וול סטריט קטעה רצף של 6 ימי ירידות וסגרה בעליות

S&P 500 עלה ב-0.75% ■ הנפט עלה ב-1.2% ל-101.9 דולר לחבית בעוד שמחיר החוזה על הגז הטבעי נפל ■ צימצום מפתיע של 6.7% נרשם בגירעון המסחרי של ארה"ב באפריל ל-43.7 מיליארד דולר

הדובים נחים: לאחר 6 ימי ירידה בוול סטריט שהובילו את ה-S&P500 לרמתו הנמוכה מאז מארס, המשקיעים היו מוכנים לתיקון והמסחר היום (ה') התאפיין בעליות שערים. המשקיעים שאבו אופטימיות מנתון המאקרו שהצביע על התכווצות מפתיעה בגירעון המסחרי של ארה"ב, בעיקר בשל צניחת הייבוא מיפן. בשוק התעסוקה ממשיכים הנתונים להיות חלשים והשבוע דווח על עלייה נוספת במספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה. מחיר הנפט רשם עלייה של 1.2% ונקבע ב-101.9 ד' לחבית כשברקע הסתיימה ועידת אופ"ק ללא החלטה להעלות את תפוקת הנפט. נציין לחיוב את מניות הדשנים שהגיבו להורדת תחזית הייצור החקלאי, שהקפיצה את התירס לשיא.

גם דבריו של נשיא הפדרל ריזרב של פילדלפיה, צ'ארלס פלוסר הנמצא בלונדון מהווים רוח גבית לשוק. פלוסר אמר היום כי "החולשה שנרשמה לאחרונה בקצב ההתאוששות הכלכלית בארה"ב היא זמנית" והוסיף כי הוא מעריך שהצמיחה תשוב ותעלה עד סוף השנה בשיעור שבין 3% ל-3.5%, זאת לעומת קצב צמיחה של 1.8% עליה דווח ברבעון הראשון (במונחים שנתיים), נתון שפורסם לאחרונה ואיכזב את השוק. פלוסר גם העריך כי עד סוף השנה תרד רמת האבטלה ל-8.5% וכי בשנה הבאה היא תצנח ל-7%-7.5%.

לעומת זאת ישנם כלכלנים רבים שממשיכים לבטא את חששותיהם הכבדים ביחס למצבה של הכלכלה האמריקנית ומצבו של השוק. הכלכלן מרטין הונצינסון אמר היום כי "נראה שאנחנו לקראת משבר נוסף. דיווחי התעסוקה מסוף השבוע שעבר מצביעים על כך ששוק התעסוקה האמריקני מעולם לא התאושש באמת מהמשבר של שנת 2008". לדברי הונצינסון, "המשבר יכול לשרת מטרה פרודקטיבית במיוחד: משבר כלכלי נוסף יכול 'לנקות מהשולחן' את כל ההשקעות הרעות והחישובים המוטעים לגבי תנועות הון בשוק, אשר מתבצעות בדרך כלל בעיתות בועה". הונצינסון מוסיף ומסביר כי מצב זה מוביל את הכלכלה, בסופו של דבר, ל"תהליך התאוששות בריא".

רוברט שילר, הכלכלן הותיק ומי שיסד במשותף את מדד קייס שילר אמר הערב כי "לא אופתע אם מחירי הבתים בארה"ב יפלו ב-25%" וציין כי "הנתונים האחרונים משוק הדיור ומשוק התעסוקה מצביעים על כך שכלכלת ארה"ב נימצאת על סיפו של מיתון שעלול להוביל לתחתית כפולה ומחירי הבתים עלולים ליפול עוד הרבה", שילר העריך גם כי לאחר 5 שנים של ירידות במחירי הבתים בארה"ב יש סיכוי שמחיריהם לא יעלו גם עוד 20 שנה.

גם מנכ"ל חברת "רוג'רס החזקות" והגורו הפיננסי ג'ים רוג'רס התייחס היום לעתיד הכלכלה האמריקנית. "החוב במדינה מרקיע שחקים, נדרש חיתוך דרקוני במיסים ובהוצאות הממשלתיות ובעיקר בהוצאות הביטחון", אמר רוג'רס שאינו ממליץ על פוזיציית לונג על אף אחד מהנכסים האמריקניים לעומת זאת הוא בעל עמדת שורט על מניות הטכנולוגיה על האמריקניות.

דבריהם של הונצינסון ורוג'רס נאמרים על רקע נאומו של יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי שנאם בכנס בנקאים ביום ג' האחרון. "שוק העבודה יתעורר אחרי יוני ושיעור האינפלציה יתמתן", אמר ברננקי. עוד הוא הוסיף כי התאוששות בנתוני התעסוקה תהיה הוכחה לשיקום הכלכלה. נזכיר כי הדברים נאמרו בתקופה בה חווה כלכלת ארה"ב האטה ולקראת סיום תוכנית רכישות האג"ח (QE2) ב-30 ביוני, עם זאת, ברננקי לא רמז כי תוכנית ההקלה הכמותית תימשך מעבר למועד שנקבע. "אני מצפה שיותר אזרחים ימצאו עבודה בקצב מהיר במחצית השנייה של השנה", הוסיף ברננקי. "עד שלא נראה עלייה לאורך זמן ביצירת מקומות עבודה חדשים, לא נוכל להגיד כי הכלכלה השתקמה".

