סאיב עריקאת, המייצג את הרשות הפלסטינית בשאלות הנוגעות למו"מ עם ישראל, הכריז אתמול (ג') על עמדה פלסטינית חדשה: הפלסטינים יסכימו לחדש את המו"מ ולהימנע מפניה לעצרת הכללית של או"ם בבקשה שתכיר במדינה פלסטינית, אם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יכריז על הסכמתו לנהל את המו"מ על בסיס גבולות 1967 עם חילופי שטחים מוסכמים. עריקאת לא חזר על התנאי הקודם של הפלסטינים: הקפאת הבניה בהתנחלויות, לרבות ירושלים.
עריקאת דיבר בכנס שנערך בוושינגטון ביזמת מרכז סבן למדיניות מזרח-תיכונית, במכון ברוקינגס, שבו השתתפו מומחים לענייני המזה"ת. ידיעה על כך מתפרסמת בראשונה בטור לענייני חוץ של ג'קסון דיל ב"וושינגטון פוסט".
אתמול פורסם, שמשלחת פלסטינית, בראשות עריקאת, ומשלחת ישראלית, בראשותו של עו"ד יצחק מולכו, מנהלות מגעים בלתי ישירים בוושינגטון, בתיווך דיפלומטים מהסטייט דירפטמנט, במאמץ למנוע יזמה פלסטינית באו"ם. ארה"ב וישראל תמימות דעים שמהלך פלסטיני כזה יהיה צעד חד-צדדי, שרק יפגע בסיכויים לחדש את המו"מ. אתמול נפגש עריקאת עם שרת-החוץ האמריקנית, הילארי קלינטון ופקידים בכירים במשרדה.
לפי הטור ב"וושינגטון פוסט" אמר עריקאת: "אנו מוכנים לחדש את המו"מ", אך רק עם נתניהו יקבל רשמית את העקרון שהתווה אובמה ושלפיו מדינה פלסטינית עתידית תהיה מושתתת על גבולות 1967, עם חילופי שטחים שישקפו את השינויים הדמוגרפיים באזור.
"אם נתניהו רוצה שותף עליו לומר זאת; שתי מדינות משני הצדדים של גבולות 67, עם חילופי שטחים מוסכמים", אמר עריקאת. "הוא צריך לבחור". לדבריו, בלעדי הכרזה כזו מפי נתניהו, השיחות לא יחודשו והפלסטינים ימשיכו בהכנות לקראת הפניה המתוכננת לעצרת הכללית, בבקשה להכרה במדינה פלסטינית, והפניה למועצת הביטחון בבקשה שפלסטין תתקבל כחברה בארגון. יזמת או"ם של הפלסטינים תחיל ב-15 ביולי, קבע עריקאת.
בעל הטור מציין, שעריקאת השתדל להדגיש שהוא נותן ביטוי רשמי לעמדה חדשה של הפלסטינים בתגובה על יזמת ממשל אובמה לדחוף לחידוש המו"מ בין שני הצדדים. בניגוד למקובל בכנסים מסוג זה, דיבר עריקאת או דה רקורד וחזר כמה פעמים על הדרישה שנתניהו יצא בהכרזה רשמית על נכונותו לקבל את גבולות 67.
דרישה שמטרתה להעמיק את המחלוקת בין ישראל לארה"ב
לדברי בעל הטור, נראה שהדרישה הפלסטינית החדשה נועדה פחות לקדם את תהליך השלום ויותר להעמיק את המחלוקת בין ישראל לארה"ב.
"אין לי בעיה עם ארה"ב", אמר עריקאת. "אם נתניהו יאמר שהוא מקבל את פתרון של שתי מדינות, על גבולות 67, עם חילופי שטחים מוסכמים, אז הוא נכנס למשחק. על פי דברי נתניהו בקונגרס, הוא אינו שותף לשלום". כזכור, הכריז נתניהו באותו נאום, לפני מליאות שני בתי הקונגרס, שישראל לעולם לא תחזור לקווי 67. המחוקקים קמו על רגליהם והריעו לו ממושכות בעקבות התבטאות זאת.
כמה מהמומחים שהשתתפו בכנס ציינו, כי עריקאת לא חזר על הדרישה הפלסטינית הוותיקה שישראל תקפיא את הבניה בהתנחלויות כתנאי לחידוש המו"מ.
כמה מומחים אחרים הטילו ספק בכנות כוונותיו של עריקאת מפני שהוא מודע היטב לכך, שאין כמעט סיכוי שנתניהו ישמיע הצהרה כזו. מדוע לא יכריזו הפלסטינים שהם מקבלים את נוסחת אובמה לקווי 67, ויניחו לשאר העולם ללחוץ על נתניהו שיודיע אף הוא על הסכמתו לנוסחה זו? - שואלים מומחים אלה. במהלך כזה יוכיחו הפלסטינים שיש להם כוונת רציניות לחידוש המו"מ ושהם אינם עושים תרגיל לתקוע טריז בין ישראל לארה"ב.
בתשובה לשאלה, איזה ערך יש ליזמה הפלסטינית החדשה לאור ההתנגדות המוצהרת של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לפניה לאו"ם, אמר עריקאת: "אנו צריכים ללכת בכל דרך אפשרית אם מו"מ עם ישראל לא יהיה אופציה. אין לנו שום כוונה לבודד את ישראל או לשלול ממנה לגיטימציה. פנייתנו להתקבל לאו"ם תיעשה כדי לשמור יזמת שתי המדינות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.