחליט - או שנכפיל את היקף הנכסים באמצעות רכישה, או שנמכור את הפעילות. בתחילה בחנו אפשרות לרכוש מתחרים עם היקף נכסים בסדר גודל דומה לשלנו, אבל התברר לנו שאין באמת מוכרים", סיפר היום רז.