עליית מדרגה במלחמה בין הגופים המוסדיים לבין צביקה בארינבוים- בסוף אסיפת אג"ח סוערת שהתקיימה היום הוחלט להציב לבעל השליטה ב-BGI אולטימאטום לפיו במידה ולא יוכנס תיקון לשטר הנאמנות של האג"ח כך שעסקת בעלי עניין תהיה זקוקה לאישור מחזיקי - הם יפעלו לפירעון מיידי.
המשקיעים באג"ח של BGI, שבשליטת צביקה בארינבוים, הגיעו היום למשרדי החברה בקומה ה-41 במגדל העגול של עזריאלי, בכדי לנסות לנטרל את העסקה למכירת השליטה בחברה לג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי. בעלי השליטה במנופים פיננסיים סיכמו בתחילת החודש עם בארינבוים על רכישת השליטה בחברת האם של BGI, חברת ZBI, תמורת 127 מיליון שקל. גם שם מאיימים מחזיקי האג"ח בפירעון מיידי אם לא ישונה שטר הנאמנות של האג"ח.
התוכנית של בן זקן ונניקשווילי להגיע לקופת המזומנים הגדולה של BGI, גרמה לחששות בקרב הנושים של BGI והאג"ח צנחה ב-20% מאז דווח לראשונה על המו"מ בחודש אפריל. השניים זקוקים ליתרות המזומנים בכדי לרכוש את החלק של שותפם במנופים, מרכוס וובר, תמורת 465 מיליון שקל, אך בהמשך הם הבטיחו שלא ישתמשו בכל הכסף למטרה זאת.
המוסדיים הגדולים שמושקעים בניירות הערך של החברה הם: איי.בי.איי, מיטב, ילין לפידות ומגדל שוקי הון. כולם הגיעו לאסיפת האג"ח ותקפו בזה אחר זה את בארינבוים ובן זקן, גם באמצעות עו"ד גיא גיסין שגייסו לצידם. את ההתקפות על בן זקן ובארינבוים עצרה עו"ד אילנית לנדסמן יוגב, שאמרה למוסדיים שקנו את האג"ח: "גם כשהבת שלי עושה טעויות היא מאשימה מישהו אחר".
עו"ד לנדסמן יוגב התייחסה לדרישה שהועלתה ע"י בוריס שניידמן, ממגדל שוקי הון, לפיה יש לתקן את שטר החוב של האג"ח כך שעסקת מנופים תצא לפועל רק לאחר אישור של מחזיקי האג"ח. "העסקה בהחלט כדאית לבארינבוים, בן זקן ונניקשוילי שהשיגו מימון במחיר סביר. אין לנו בעיה מי בעל שליטה לגיטימי או לא, אלא האם זה טוב למחזיקי האג"ח", אמר שניידמן.
יניב צלאל, מבית ההשקעות מיטב, אמר כי "נגרם לנו נזק כבד כי המשקיעים רואים איך התשואות יורדות", ויתר המוסדיים שנכחו הוסיפו שהמהלך יגרום לחברה עצמה לנזק בטווח הארוך. את האיום החריף ביותר שלף עודד גל, מנהל הקרנות של בית ההשקעות איי.בי.איי שאמר לבארינבוים: "שוק ההון לא ישכח לך את זה לעולם צביקה".
בארינבוים ובן זקן הגיעו מוכנים לאסיפת האג"ח ושמרו על קור רוח ככל האפשר. "אם תבשיל עסקת רכישת השליטה במנופים אז בגלל שהשם שלנו חשוב, אני אזום דיון עם נציגות מחזיקי האג"ח ואציג את עסקת מנופים ואת היתרונות שלה ויכול להיות שנגיע להסכמה משותפת", אמר בן זקן.
בעקבות דרישת רשות ני"ע פורסמה השבוע הבהרה מצד החברה לפיה אין עדיין עסקה על הפרק לרכישת מניות מנופים, אלא מגעים בלבד. גיל מורם, מנכ"ל BGI ניסה גם כן להרגיע ואמר כי: "אנו לא צד בעסקה ואין שום פגיעה בה". "אין וודאות מה היא עסקת מנופים כרגע, הציגו לחברה את מנופים וזה מאוד מצא חן בעיני הדירקטוריון, טענה עו"ד לנדסמן יוגב, המייצגת את שתי החברות.
