בצל הסנטימנט השלילי מארה"ב: אירופה בשפל של 3 חודשים

בצל החשש מחדלות פירעון יוונית והתביעות לדמי אבטלה בארה"ב: המסחר באירופה ננעל בירידות חדות ■ ירידה במדד מנהלי הרכש בסין - הירידה החדה ביותר מזה 11 חודשים

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ה') בירידות שערים חדות, בשיעור מירבי של 2.1%. החשש מהחרפת משבר החוב באירופה בצל חדלות פירעון יוונית הוסיף להעיב על הסנטימנט, כמו גם סנטימנט שלילי שהגיע מארה"ב - שם פורסמו התביעות לנתוני אבטלה, במהלך המסחר באירופה, שעלו מעל לצפי האנליסטים. מדד ה-FTSEurofirst 300, המהווה בנצ'מארק לשווקים ביבשת צנח ב-1.5% ל-1,075.21 נקודות, שפל אליו לא הגיעה מאז מארס.

כאמור, המשקיעים מוסיפים לשאת עיניהם לעבר יוון, כאשר שר האוצר היווני החדש נפגש היום עם נציגים מטעם האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית שמטרתה לפקח על הקיצוצים אליהם מחוייבת יוון כדי לקבל סיוע כלכלי נוסף מאותם גורמים. ההצבעה הרשמית על הקיצוצים כאמור תתקיים בשבוע הבא. ללא הסיוע, יוון תיכנס למצב של חדלות פרעון באמצע יולי.

ברקע, ארגון העובדים הגדול ביוון הכריז היום על שביתה כללית ב-28 וה-29 ביוני כאות מחאה נגד תוכנית הקיצוצים של 28 מיליארד אירו שצפויה לעבור בפרלמנט היווני בשבוע הבא. ארגון ה-GSEE הודיע כי מטרת השביתה היא לשנות את המדיניות הכלכלית במדינה.

עוד השפיע על הסנטימנט בשווקים, איתות החוזים העתידיים בארה"ב על ירידות שערים, כמו גם נתון התביעות הראשוניות לדמי אבטלה - התביעות לדמי אבטלה בשבוע שמסתיים ב-18 ביוני עלו ב-9,000 תביעות ל-429 אלף תביעות, כך דיווח משרד התעסוקה בארה"ב. העלייה הינה בניגוד לתחזיות האנליסטים של מרקטווץ' שציפו ל-415 אלף תביעות בלבד.

עוד באירופה: המירוץ לראשות קרן המטבע נמשך, כאשר שר האוצר האמריקני טימותי גייתנר מאמין ששרת האוצר הצרפתית כריסטין לגארד היא "מוכשרת בצורה יוצאת דופן" לתפקיד יו"ר קרן המטבע הבינלאומית. לדבריו, ללגארד יש את הכישורים והניסיון, כדי להוביל במירוץ.

אסיה ננעלה במגמה מעורבת; מנהלי הרכש בסין ירד בחדות

המסחר באסיה ננעל היום במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים, על רקע ירידות שערים בוול סטריט אמש. תחזית הפד לגבי מצבה של הכלכלה האמריקנית גררה את המדדים מטה, הפד הוריד את תחזית הצמיחה ל-2.7% לשנת 2011 והותיר את הריבית על כנה.

כאמור, החלטת הפד אמש שולחת את בורסות אסיה לירידות שערים. הפדרל ריזרב הודיע כי הריבית במשק האמריקני תישאר על כנה ברמה של 0% עד 0.25%, כפי שציפו בשוק. יו"ר הפד נאם אמש והתייחס בדבריו לחוסר הוודאות לגבי הצמיחה בשוק. "הפד לא יודע בדיוק למה יש האטה בצמיחה", אמר ברננקי. הפד הוריד את תחזית הצמיחה לכלכלת ארה"ב בשנים לצמיחה של 2.7% עד 2.9% ב-2011, לעומת התחזית שפורסמה באפריל שעמדה על 3.1% עד 3.3%.

הפד גם הוריד את תחזית הצמיחה גם ל-2012 וצופה כי תעמוד על 3.3% עד 3.7% לעומת התחזית הקודמת השנה שעמה על צמיחה של 3.5% עד 4.2%. בנוגע לאבטלה, על פי התחזית החדשה שיעור האבטלה בסוף השנה ינוע בין 8.6% ל-8.9% לעומת תחזיות מוקדמות של 8.4% עד 8.7%.

בסין חלה האטה בפעילות היצרנית בחודש יוני, מדובר בירידה החדה ביותר מזה 11 חודשים. מדד מנהלי הרכש רשם האטה ל-50.1 נקודות ביוני לעומת 51.6 נקודות בחודש מאי. "זה מהווה הוכחה לצינון ברמת הביקושים הודות להשפעת צעדי ההידוק המוניטארי, למרות זאת אין כל זימן שסין ניצבת בפני "נחיתה קשה" , אמר כלכלן HSBC.

[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]