אירופה בשפל של 3 חודשים; "קריסת יוון תוביל למשבר"

אנליסט: "השוק נעשה מאד מאד מאד לחוץ" ■ חשש שקריסה יוונית תוביל ל"אפקט ליהמן" נוסף בשווקים ■ הבנקים בצרפת ריכזו עניין ■ נעילה שלילית גם בבורסות במזרח

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ה') במגמה שלילית, לאחר התגברות החששות מחדלות פירעון יוונית. סנטימנט שלילי הגיע גם מהשווקים הגלובאליים, כאשר המסחר באסיה ננעל בירידות וגם החוזים העתידיים בוול סטריט אותתו על מסחר שלילי בפתיחה. מדד ה-FTSEurofirst 300 המהווה בנצ'מארק לשווקים ביבשת, צנח ב-0.4% ל-1,084.42 נקודות, שפל שלא חווה מאז אמצע מארס.

"צפוייה להתגבש ממשלה חדשה באתונה על רקע המהומות האזרחיות שם. למרות זאת, עדיין חוששים כי הפוליטיקה בסופו של דבר תכשיל את יוון מלקבל תוכנית חילוץ נוספת ותכפה עליה הכרזה על חדלות פירעון", אמר קמרון פיקוק, אנליסט ב-IG מארקט'ס.

"השוק נעשה מאד מאד מאד לחוץ", אמר קוהן דה-לאוס, אנליסט ב-KBC. "יש כאוס ביוון ואני חושש שפפנדראו (ר"מ יוון - ג.ק.) לא שולט בדיוק במצב, ואם זה כך - לא יהיה שינוי בממשלה", דברי דה-לאוס. "זה הולך להיגמר בקרוב (בהתייחסו להלוואות מתוכנית החילוץ המקורית, ואז נחזה בחדלות פירעון. סביר מאד שתהיה תגובת שרשרת - מה מדינות כמו אירלנד ופורטוגל הולכות לעשות?".

כאמור, המתיחות הכלכלית והפוליטית ביוון השמיכה להשפיע על הסנטימנט בשווקים. ראש ממשלת יוון, גאורג פפנדריאו, אמר אתמול כי יפעל על מנת להקים ממשלה חדשה וייזום הצבעת אמון בפרלמנט. דבריו של ראש הממשלה נאמרים על רקע מהומות של התושבים ושביתה כללית במדינה בעקבות כוונת פפנדריאו להעביר בפרלמנט חבילת קיצוצים בהיקף 78 מיליארד אירו.

בכיר בקרן הטבע אמר היום כי הוא מודאג מאוד מההתפתחויות הפוליטיות ביממה האחרונה והוסיף כי "קרן המטבע מוכנה לעזור לממשלה היוונית במידה ותקבל הסכמה רחבה לתוכנית הקיצוצים". כזכור, ההסכם בנוגע לחבילת חילוץ שנייה ליוון עלול להידחות, לאחר דיון של 17 שרי האוצר של מרחב האירו שהתקיים השבוע ודן בשאלה איך לגרום לבעלי האג"ח הפרטיים להשתתף בעלות החילוץ השני של יוון בתוך קצת יותר משנה. הפגישה הסתיימה ללא החלטה.

לפי דוח של סוכנות הדירוג מודי'ס, 3 הבנקים הצרפתיים החשופים ביותר לנכסים ביוון הם BNP Paribas, קרדיט אגריקול וסוסייטה ז'נרל - שריכזו היום עניין רב.

אסיה ננעלה בירידות; "אנו ניצבים בפני אסון"

המדדים המובילים באסיה ננעלו היום (ה') בירידות שערים חדות, תוך שהמשיכו את קו הנפילות שהתוו אמש הבורסות באירופה ובוול סטריט, ברקע נתוני המאקרו השליליים בארה"ב והחששות מפני פשיטת רגל של הממשל היווני. ההסכם בנוגע לחבילת חילוץ שנייה ליוון עלול להידחות ליולי, דבר המגביר את החששות בנוגע ליכולתה של יוון לעמוד בתשלום החובות שמועד פירעונם הוא בתחילת החודש הבא.

"הסנטימנט התדרדר ביממה האחרונה ברגע הצתת החששות הישנים מפני משבר חובות מקיף באירופה", ציינו הבוקר בדסק האסייתי ב-Credit Agricole, והוסיפו כי "מספר המפגינים הגדול מול הפרלמנט היווני מכביד על השווקים ומזכיר לכולם כי הבעיות רחוקות מסיום".

"השורה התחתונה היא שמצב של דיפולט יווני מקביל לאירוע 'ליהמן ברדרס של אירופה', והשאלה אם קובעי המדיניות בגוש האירו לוקחים זאת בחשבון", ציין סקוט מיינרד, מנהל השקעות מ-Guggenheim Partners. "בסיכומו של דבר, אם ימשיכו לבעוט את הפחית במורד הכביש, אנחנו ניצבים בפני אסון", הוסיף מיינרד.

"אני חושב שהנתונים הפיננסיים השליליים מארה"ב העלו את השאלה בנוגע להתאוששות הכלכלה שם, ויש הרבה דאגות סביב חדלות פירעון (של יוון) ומשבר נוסף באירופה. מדובר כמובן בשני שווקי הייצוא המרכזיים של אסיה", אמר אנדרו סוליבן, אנליסט ב-OSK. "זה לא עובד טוב עבור אסיה אלא אם נוכל לאושש עצמאית את הסנטימנט - מה שלא כל כך קורה עקב נתונים פיננסיים לא מעודדים בסין והמשך הידוק המדיניות המוניטרית שם".

כצפוי, ריכזו הבנקים במזרח מגמה שלילית מובהקת - נציין את Nomura ואת Bank Of East Asia ואת Bank of China .

היצרניות יונדאי וסאמסונג ריכזו עניין על רקע המשך פגיעה בתפוקות הייצור שלהן עקב האסון ביפן.

[לפורטל הפיננסי][לבורסות בעולם]