אשראי וטוב לו?

אם שיחות על השקעות בנדל"ן היו שמורות בעבר לאנשי מקצוע, הרי שכיום כל אחד הפך למומחה בתחום. המצב שבו כל אדם מן השורה הופך למומחה בתחום ההשקעות, צריך להדליק נורה אדומה, היות שקיים חשש סביר מכך שכלכלת משקי הבית מתנהלת במנותק מהתרחישים הפיננסיים בשווקים המקומיים והעולמיים.

יוון, אירלנד ופורטוגל נמצאות על סף פשיטת רגל. כפי שהקשיים של יוון השפיעו על קריסת השווקים בפורטוגל ואף יצרו גלי תגובה בשווקים הפיננסיים בגרמניה, צרפת ובבריטניה, הרי מה שצפוי הוא הבלתי-צפוי. המשמעות היא, שכל השווקים הפיננסיים בעולם נמצאים כיום ברגישות גבוהה, והם עלולים להיקלע לתגובת שרשרת.

המשבר הגדול בארה"ב מקורו בשוק הדיור ובכסף הקל שניתן היה לגייס כמקור למימון דירות. די מהר נוצרה בועת נדל"ן, שנבעה מכך שאנשים רכשו דירות במחירים מופקעים, תוך הנחה שהם ימשיכו לעלות. הקריסה לא איחרה לבוא, ומחירי הדירות צנחו אל מתחת לשווי השוק הריאלי.

נוצר מצב שלרוכשים, שהתבססו על אשראי, לא היו מקורות להחזיר את ההתחייבויות, והם גם לא יכלו למכור את הדירות שערכן הידרדר למחיר מופחת מגובה המשכנתא שנצברה לבנק. בתגובה לכך, מוסדות פיננסיים - ובתוכם גדולים ובעלי חוסן פיננסי רב-שנים - קרסו.

האם מה שקרה במשק האמריקני מהווה גם תמונת ראי של המשק הישראלי? בנוגע למשק הישראלי ניתן לדבר על כמה נושאים. ראשית, גם אצלנו, האצבע קלה על ההדק בכל הקשור ללקיחת הלוואות, משכנתאות ואשראים. היום כל אדם כמעט יכול לקבל אשראי, כי כמעט כולם מעוניינים להעניקו. נוצר מצב שבו רבים חיים על אוברדרפט גבוה. שנית, המגמה בשוק היא שמוסדות פיננסיים גדולים מרכזים תחת קורת גג אחת הכול: חיסכון, פנסיה, ביטוח, אשראי, מסחר בשוק ההון, משכנתאות ועוד. כך נוצרה תופעה, שבה גופים פיננסיים הופכים לשחקנים משמעותיים בכל הקשור להתנהלות של הלקוחות, הנהנים, מחד, מטיפול יעיל של גוף פיננסי גדול, אך מאידך, לוקחים סיכון בריכוז כל אפיקי ההון בסל אחד.

היות שבעידן הגלובלי, הכאוס הוא עניין של זמן ועיתוי, מומלץ למשקי הבית לחיות באופן מושכל ובהתאם לרמת הכנסתם הפנויה. לא עוד משכנתאות, הלוואות ותשלומים דחויים של עשרות ומאות אלפי שקלים. אלו צוברים ריבית, ומהרגע שתרחיש בלתי צפוי יקרה, הכול עלול לקרוס.

זאת ועוד, יש לנקוט גישה זהירה ולהטיל ספק גם במוסדות הפיננסיים בארץ אף שהפגינו עד כה איתנות פיננסית, כי לא לעולם חוסן. מומלץ לפזר סיכונים ולחלק את ההון המיועד להשקעה ולחיסכון, קצר וארוך טווח, בין כמה מוסדות פיננסיים ובתי השקעות.

חברת השפע יכולה להפוך בין-לילה לבועת השפע. משבר מביא משבר שמביא משבר, כך שבמצבי אי-ודאות כל אירוע בלתי צפוי לכאורה, הופך פתאום לצפוי ולאפשרי. לכן, כדאי ורצוי לנהל את משקי הבית בזהירות הראויה, להיערך נכון ולהדק חגורות לקראת ימי סגריר קרים ויקרים יותר.

הכותב הוא שותף-מנהל במשרד שיף הזנפרץ, רואי-חשבון, לשעבר נשיא לשכת רואי-חשבון בישראל