המעו"ף סגר ביציבות: טבע צנחה 4.7% ומניות הבנקים עלו

הבנקים הגדולים מזהירים מחשיפה מנייתית רחבה: "המסחר ימשיך להיות תנודתי ויהיו ירידות נוספות בטווח הקצר" ■ זיו סגל: אזור ה-1,070-1,060 הוא היעד הבא לירידה מתחת ל-1,170 נקודות

יום המסחר הראשון של השבוע בבורסה בת"א התאפיין בתנודתיות, כאשר בסיומו של היום רשם מדד המעו"ף עלייה מזערית וסגר מעל לרמה של 1,200 נקודות, לאחר יום בו בילה גם בטריטוריה השלילית וגם בחיובית. נציין כי מניות הבנקים דחפו את המדד המוביל קדימה בעוד שמניית טבע שחזרה עם פער ארביטראז' שלילי - הכבידה עליו. ההתאוששות המסויימת שנרשמה לקראת סיום המסחר יכולה להיות מיוחסת גם לכך שבשוק ישנה הרגשה כי משבר החובות ביוון נרגע לפי שעה, על רקע דבריה של הקנצלרית הגרמנית, מרקל בסופ"ש.

ברקע, הבנקים הגדולים בישראל הזהירו בסקירות סוף השבוע שלהם את המשקיעים הסולידיים מחשיפה מנייתית רחבה בתיק ההשקעות שלהם, זאת על רקע שבוע שלילי אותו חתם מדד המעו"ף בירידה של כ-1.1%. נציין כי מאז השיא שנקבע במדד המעו"ף ב-21 באפריל (1,341 נקודות), נפל המדד המוביל בת"א בכ-10% - כאשר בסך הכל איבדו המניות הנסחרות בבורסה סכום של 76 מיליארד שקל, מאז השיא המדובר.

"המעו"ף הגיע ל-1,180 נקודות. האם אפשר לאמר שבזה הוא מיצה את מגמת הירידה ואפשר לוותר לו על 1,170 נקודות? לטווח הקצר, יכול להיות שכן", כותב זיו סגל, המנתח הטכני של "גלובס". "יש למעו"ף התנגדות ענק ב-1,243 נקודות וגם ב-1,280 נקודות, והנחת המוצא הטכנית היא, שהוא ישהה פרק זמן משמעותי מתחת לרמות האלו - וימצא את דרכו מטה בשלב זה או אחר: אזור ה-1,070-1,060 נקודות הוא היעד הבא לירידה מתחת ל-1,170 נקודות. גם ירידה ל-900 נקודות היא לא משהו דמיוני".

הבנקים מזהירים: ירידות בטווח הקצר

בסיומו של שבוע המסחר החולף, מעריכים בבנק הפועלים כי כאשר בוחנים את המניות המובילות בבורסה בתל אביב - לא מעט מהן ירדו לאחרונה לרמות מחירים ראויות להשקעה. עם זאת, מדגישים בבנק כי ההשקעה בשוק המניות המקומי בנקודת הזמן הנוכחית טומנת בחובה סיכון גבוה מהממוצע.

לכן, סבורים כלכלני הבנק כי למשקיעים בעלי אורך רוח וסבלנות, נקודת הזמן הנוכחית יכולה להיות אטרקטיבית לבניית פוזיציית השקעות ארוכת טווח, אך מזהירים כי חשוב לזכור שהטווח הקרוב צפוי להמשיך ולהיות תנודתי מאוד בבורסה, וייתכנו ירידות נוספות. למשקיעים בעלי פרופיל סיכון סולידי יותר, סבורים בפועלים כי אין זה הזמן להיות עם חשיפה מנייתית מלאה בתיקים.

