חודש יוני אמנם טרם הסתיים, אך המדדים המובילים בעולם, ובפרט אלו בארה"ב - אליהם נשואות עיני המשקיעים בעולם, לא בדיוק מספקים אופטימיות בעת הנוכחית. בין שלל נתוני המאקרו שאינם מצביעים באופן חד משמעי על התאוששות מספקת במשק האמריקני, לבין משבר החוב באירופה שמלבה את הדאגות, נמצאת התקשורת שנוטה מטבעה להעצים את הסיפור, ואין כמו ירידות בשביל זה.
לואיס נאבלייה, מייסד ויו"ר קרן Navellier & Associates המנהלת נכסים בהיקף של כ-2.5 מיליארד דולר, הוציא לאחרונה ניוזלטר למשקיעיו בו הוא מבקש להפריך כותרות שליליות נפוצות של התקשורת האמריקנית, כאלה שמזינות גם את התקשורת המקומית שלנו. העיקריות שבהן לפניכם:
1. "עברנו את ההפסד היומי הגדול ביותר בתשעה חודשים"
הירידה של מדד דאו ג'ונס ב-2.2% ביום ה-1 ביוני נראתה דרמטית, אך נאבלייה טוען כי באופן סטטיסטי היו 13 ירידות יומיות חדות יותר ב-17 החודשים הראשונים של השוק השורי הנוכחי, והשוק המשיך לעלות אחריהן.
2. "השוק איבד 5% מהשיא שלו ב-29 באפריל"
אך מנגד, היו שבעה תיקונים של 5% או יותר ב-27 החודשים האחרונים. יתרה מכך, לפני שנה ה-500 S&P צנח ב-15% מ-29 באפריל עד 2 ביולי, ומאז הוא עלה ב-30%.
3. "חודש מאי ותחילת יוני סיפקו לנו שישה שבועות רצופים של ירידות במדדים העיקריים"
"זו סטטיסטיקה טפשית מאוד", מציין נאבלייה, ומוסיף כי "בדצמבר-ינואר האחרונים היו שבעה שבועות של שוק עולה, וגם הם לא משמעותיים. כשהירידות או העליות השבועיות קטנות, כפי שהן באחרונה, זה לא אומר שום דבר".
4. "יוני הוא אחד החודשים החלשים בהיסטוריה של השוק"
נאבלייה מפנה לסטטיסטיקה פופוליסטית אחרת הנוגעת לשנת בחירות: "בשנה השלישית של כהונת נשיא, ה-S&P עלה ביוני ב-1.6% בממוצע וב-6.2% במשך כל השנה. מאז 1951, השוק עלה ב-12 מתוך 15 שנים כאלו מה-1 ביוני עד תום השנה. בארבע השנים השלישיות במחזור האחרונות (1995, 1999, 2003 ו-2007), S&P עלה ב-10.4% בממוצע אחרי 1 ביוני".
5. "הצמיחה ברווחים מאטה"
נאבלייה דוחה טענה זו, שלדבריו נובעת מהשוואות ל-2010 שהייתה חזקה יחסית. "חברות 500 S&P דיווחו על רווחי שיא ברבעון שעבר", הוא מזכיר. "כל עשרת הסקטורים במדד עקפו את תחזית קונצנזוס האנליסטים, ותחזיות ההכנסות של כולם ל-2011 שופרו בשלושת החודשים האחרונים". אנליסטים צופים כעת גידול של 10% בהכנסות חברות 500S&P ב-2011, גידול של 16.7% ברווחים ושולי רווח של 9.6%. "המספרים הללו משאירים בצל את הצמיחה הצפויה בתמ"ג - 2%, ואת העלייה הנמוכה בשוק", אומר נאבלייה.
6. "סקר מנהלי הרכש רשם את הצניחה העמוקה ביותר שלו מאז 1984, מ-60.4 ל-53.5 נקודות"
"נכון, אבל 53.5 נקודות עדיין משקפות צמיחה", מוחה נאבלייה, ומוסיף: "1984 הייתה שנה נהדרת להשקעות, השנה השלישית של השוק השורי הגדול אחרי 'העשור האבוד' של קיפאון בשוק המניות".
7. "מדד מחירי הדיור קייס-שילר נפל בחדות"
נציין כי המדד הזה מוגבל ל-20 הערים הגדולות ביותר בארה"ב. לכך מוסיף נאבלייה, כי ירידה במחירי הבתים/דירות אומרת שהם יותר בני-השגה. "מדד הזדמנות הדיור של התאחדות הקבלנים הארצית מראה שהמשפחות המרוויחות את ההכנסה הארצית החציונית (64,400 דולר בשנה), יכלו להרשות לעצמן 75% מהבתים שנמכרו בחודש שעבר, לעומת 40.4% בלבד בשיא הבועה ב-2006. בנוסף לכך", הוא מציין, "בשל ירידת הדולר, זרים רבים יותר יכולים לקנות נכסי דיור בארה"ב. ארה"ב גם נהנית מהגירה חיובית יותר מכל מדינה אחרת, מה שמספק שוק לכל אותן מיליוני דירות זולות".
8. "רק 54 אלף משרות חדשות נטו נוצרו במאי"
דרך אחרת לפרש את הנתון הזה על פי נאבלייה היא להבין כי ידו החזקה של הממשל מתרופפת: "עם 29 אלף פחות משרות ממשלתיות, המגזר הפרטי יצר למעשה 83 אלף משרות חדשות במאי. בנוסף לכך, הרבה מאובדן מקומות העבודה נבע מאסונות טבע, כולל מחסור בחלקי רכב מיפן. במחצית השנייה של השנה יהיו כנראה תוספות תעסוקה חריגות - הגידול בתעסוקה הוא אינדיקטור שמפגר אחרי אחרים".
9. "עונת ההוריקנים החלה"
הכותרת הזו מיוחסת בעיקר לערוץ CNBC הפופולרי. נאבלייה, שלטענתו התחקה אחר ההיסטוריה של 35 הסערות הקשות ביותר שפגעו בפלורידה ב-160 השנים האחרונות, מצא כי רק אחת מהן התרחשה לפני מחצית אוגוסט. "אחרי קתרינה, ריטה ו-וילמה ב-2005, אמרו לנו שההוריקנים יהיו גרועים יותר משנה לשנה, אבל עונות ההוריקנים היו מאופקות יחסית בחמש השנים האחרונות", הוא טוען, "למרות הגידול בפעילות סופות הטורנדו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.