"ארה"ב לא תוכל לשמר את דירוג האשראי ברמה "AAA" שלה אם תכריז אפילו רק מבחינה 'טכנית' על חדלות פירעון עקב חובות", נמסר מסוכנות הדירוג פיץ'.
בהצהרה רשמית, הזהירה סוכנות הדירוג שתוריד את דירוג האשראי של ארה"ב ל"חדלות פירעון מוגבלת" באוגוסט, במידה והממשל האמריקני יתקשה להגיע להסכמה על התקציב האמריקני, עד ה-15 לאוגוסט.
"גם אם מדובר רק בחדלות פירעון 'טכנית', מדובר במשבר - שישפיע בפועל גם גם על האשראי הממשלתי וגם על הדירוג שלנו עקב אירוע כזה (כמו גם על תשואות האג"ח הממשלתי האמריקני)", נכתב בהצהרה של פיץ'. "במקרה כזה, לא סביר שדירוג "AAA" לאשראי האמריקני יישמר בטווח הקצר והבינוני".
בפיץ' ציינו, בנוסף, כי הם מאמינים שהממשל האמריקני יגיע בסופו של דבר להסכמה על התקציב והעלאת תקרת החוב האמריקנית, בהיקף 14.29 טריליון דולר. מנגד, גורמים במשרד האוצר האמריקני בוושינגטון מסרו היום כי אזהרתה של מודי'ס מהווה "תזכורת נוספת" על צורך בפעילות מיידית של הקונגרס, בכל הקשור להעלאת תקרת החוב.
שתי הגדולות היו שם קודם: פיץ' מצטרפת ל-S&P ומודי'ס
ברקע, נזכיר כי פיץ' מצטרפת באזהרותיה לשתי סוכנויות הדירוג החשובות האחרות: מודי'ס ו-S&P. מודי'ס עדכנה ביום ה' האחרון כי ישנו סיכון קטן, אך הולך ומתגבר, מחדלות פירעון של ממשלת ארה"ב, במידה ותקרת החוב לא תעלה בשבועות הקרובים. מודי'ס הזהירה כי תכניס את דירוג האשראי של ארה"ב למעקב שלילי, במידה והרגולטורים בוושינגטון לא יראו התקדמות משמעותית בדיוני התקציב עד אמצע יולי.
לפני מודי'ס, סוכנות הדירוג S&P500 החליטה ב-18 לאפריל השנה להוריד את תחזית דירוג האשראי של ארה"ב: הסוכנות הורידה את תחזית הדירוג לטווח הארוך של ארה"ב מדרגת "יציב" לדרגה "שלילית", בשל "סיכון ממשי" לכך שמנהיגי ארה"ב לא יצליחו להגיע להסכם לגבי צמצום הגירעון בתקציב והחוב של ארה"ב. דירוג האשראי של ארה"ב אמנם נותר ללא שינוי, אולם הורדת תחזית דירוג האשראי משמעה כי תיתכן הורדת דירוג בהמשך.
חוב הולך ותופח
נזכיר כי האזהרות של מודי'ס, S&P ו-פיץ' מגיעות על רקע הגעת הממשל האמריקני לתקרת החוב שהוגדרה לו, בהיקף של 14.29 טריליון דולר, ב-16 למאי השנה. ארה"ב יכולה כעת להמשיך ללוות כספים (להנפיק אג"ח או שטרי חוב) עד תחילת חודש אוגוסט, על ידי נקיטת צעדים שיכללו הכרזה על "תקופת השעיית הנפקת חוב" במסגרת החוק הנוגע ל"קרן הפרישה והנכות של השירות הציבורי". ההכרזה מאפשרת לממשל האמריקני לפדות איגרות חוב קיימות של האוצר שמוחזקות על ידי קרן זו כהשקעה.
על רקע הגעת הממשל לתקרת החוב בחודש שעבר, התבטא זה מכבר שר האוצר האמריקני גייתנר, כי חדלות פירעון של הממשל, שתיגרם בגלל אי-העלאה של תקרת החוב שלו שקבועה בחוק עלולה לגרום "נזק בלתי הפיך" לכלכלת ארה"ב, ולסכן אותה בגלישה למיתון חוזר ובאבטלה מוגדלת. גם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, התבטא כי "אי-העלאת תקרת החוב תוביל למשבר בארה"ב". אובמה הסביר כי המדינה תתמודד עם משבר "המזכיר בחומרתו את משבר 2008" אם לא יוסכם על העלאת תקרת החוב בהקדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.