כאמור, הנפט עלה הערב מעל ל-100 דולר לחבית על רקע ועידת אופ"ק. ארגון אופ"ק - החברות בו חברות 8 המדינות האחראיות ל-40% מתפוקות ייצור הנפט בעולם - לא הצליח לייצר החלטה סופית בנוגע לתפוקות ייצור הנפט בעולם, בוועידה שקיימו נציגי הארגון ביום ד'. ההחלטה של אופ"ק על תפוקות ייצור הנפט - שעל פי מרבית הדיווחים צפוי היה להודיע על העלאת התפוקות כדי לצנן את מחירי הסחורות והזהב השחור בעולם - נדחתה לדיון נוסף של חברות אופ"ק, אשר יתקיים בדצמבר.

המשקיעים קשובים גם לדיווחים מאירופה, שם הודיע היום נגיד הבנק המרכזי האירופי (ECB) ז'אן-קלוד טרישה על הותרת הריבית בגוש על כנה ברמה של 1.25% ורמז כי ייתכן שהריבית תעלה בחודש הבא. טרישה התייחס גם למשבר החובות ביוון ואמר: "לא נאפשר פשיטת רגל סלקטיבית". טרישה הנמיך את תחזית הצמיחה לאיחוד האירופי במסיבת העיתונאים שקיים, מה שהפיל את האירו מול הדולר לרמה של 1.454 דולרים לאירו, לעומת 1.465 ד' לאירו לפני המסע"ת. הוא חתך את תחזיות הצמיחה לשנים 2011-2012 והעלה את תחזית האינפלציה השנה לרמה של 2.5%-2.7%, לעומת 2%-2.6% בתחזית הקודמת. טרישה קרא לשמור על "עירנות" בכל הנוגע לאינפלציה, מדובר באותה מילה בה השתמש לקראת העלאת הריבית בחודש מארס, כך שבשוק מפרשים זאת כרמז להעלאת ריבית בחודש הבא.

הגירעון המסחרי התכווץ במפתיע

כמידי שבוע פורסמו היום תביעות האבטלה הראשוניות לשבוע שהסתיים ב-4 ליוני, אשר עלו ב-1,000 והסתכמו ב-427 אלף, זאת לעומת צפי הכלכלנים כי מספר התביעות ירד ל-419 אלף.

עוד פורסם לפני תחילת המסחר כי המאזן המסחרי של ארה"ב לחודש אפריל התכווץ הרבה מעבר למצופה, בעיקר בשל צניחה ביבוא לתעשיית המכוניות מיפן על רקע רעידת האדמה והצונאמי שארעו שם במארס. הגירעון המסחרי של ארה"ב התכווץ ב-6.7% ל-43.7 מיליארד דולר לעומת צפי כי הוא יתרחב ל-48 מיליארד דולר.

במהלך המסחר פורסם כי המלאים הסיטונאים עלו בחודש אפריל ב-0.8% לעומת צפי כי יעלו ב-0.9% וזאת לאחר שהנתונים לחודש מארס עודכנו כלפי מעלה והצביעו על עלייה של 1.3% לעומת דיווח קודם על עלייה של 1.1%.

חוזה היסטורי לאורמת וגם הצעה לערבות

מניות הדשנים פוטאש , מוזאיק ואגריום בלטו לחיוב על רקע העלייה שנרשמת במחירי הסחורות החקלאיות, בהם נציין את החוזה על התירס שעולה לרמת שיא, זאת לאחר פירסום דוח המלאי הסחורות החקלאיות בארה"ב.

ענקית האנרגיה האמריקנית נובל אנרג'י ריכזה עניין לאחר שהודיעה כי היא מצטרפת לקבוצת קידוח לחיפוש נפט וגז טבעי במערב אפריקה. הקבוצה תתחיל את הקידוח כ-65 ק"מ מהחוף בסנגל. מדובר בפרויקט "קורה" והוא מוערך ב-450 מיליון חביות נפט.

מניית בנק סיטיגרופ משכה תשומת לב על רקע פריצת אבטחה ברשת שבוצעה על ידי האקרים, אשר ככל הנראה השיגו גישה למידע המכיל פרטים אודות מאות אלפי לקוחות. סיטיגרופ דיווח כי גילה את הפריצה בתחילת חודש מאי, ובערך 1% מלקוחותיו נפגעו במסגרתה, כך על פי דיווח של ה"פיננשל טיימס".

מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) דחה את ההכרעה בנוגע לבקשתה של טבע למנוע השקה גרסה גנרית לקופקסון, למועד בלתי ידוע. כך מוסרים היום בחברה ל"גלובס", בהתבסס על תשובה שקיבלו מה-FDA, וזאת לאחר שהאתר "the fly on the wall" דיווח הלילה כי ה-FDA דחה את בקשת טבע לבלום השקת גרסה גנרית לתרופת הקופקסון, תרופת הדגל של טבע המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה.

חברת אורמת בלטה לחיוב לאחר שדיווחה אתמול על עסקת ענק. החברה הבת, אורמת טכנולוגיות הודיעה כי קיבלה הזמנה הגדולה ביותר בהיסטוריה של הקבוצה. מדובר בחוזה לאספקה וחוזה להקמה ("EPC") שהחברה הבת חתמה, באמצעות שתי חברות בנות שלה, הקמת התחנה צפויה להיות מושלמת תוך 24 חודשים מחתימת החוזים.

בנוסף דיווחה הערב אורמת כי החברה הבת קיבלה ממשרד האנרגיה האמריקני הצעה לערבות חלקית ומותנית להלוואה בסך של עד 350 מיליון דולר הדרושה לחברה לצורך מימונם של 3 פרויקטים בנאבדה אשר צפויים להפיק 121 מגהווט, אשר יימכרו לחברת החשמל של נבאדה.

[לטבלת ישראליות בעולם][לארביטראז]