הפאניקה לא מרפה מהשווקים: מדדי המניות בעולם רושמים היום (ה') ירידות וכך גם מחירי הסחורות, בעוד המשקיעים חוששים מהאטה כלכלית גלובלית ומתבצרים בנכסים בטוחים יותר, כדוגמת הדולר ואגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב.
מחירו של החוזה העתידי על הנפט הגולמי צונח בשיעור של כ-4.9% מתחת לרמה של 91 דולר לחבית, זאת בעוד ששערו של הדולר בעולם מזנק והתשואות על האג"ח בארה"ב נופלות לרמות שפל. האירו נופל ב-0.9% ל-1.415 דולר לאירו. החוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט יורדים ב-1.2%.
הירידות בשערו של הנפט מאיצות לאחר שסוכנות האנרגיה הבינלאומית הודיעה כי 28 המדינות החברות בה החליטו לשחרר 60 מיליון חביות של נפט בחודש הקרוב, מהן תשחרר ארה"ב 30 מיליון חביות. תוספת ההיצע הזו היא שמובילה להחרפה בירידת מחירו של הנפט. ה-IEA ציינה כי המהלך הזה הינו על רקע המהומות המתמשכות בלוב שגרמו לגריעה של 132 מיליון חביות נפט גולמי מהשוק עד סוף מאי.
כל זה קורה ביום בו נרשמות ירידות חדות בשוקי המניות בעולם יום לאחר החלטת הריבית בארה"ב, הורדת תחזית הצמיחה והעלאת תחזית האינפלציה שם ודבריו של ברננקי שלא עודדו את המשקיעים אמש. חרדת המשקיעים צוברת תאוצה על רקע הודעת הפדרל ריזרב אמש על סיומה הרשמי של תוכנית ההקלה הכמותית השנייה ב-30 ביוני. כל אלה הובילו את וול סטריט לירידות בסיום.
הירידות במחירו של הנפט מושפעות כאמור גם מהחשש לירידה בביקוש העולמי על רקע הורדת תחזית הצמיחה בארה"ב וכן מהעדויות להאטה בפעילות היצרנית בסין, על רקע המדיניות המוניטרית המצמצמת בה נוקטת הממשלה הסינית במטרה לבלום את האינפלציה ואת תפיחת בועת הנדל"ן במדינת הענק. גם באירופה פורסם היום נתון חלש שהצביע על ירידה חדה מהצפוי במדד מנהלי הרכש, כאשר עורכי הנתון ציינו כי לולא התמיכה של גרמניה היתה אירופה עוברת למצב המעיד על התכווצות בפעילות הכלכלית באירופה.
היום פורסמו בארה"ב נתוני מאקרו שליליים שהעידו על עלייה מפתיעה בתביעות השבועיות לקבלת דמי אבטלה. הנתונים המאכזבים פורסמו ב-15:30 והחריפו את חששות המשקיעים ואת הטלטלה בשווקים. מיד לאחר פרסום הנתון ירדה תשואת האג"ח הממשלתיות לשנתיים בארה"ב לשפל היסטורי של 0.27%.
אנליסטים בשוק ציינו גם כי הנפט צפוי להמשיך ולהיות תחת לחץ בשל חוסר הוודאות ביחס למשבר החובות ביוון והשלכותיו על המרחב האירופי כולו, דבר שהעלה שוב את השאלות ביחס לתחזית הצמיחה באירופה - תחזית שבין כה נחשבת לנמוכה. איגודי העובדים הכריזו היום על שביתה כללית ביוון בתאריכים 28-29 ביוני, במחאה על הקיצוצים המתוכננים בתקציב המדינה עמוסת החובות.
מחיר הנפט חוזר למעשה לרמה בה היה בפברואר השנה, ואם הוא יישאר סביב רמה זו עד סוף החודש, ייתכן כי מחיר הבנזין בישראל יוזל אפילו ב-40 אגורות לליטר לרמה של כ-7 שקלים לליטר בנזין 95 אוקטן, לעומת 7.46 שקלים היום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.