BGI היא חברת אחזקות עם מעט נדל"ן בישראל, 45% בחברת הטקסטיל, בגיר, והאחזקה המשמעותית ביותר שלה היא הבנק לפיתוח תעשייה. במארס האחרון סיכמה BGI על מכירת הבנק לחברת הביטוח מנורה-מבטחים תמורת כ-350 מיליון שקל, מהלך שצפוי להגדיל את היקף המזומנים שבידיה לכחצי מיליארד שקל והעסקה אמורה להיות מושלמת בסוף השנה.
עו"ד גיסין, מנסה לפעול במספר דרכים משפטיות, אך אין בידי מחזיקי האג"ח עילה מובהקת למניעת המהלך. "עסקת מנופים תעלה לדיון ב-BGI מחר או מחרתיים וצביקה צריך לקחת בחשבון מה קורה כשמוכרים שליטה בחברה", הזהיר גיסין את בארינבוים וציין מספר מקרים בעבר שבהם נתבעו בעלי שליטה לאחר שמכרו את מניותיהם.
עד ה-4 ביולי בן זקן ונניקשווילי אמורים לקנות את האחזקות של מרכוס וובר במנופים, אחרת הוא יכול לקנות אותם לפי שווי חברה של 105 מיליון שקל פחות. עו"ד גיסין: "יש כאן סיכון כלכלי כבד אם לא תצליחו לגייס כסף ואתם הרי מנסים כבר זמן רב - לא הצלחתם להשיג מימון מחודש מארס". בן זקן השיב לגיסין: "אתה רומז שמצבנו פחות איתן מזה שיושב לצידי? גם ככה נגרם לנו נזק תדמיתי".
אם לא יחול שינוי העסקה תצא לפועל באישור של אסיפת בעלי מניות. מלבד בן זקן ונניקשוילי שמקבלים אשראי בריבית נמוכה ובארינבוים שמוכר את מניתיו בפרמיה משמעותית לעומת המחיר בבורסה, גם חלק מבעלי המניות קיבלו "סוכריה", כך שלא צפויה התנגדות באסיפת בעלי המניות לאישור העסקה. הוצע לרכוש מהם 6% במחיר של 2.75 שקל למניה ועוד 6% במחיר של 5.18 שקל למניה, זאת לעומת מחיר של 3.4 בבורסה.
נושא נוסף שעלה באסיפה היום נגע לפורטפוליו של חברת מנופים, שנחשפה בשנה האחרונה לתחום חיפושי הגז והנפט. "החשיפה המקסימלית של מנופים ל'שמן' היא 2.5 מיליון דולר ואין בכוונתנו להרחיב את החשיפה, יש שם יותר מ-200 מיליון דולר. זה צריך לשמח את כולנו שנניקשוילי יכול בהינף יד להביא כל כך הרבה כסף", אמר בן זקן. אגב בשנה החולפת חברת BGI השקיעה 5 מיליון שקל ב"שמן", הסביר בן זקן.
למרות ניסיונות ההרגעה, הרוחות בחדר הישיבות התלהטו והמשקיעים המוסדיים המשיכו להתקיף את בן זקן ובארינבוים וציינו שמחירי האג"ח שלBGI ירדו באופן משמעותי בחודשיים האחרונים. בן זקן השיב כי: "נכון שקרה משהו לרעה באג"ח ואני שואל - אם הייתה מתפרסמת ידיעה על רכישה אחרת הרי השוק היה מגיב אותו דבר, כי זאת חלופה לכסף שבקופה. נכון שבהתחלה אני ואברם הסתכלנו עלBGI בגלל קופת המזומנים, אבל אח"כ הגענו למסקנה שאנו רוצים לרכוש את השליטה, לאו דווקא בגלל עסקת מנופים ובכלל לא בטוח שהיא תצא לפועל".
בארינבוים, חמוש בממחטה אדומה בדש המקטורן, מזג מים לבן זקן ואמר כי: "רוכשי האג"ח ביקשו בהנפקה להוסיף סעיף של אישור במקרה של העברת השליטה ואני סירבתי לכך, אך הם קיבלו במקום זה קובננטים שונים - כל מה שביקשו נתתי להם. צביקה בארינבוים פעיל 12 שנה בשוק ההון - קונה ומוכר חברות וזאת העבודה שלי".
בדרך לחניון התלווה אל העיתונאים יעקב אלינב, פעם חבר הנהלת בנק הפועלים והיום דירקטור ב-BGI. לדבריו מדובר בעסקה מצוינת והוא טוען שהוא יודע מה הסיבה האמיתית למתקפה נגדה - גזענות על רקע עדתי: "רצו בארינבויום וקיבלו בן זקן ונניקשוילי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.