נכון למועד כתיבת טור זה, וסביר להניח שגם למועדי הכתיבה של לא מעט טורים באים, אנחנו בתקופה שבה השקעה במניות אינה מסבה תענוג גדול. מחקנו את הישגי תחילת השנה, שלא היו מלהיבים לכשעצמם, ואנחנו רחוקים מעמידה ביעדים השנתיים שלנו. חצי הכוס המלאה יכולה להיות המחצית השנייה של השנה, אבל באותה מידה הכוס יכולה להיות ריקה כל השנה. המטרה של פתיחה זו היא לא לרפות את ידינו-ידיכם, אלא להפך, להגביר את המוטיבציה להעמקת תהליך הבנת השווקים עד שנצליח לייצב אסטרטגיית השקעה-מסחר שתחזיק מים (ולא רק את PHO, ה-ETF על מניות המים שנמצאת בתיק).
המקור לבעייתיות בניהול התיק הוא הקטבים המנטליים המנוגדים ביניהם נע השוק. מצד אחד, מה שניתן להגדיר כמגמת עלייה ארוכת טווח והפוטנציאל הטכני-כלכלי של חלק מהמניות/סקטורים. אם תרצו, אפשר להוסיף לזה גם כסף זול והעדר אלטרנטיבות השקעה, שדוחפים לכיוון שוק המניות. מצד שני, תחזיות על אסונות כלכליים גדולים ונוספים שאורבים בפתח. הללו, פלוס אירועים פיננסיים שליליים הפוקדים את עולמנו, ביחד עם אסונות טבע למינם, לרבות מתקפת חיידקי האי-קולי, שאמורים להתגבר, מטילים צל של אימה על השווקים.
כתוצאה מכך, ננסה לשלב בין ריחוק מסוים מהגרפים לטווח הקצר (שכן תעתועי ההגנות לא הטיבו איתנו בסך הכל) לבין דבקות בניסיון להתבסס בהשקעה על מגמות/טרנדים עולמיים, תוך הישענות על תובנות מבוססות.
בראיון עם עו"ד דוד חודק שהתפרסם ב-7 ביוני ב"גלובס", נאמרו דברים שאני מרגיש צורך להזכיר:
"המרווחים בין המשברים אותם הכרנו בעבר, יצטמצמו. נצטרך להסתגל לעולם כלכלי פחות יציב ושלו" - מבחינתנו, עובדה שכנראה יש לה אחיזה במציאות ואשר מפחיתה עוד יותר את היכולת להשקיע בשיטת ה"קנה והחזק", אם יש עדיין מישהו שבונה עליה; "לא צריך לפחד, צריך להתמודד" - היכולת לנטרל פחד ולמקד את החושים בהתמודדות עם מציאות, קשה ככל שתהיה, היא יכולת שאנו מנסים לפתח ולשכלל. היכולת הזו הוא בעינינו אחד מכלי ניהול הסיכונים בעידן שאחרי משבר הסאב-פריים.
בנוסף, הצביע חודק על אי הוודאות הרבה ביחס להתנהלותה של הכלכלה הסינית והתעוררותם של השווקים המתעוררים, לרבות הודו ואפריקה. אחת המסקנות מבחינתנו, המעוגנת גם במשנתו של נסים טאלב, מחברם של "תעתועי האקראיות" ו"הברבור השחור", היא שסביר להניח כי מה שעבד טוב עבורנו בניהול תיק הקניון בארבע השנים האחרונות - שנים שהיו די ברורות מהבחינה הטכנית (ירידה/עלייה), לא בהכרח יעבוד טוב בהמשך.
חווינו כישלונות בהשקעה במניות סיניות, התנודתיות האחרונה מכה בנו ונראה שגם פוטנציאל הרווח פחת. מה עושים?