בבנק לאומי סבורים מנגד כי נתוני הכלכלה הריאלית של המשק המקומי עדיין חזקים. "עובדה זו, ובהילקח בחשבון רמת המכפילים בה נסחר כיום שוק המניות המקומי, תומכת בעליות בטווח הארוך", כותבים כלכלני הבנק אך מזהירים כי הסביבה הגיאו-פוליטית ותוואי עליית הריבית במשק המקומי, כמו גם הערכות להתמתנות הצמיחה העולמית, עלולים להביא להמשך הסנטימנט השלילי והתנודתיות בשווקים בטווח הקצר.

בינתיים, החרדה בשוק הישראלי נותנת את אותותיה: על פי נתוני מיטב, נרשמו בשבוע שעבר פדיונות של כ-1.5 מיליארד שקל בקרנות אג"ח וחברות כללי, מדובר בפדיון השבועי הגבוה ביותר מאז קריסת ליהמן ברדרס. הקרנות המנייתיות סיימו את השבוע עם פדיונות של כ-210 מליון שקל: הקרנות המתמחות במניות בישראל פדו כ-125 מליון שקל, הקרנות המתמחות במניות בחו"ל רשמו עלייה בקצב הפדיונות (הגבוה ביותר ה-3 החודשים האחרונים) לאחר יציאה של כ-55 מליון שקל ואילו מהקרנות הגמישות יצאו כ-30 מליון שקל.

הטרגדיה היוונית נמשכת

המשקיעים ישאו עיניהם גם השבוע לעבר השווקים הגלובאליים. בארה"ב, ממוקדים המשקיעים בשינויים מוניטריים אפשריים מצד ה'פד', ברקע סיום תוכנית ההרחבה הכמותית (QE2) בסוף החודש, וחציית תקרת החוב הממשלתית בהיקף 14.3 טריליון דולר. ההתפתחויות האחרונות ונתוני מאקרו מאכזבים הובילו את גולדמן זאקס לחתוך את תחזית הצמיחה בארה"ב לרבעון השני, תוך שהוא מצטרף לסוכנויות הדירוג הגדולות - שכבר הזהירו בחודש וחצי האחרונים מחדלות פירעון ממשלתית.

מנגד, גם משבר החוב באירופה מוסיף למשוך עניין, בדגש על החשש מחדלות פירעון יווניות שתוביל ל"אפקט ליהמן ברדרס" נוסף בשווקים. ביום ראשון ושני הקרובים, צפוייה ועדת שרי האוצר של גוש האירו, בראשות ראש ממשלת לוקסמבורג יאן-קלוד יונגר, לדון בתוכנית החילוץ הקיימת של יוון (110 מיליארד אירו), וכן באפשרות להעניק לה תוכנית חילוץ נוספת, אפשרות שכבר נוסחה לפרטים בשבועות האחרונים. זאת, כהכנה לדיונים רשמיים שצפויים להתקיים בנושא ב-11 ביולי.

הדאגות בשוק נרגעו מעט לאחר שנראה ביום ו' האחרון כי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ריככה מעט את הפיתרון המוצע של גרמניה לבעיית יוון - כי על המשקיעים הפרטיים המחזיקים באג"ח ממשלתיות היווני לקחת חלק משמעותי בחילוץ הנוסף. לדבריה, "ההשתתפות בחילוץ של המשקיעים הפרטיים תתבצע על בסיס התנדבותי". מרקל אמרה את הדברים לאחר פגישה עם נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אשר הצהירו יחדיו כי הם מעוניין ב"פיתרון מהיר לסוגייה היוונית". השניים עוד סיכמו כי יעבדו במשותף למנוע את ערעור יציבות גוש האירו.

עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות כתב על משבר החוב ביוון: "התחושה הייתה שלהיטותם של הגרמנים והצרפתים לפתור את הבעיה היוונית נובעת מחששם לפגיעה קשה במערכות הבנקאות המקומיות שלהן... בסופו של עניין ומסיבות שלא נרחיב כאן, המדינות החזקות בגוש מעוניינות (עדיין) לשמור על האיחוד. יעבור להן. אבל עד שיעבור להן, המדינות הללו תעשינה כל שביכולתם לשמר את האיחוד. מאחר ואף מדינה לא רוצה לעשות גלים גבוהים מידי, ה"גופה" היוונית (סליחה על הדימוי הקשה, אבל זו המציאות) תמשיך להיות מונשמת עד הפעם הבאה..."

