חולקים מכונית ומרוויחים

אוהבים את CAR2GO המשכירה רכבים לפי שעה בישראל? אולי תרצו להשקיע, כמונו, ב-ZIP *השקע וסע?

זוכרים את הטור מהשבוע שעבר? הסברנו למה הגיע לנו (וסורי, גם לקוראים שהולכים איתנו) לשלם מחיר על ההשקעה ב-TLB. אבל, כפי שאומרים בעולם ה-NLP - שאין כישלון אלא משוב לצמיחה - לקחנו את המחיר הזה כשכר לימוד והחלטנו החלטה דרוויניסטית: מניות שייכנסו לתיק יהיו של חברות משני קטבים שונים: או כאלו שעסקיהן בליבת הקיום האנושי, או חברות שהן בחזית החדשנות/חדשנות טכנולוגית ושפניהן אל העתיד.

אז, במקום TLB קבלו את ZIP. שווי שוק של פחות ממיליארד דולר, אין מכפיל, מכפיל צפוי של 389. נוסדה ב-2000 והונפקה לא מזמן. הנתונים האלו גרמו לאנליסטית החברות שלנו להשאיר אותה בידי הטכניות, תחת אזהרה של קנייה בהשפעת סמי הדמיון. אבל, לא תמיד אני שומע לאנליסטית החברות שלנו.

חברות צעירות אני אוהב (הסברתי בעבר למה: הן חדשניות, מסתכלות קדימה ועורקיהן אינם מסוידים), המצב הטכני בזמן הקנייה היה טוב (ירדה הרבה אחרי העלייה הפוסט הנפקתית והחלה שוב לעלות), והכי חשוב - פניה אל המחר. שם החברה הוא ZIPCAR, ואתם מוזמנים להיכנס לאתר החברה בשביל להבין שיש כאן דם צעיר ועדכני (http://www.zipcar.com/about/).

כתוב שם שלפני 10 שנים ישבו המייסדים בבית קפה והחליטו לייבא מאירופה את רעיון המכונית על פי דרישה לקיימברידג'. היום מדובר ברשת שיתוף המכוניות הגדולה בעולם. ההצלחה, על פי אתר החברה, מבוססת על שילוב בין טכנולוגיה להון האנושי, שילוב שמבחינתי הוא אחד ממפתחות המחר. הרעיון כמובן מתאים למצב הכלכלי והאקולוגי. היום החברה פועלת בארה"ב, קנדה ובריטניה. זה נראה טרנד מבטיח אל המחר, ואני מקווה שהאנליסטית שלנו תשמח בעתיד הנראה לעין לצקת חזון כלכלי אל הדמיון מודרך הטרנדים שלי. שתהיה לנו נסיעה טובה ב-ZIP.

בין הפד ליפן

אמיר ארגמן, כלכלן המאקרו של אופנהיימר, מלווה אותנו במחשבותיו היצירתיות והמתפתלות בנבכי הכלכלה האמריקנית. בסקירה שקיבלנו ממנו מעריך ארגמן ש"אנו צפויים לראות את המשך היחלשות הכלכלה האמריקנית (וגם הגלובלית), תהליך שתוך כמה חודשים יעלה שאלות לגבי תוכנית פיסקאלית ומוניטארית נוספת לעידוד הצמיחה. השאלה היותר קשה היא מה יהיה המחיר אותו יידרשו השווקים לשלם, ומה יצליחו הממשל והבנק המרכזי שם להעביר בקונסטלציה הפוליטית הנוכחית.

"דיוויד רוזנברג", אומר ארגמן, "אחד מאנשי המאקרו הטובים כיום, כתב לפני כשבועיים: כמעט כל תחום של הכלכלה קשור באופן ישיר או עקיף לתשואות האג"ח ל-10 שנים, ולפיכך בהרחבה הכמותית השנייה הפד שם דגש על אזור זה של העקום. אין ספק כי תחום הנדל"ן סובל מתחתית כפולה, ומשקי הבית לא מאמינים כי הריבית על המשכנתאות תרד יותר מהרמה הנוכחית. מנגד, הפד חייב להתמודד עם שיעור בתים-פנויים כפול מהרמה הנורמלית, ולכן ינסה לאמץ כל צעד שיכול לעזור בשוליים. בהקשר זה, הפד יכול לעזור לאנשים על ידי שיבהיר להם שאם הם לוקחים מימון היום לרכישת נכס נדל"ן, הם לא ייאלצו להתמודד עם תשואות עולות בשנים הבאות, שיגדילו את נטל החוב שלהם.

"נגיד הפד, בן ברננקי, הוא מחסידיו של מילטון פרידמן, שאחת מאבני היסוד של תורתו היא שבכדי להביא לשינוי התנהגותי כלכלי האנשים צריכים להאמין כי יש שינוי קבוע בהכנסתם. כדוגמה הוא מביא את 'הצלחת' הטבות המס הקבועות של הנשיא בוש בתחילת שנות ה-2000, ביחס להיעדר ההצלחה של כל החזרי המס הארעיים של השנים 2008-2009. לפיכך, המסקנה של רוזנברג היא שהצעד הבא של הפד יהיה להבטיח מכניזם, בו הוא ישדר לשוק כי תשואות האג"ח ל-10 שנים יהיו נמוכות למשך זמן ארוך. אבל, ברננקי עצמו אמר בנאום ב-2002 שצעדים כאלו לא עזרו ליפן, וכאן נשאלת השאלה, האם ארה"ב באמת שונה כל כך מיפן". לדעתו של ארגמן, השוני הוא פחות ממה שחושבים.

לא יודע לאן ארגמן לוקח את המחשבות האלו, אבל הן בוודאי תומכות בתיק הקוטבי שלנו: או קיום או דמיון.

נאבלייה ממליץ על משקאות קלים

לואיס נאבלייה הוא אחד מכוכבי תעשיית הניוזלטרים למשקיעים בארה"ב. הוא מומחה במשיכת מנויים, כמו שג'ים קרמר מומחה ב"הויה" ו"בומים". אני מניח שרבים הישראלים שקוראים את המלצותיו, וגם אנחנו. רעיון טוב יכול להגיע מכיוונים שונים, ובוודאי ממי שחי את השוק האמריקני שנים רבות. רק כדאי לא להיתפס לאופטימיות השיווקית האופפת מוצרים פיננסיים כאלו (הדגשת ההמלצות עליהן הייתם יכולים להרוויח מאות אחוזים), וגם לא לגימיקים עונתיים כמו המלצה על מניות משקאות קלים לימי הקיץ.

יחד עם זאת, בהתעלם מהגימיק, ממליץ נאבלייה על HANS, FIZZ, DEO ו-KO, המומלצת יותר מ-PEP שבקניון. DEO היא מתחום האלכוהול, ואין שם מציאה טכנית גדולה; FIZZ היא קטנה וצעירה שנמצאת גם בתחום משקאות האנרגיה והמשקאות המועשרים, ומשרכת יפה את דרכה מעלה; ו-HANS גם היא בתחום המשקאות הבריאים. המניות האלו אכן נהנו ממומנטום חזק, ומי שלוקח אותן צריך להאמין שעתידן ישקף את עברן, ובכל מקרה להיות קשוב לגרפים. נכון למועד כתיבת טור זה, אנחנו מרוצים מפפסי.

זיו סגל, A level 2 Chartered Market Technician. שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.