מקטבים את התיק - בשלב זה, בנוסף לכל הכלים והמיומנויות בהם השתמשנו, אנחנו מחזקים את העבודה עם שימת דגש על המגמות העולמיות, ולאחרונה הוספנו עוד ממד שניתן לקרוא לו "השקעות קוטביות" - חברות הקשורות בליבת הקיום האנושי (מים, מזון וכו') ולצידן חברות הנמצאות בחזית הטכנולוגיה, החדשניות, הניהול, ובעיקר הרלוונטיות למגמות עולמיות עתידיות.
המחיר ששילמנו על ההשקעה ב-TLB הוא שכר לימוד ו'עונש' על החריגה מהמודל והתפתות להשקעה זולה. מדובר ביצרנית של בגדי נשים, ובהמלצות עליה קיבלנו רק פוטנציאל לשיפור פיננסי, אבל לא חזון ביחס למוצרים, שיווק, ייחודיות אסטרטגית, חדשנות וכדומה. גם נציגתנו בארה"ב שביקרה בחנות לא חזרה נלהבת. אחרי פרסום דוח, המניה התרסקה, ומחיר היעד של המלצת הקנייה שבידנו נחתך מ-11 דולר ל-4 דולר. בקיצור, לא נראה שהיא תוכל להמריא על כנפי הדמיון בקרוב, ולכן אפשר שכבר במועד קריאת הטור היא לא תהיה בתיק.
DELL פורצת על גב הרכישות
לעומת זאת, השקעה "סולידית יחסית" ו"חסרת דמיון" לכאורה שביצענו ב-DELL, צלחה (לעת כתיבת הטור) את הלחצים האחרונים ויכולה להמריא על גל השינויים האסטרטגיים שהחברה עושה. דל עברה בין היתר לייצור מוצרים מתוחכמים ורווחיים יותר בסגמנט שכולל מערכות אחסון וציוד תקשורת, שינוי שתחילתו בגל רכישות מאסיבי. הרכישות שברו את הסתמכות החברה על קניין רוחני עצמאי ואפשרו לה, בתמורה לוויתור הזה, להרוויח יותר כסף, עובדה שכנראה יצרה שינוי בתודעת החברה. הדבר בא לידי ביטוי גם בשינוי במערך היחסים עם ספקיות החומרה, עקב הפיכתה של דל למתחרה של חלק מהן. דל מפתחת את הנישה של מרכזי נתונים גדולים, למשל אספקת מחשבים לחברות אינטרנט כמו פייסבוק. טכנית, המניה מדשדשת כבר שנתיים. פריצה שלה את אזור ההתנגדות בין 17 ל-17.5 דולר, תהיה סימן חיובי.
כוסות רוח למת
מה לעשות, אחת המגמות העולמיות שכנראה לא עזבה אותנו היא היחלשותה הכלכלית של ארה"ב. בין הסיבות לתחזיות למשבר גדול יותר מקודמו נמצאת העובדה שהאמריקנים מנסים לתקן את מה שלא עבד בשיטות שלא עבדו, ולא מכירים בשינוי הפרדיגמות. רק אחרי שיכירו בכך יתחיל תהליך ממושך של שינוי, אבל כאמור הם עוד לא הכירו בכך, וכך למעשה מנציחים את הבעיה.
היטיב להתבטא אמיר ארגמן מאופנהיימר, שכתב: "האם אובמה יצליח להעביר תוכנית תמרוץ, על רקע המחלוקות הפוליטיות, המאבק על תקרת החוב והאיומים ההולכים ונשנים בתדירות גבוהה יותר ויותר מצד סוכנויות הדירוג וסין? שאלה טובה. החודשים הבאים יספקו מענה. הערכתי האישית היא שהם יצליחו להעביר את אותם צעדים, שיעילותם הוכחה כ'כוסות רוח למת'".
זיו סגל - A level 2 Chartered Market Technician - CMT . שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean . יועץ ניתוח טכני לאקסיומה בית השקעות. הטור נכתב מספר ימים לפני פרסומו. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ני"ע ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. זיו ו/או לקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע או נגזרי ני"ע המוזכרים כאן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.