"אין מדינה בעולם עם הזדמנויות כלכליות ותפקיד גלובלי חשוב כמו ארה"ב. מפתה לבטל את כוחה ולומר שהמאה ה-20 היתה שייכת לארה"ב ושהמאה ה-21 שייכת למישהו אחר, אבל כשהשווקים היו במצוקה - כולם נהרו לכלכלת ארה"ב, למטבע שלה ולאגרות החוב שלה". כך אמר היום לארי סאמרס, שר האוצר האמריקני לשעבר, בוועידת הנשיא.
"כשיש מהומות בכיכר בקהיר אנשים מסתכלים על וושינגטון למוצא פיה, ולא על סין או צרפת. יש היום ספקות לגבי ארה"ב בהיבטים של חובות, בחירות אסטרטגיות שלה בעולם, ובעקבות עלייתה של סין. אבל כפי שהיא עשתה בעבר, יש לארה"ב יכולת להמציא עצמה מחדש, זה הכוח של ארה"ב. ארה"ב נותרה בתפקיד מרכזי במערכת הגלובלית, מוקדם להספיד אותה. כמו הרבה פעמים בעבר גם היום מנבאים את שקיעתה של אמריקה ועלייתה של סין והוכחנו אחרת ורק צמחנו מהמשברים".
עוד אמר סאמרס: "אם תסתכלו על המשבר של 2008-9 ועל מה שהיה מאז, זוהי השוואה למשבר הטילים בקובה. זו היתה יכולה להיות קטסטרופה, אבל בתוך שנה ארה"ב השיקה תוכנית כלכלית חדשה, הצילה מפעלים, תמכה בבנקים. אני לא מפחית בערך הבעיות הכלכליות אך אם תבחנו מה נעשה עד כה, תראו שארה"ב הצילה את תעשיית הרכב שלה ותמכה במערכת הבנקאית שלה".
"הצמיחה תהיה איטית יותר ממה שציפינו אבל הבה נשמור על פרספקטיבה. ארה"ב בסופו של דבר צומחת מהר יותר מרוב העולם המתועש אחרי ההאטה, הכלכלה האמריקאית צומחת במהירות גדולה יותר מיתר העולם, והיא תעשה הכל כדי להניע את הכלכלה קדימה. השנים הקרובות יהיו שנות הצמיחה הגדולות ביותר שראינו אי פעם. ארה"ב עושה טעויות רבות ואין אמריקני שיסכים עם כל ההחלטות שארה"ב עושה, אבל ישנם שינויים משמעותיים ועמוקים בכלכלה כך שיותר אנשים יהיה בעלי אינטרס שהפרויקט האמריקני ישגשג ויגיע לשיאים חדשים".
פרנקל: המנהיגים באירופה רוצים בעצם להציל את עצמם
הפרופ' יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר, אמר בוועידה כי "כולם מדברים על אירופה כעל המקור למשבר הנוכחי. לפני 10 שנים הקימו את הבנק האירופאי המרכזי ולא ידעו מהם הצרכים של כל מדינה החברה בו. אמרו שבעוד 10 שנים נראה מה יהיה. כשבודקים את אחוזי האבטלה בגרמניה (7%) ובספרד (20%) שואלים את עצמנו איך שתי המדינות יכולת לקשור עצמן באותה מדניות כלכלית של האיחוד האירופי? היום הם כבר שואלים האם הצרכים של כל מדינה בבנק האירופי באמת שייכים לאותה מיטה, או שהשמיכה קצרה מדי".
"היו צריכים להקשיח את תנאי ההצטרפות לבנק האירופאי לפני 10 שנים, לו היו יודעים מה שהם יודעים היום. יוון הגיעה למצב הקשה ביותר, היא נכנסה לאיחוד האירופי עם חובות גדולים ואבטלה גדולה לכן אין פלא שהיא על סף קריסה. היא כבר לא שם של מדינה, אלא של תופעה כלכלית שאליה משתייכות גם ספרד ופורטוגל ואירלנד. הבעיה עם יוון היא הסיכון להדבקות מדינות אחרות. נכון להיום מדינות באירופה מחזיקות המון מן החוב של המדינות שמצויות בצרות. אם המדינות שבבעיה יקרסו, המדינות הנושות בצרה צרורה לכן כשהמנהיגים באירופה רוצוים להציל את ייון הם בעצם רוצים להציל את עצמם".
לגבי סין, אמר פרנקל: " אני אופטימי כי לעולם יש היום קטרים חדשים. אנשים שואלים האם סין היא איום או הזדמנות, ומגיעים למסקנה שהיא הזדמנות. שווקיה מתפתחים ומכפילים עצמם. לפני 10 שנים, פחות מ-5% מהיצוא האמריקני הופנה לסין היום כ-20% מהיצוא האמריקני מופנה לסין".
ג'יימס וולפנזון ציין כי "ב-2050 יהיה לנו עולם אחר. יהיה לנו המשך של מה שקרה עד עכשיו בגידול בשווקים בברזיל, רוסיה, הודו וסין, וסין תהיה המדינה השנייה בעולם אחרי ארה"ב וזה שינוי עצום. סין היא עכשיו מס 2 בכלכלה העולמית ואסיה תהיה 50-60 אחוז מהתל"ג הגלובלי. 70% מהרזרבות הכלכליות בעולם מגיעות מהמדינות המתפתחות. מאות אלפי סטודנטים מהודו וסין לומדים בארה"ב, ושליש מהם לומדים הנדסה. מדינות אלה לא משתרכות מאחור. אני מציע שתחילו ללמד את הילדים שלכם מנדרינית, תכינו אותם שהעולם שלהם יהיה אחר עם דומיננטיות באסיה, אפריקה ומה שעשוי לקרות במזה"ת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.