בינתיים, שלל בסוף השבוע האיחוד האירופי אפשרות לפריסה מחדש של חובות יוון, בהיקף 340 מיליארד אירו (481.5 מיליארד דולר). ההנחה היא שמהלך כזה יפגע במחזיקי האג"ח הממשלתיות ויוביל לבריחה של משקיעים מנכסים ביוון.

מנגד, מומחים פיננסים נחשבים בעולם, יוצאים בתחזיות שחורות ברקע האפשרות לדחיית תשלומי החילוץ ליוון: "יוון ופורטוגל עשויות לנטוש את האיחוד האירופי בחמש השנים הקרובות, אם הכלכלה לא תתאושש", כך אמר פרופ' לכלכלה נוריאל רוביני, המכונה גם "נביא הזעם", בסוף השבוע האחרון. גם המנכ"ל המשותף לקרן פימקו, מוחמד אל-אריאן, מזהיר מ"עשור של קריסה כלכלית במידה והמשבר ביוון ישתבש".

עליות בבנקים; נפילה בטבע

מגמה מעורבת נרשמה היום בקרב מניות יצרניות המזון ורשתות השיווק על רקע חרם הקוטג' שתופס מקום מרכזי בשיח הציבורי בעקבות בדיקת "גלובס" על יוקר מחירי המזון. הנושא נידון היום בהרחבה בכנס איגוד המזון ובדיון שערכה ועדת הכלכלה של הכנסת שהחליטה: "להחזיר מיד את הקוטג' לפיקוח ולהקים ועדת חקירה פרלמנטרית על יוקר מחירי המזון". ביניהן נציין את מניית שטראוס , שופרסל , טיב טעם ורמי לוי . המניה השלימה בשבוע שעבר צניחה של 6%.

טבע איבדה כ-4.8% ונפלה לרמתה הנמוכה ביותר מאז יולי 2010 בעקבות הפער השלילי איתו חזרה ביום שישי מניו יורק לאחר יומיים של ירידות שם. נציין כי בית המשפט המחוזי בארה"ב הורה ביום ו' האחרון כי יום פתיחת המשפט, בין טבע לבין מיילן וסאנדוז, שמעוניינות להשיק גירסה משלהן לתרופת הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה, יהיה ב-11 ביולי.

מניות הבנקים בלטו היום בעליות. ביניהן נציין את פועלים ולאומי ומזרחי טפחות אשר נמצאות בין חמש המניות העולות בשיעור החד ביותר במדד המעו"ף, אחרי בזן ולפני אבנר .

לאחר שדיווחה בשבוע שעבר על תחילת מבחני ההפקה ב"מגד 5", גבעות ריכזה עניין על רקע הודעתה ביום ה' כי חתמה על הסכם חדש, ארוך טווח, למכירת הנפט הגולמי שיופק. על פי הדיווח, ההסכם הוא לחצי שנה, ומבוסס על מחירי הנפט הגולמי הבינלאומיים - דהיינו סביב 95 דולר לחבית. גבעות לא מסרה את כמויות הנפט שתמכור.

טאואר שזכתה בתחילת השבוע שעבר להמלצת קנייה חמה מזאקס ולהעלאת מחיר היעד ל-4 דולר, נסקרה גם ע"י בית ההשקעות ברודמן אנד רנשו - שהצמידו למניה המלצת "תשואת יתר" עם מחיר יעד של 2 דולר למניה. רודמן אנד רנשו גם העלו את תחזית ההכנסות של טאואר לרבעון השני ל-139 מיליון דולר.

בריטיש ישראל דיווחה היום לבורסה כי חברת בת שבבעלותה תממש אופציה לרכישת 50% נוספים מקניון חדרה תמורת 260 מיליון שקל.

[לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח][לפורטל הפיננסי]