נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, פנה היום (ה') לשופט יעקב טירקל, יו''ר הוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה, וכתב לו כי על אף דוח הביקורת אשר נחשף ב"גלובס", שעוסק בהעסקתו הבלתי תקינה של בעלה של ד"ר קרנית פלוג, הוא אינו מתכוון לשנות את המלצתו למנות את פלוג כמשנה לנגיד בנק ישראל, כך נודע ל"גלובס". השופט טירקל פנה אתמול בדרישה לקבל את דוח הביקורת ולעיין בו.
התפקידים שהמועמדים להם נבדקים על ידי הוועדה, הם תפקיד הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, ראש המוסד, ראש השב"כ, נציב שירות בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל. נזכיר כי הממשלה צפויה לאשר את מינויה של פלוג לתפקיד ממש בקרוב, כאשר היא גם צפויה לקבל עדכון שכר נדיב הנאמד בכ-12% לרמה של כ-54 אלף שקל, לפי חוק בנק ישראל החדש.
בתוך כך נודע כי יו''ר ועד עובדי הבנק בירושלים, דוד וזנה, פנה היום ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בבקשה להחליף את השופט טירקל במקרה הזה לאור ההיכרות המוקדמת שקיימת בינו לבין פישר והשיתוף הפעולה ביניהם בנושא עיצוב שטרי הכסף. "על מנת למנוע מראית עין של ניגוד עניינים, מן הראוי שמינוייה של ד''ר פלוג ייבחן ע''י מי שאינו נמצא בקשרי עבודה הדוקים עם בנק ישראל ועומד בראשו" כותב וזנה. נזכיר כי משנת 2009, משמש טירקל כיו''ר ועדת עיצוב שטרי הכסף, מעול ומטבעות זיכרון של בנק ישראל.
לפני חודש, נחשף ב"גלובס", כי ד''ר שאול לאך, בעלה של קרנית פלוג הועסק בבנק ישראל באופן חריג, בלתי תקין ובניגוד לכל נוהל תקין, כך קובע דו''ח חמור של מבקר הפנים של בנק ישראל משנת 1998 אשר הגיע ל"גלובס".
יצויין כי באופן משונה, דוחות ביקורת של בנק ישראל הם חסויים לחלוטין ורק לבכירים בודדים מאוד גישה אליהם. בעקבות חשיפת הדוח ומיוניה של פלוג, פנה יו''ר ועד העובדים (ירושלים), דוד וזנה, למבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, על מנת שיבדוק את תקפות המינוי לנוכח הממצאים.
גורמים בבנק ישראל אשר סירבו להזדהות, מסרו ל"גלובס", כי "מדובר בקמפיין מכוער המיועד לחסל את קרנית פלוג וההתעניינות התקשורתית בו מעוררת פליאה". עם זאת, על אף הפניות של "גלובס" לבנק ישראל בסדרת הכתבות סביב נושא זה, מסרב בנק ישראל להגיב.
"ההעסקה חריגה, בלתי תקינה ומנוגדת לכל נוהל תקין"
בדוח הביקורת לשנת 1998 נכתב פרק על ליקויים בהעסקת יועצים (עמוד 102). בדוח נכתב כי בדצמבר 1996, הוקם צוות לחקר התפתחות הפריון במשק, ובו היו אמורים להשתתף, ד''ר לאך, בעלה של פלוג, יחד עם פרופ' מנואל טרכטנברג (יו''ר המל''ג הנוכחי). צוין כי תקצוב צוות זה עמד על 73 אלף שקל. מבדיקת המבקר הפנים עולה כי ד''ר לאך הועסק לבד, והוא קיבל בסוף 75 אלף שקל. יתרה מזו, כותב המבקר כי דווח ליחידת ניהול כ''א כי ד''ר לאך יועסק לתקופה של 3 חודשים, כאשר בפועל, הוא הועסק בתקופה של שנה (ינואר-דצמבר 1997). לפי הדוח, כבר בשנת 1997, כינה פלוג כסגנית מחלקת המחקר, ד''ר קרנית פלוג".
בהקשר הזה כותב המבקר הפנימי: "הפרויקט נמשך למעלה משנה והועסק בו מומחה אחד, בניגוד לדיווח שנמסר". יתרה מזו, "תחילת העסקתו של ד''ר לאך בבנק החלה ללא תהליך קליטה מסודר כמקובל לגבי עובדים אחרים", כותב המבקר.
עוד מציין המבקר כי העסקתו של ד''ר לאך אושרה אחרי אישור מיוחד של המשנה למזכ''ל שכן נחשב ד''ר לאך למומחה בסוגיית הפריון במשק. האישור המיוחד נדרש לאור העובדה כי העסקת עובד שהוא קרוב משפחה לעובד אחר בבנק מנועה ע''פ נוהלי עבודה בבנק.
לפי הדוח, בינואר 1998, פנו מהנהלת מחקלחת המחקר, בראשות של פרופ' ליאו ליידרמן, בבקשה לשלם סך של 4,700 שקל ללאך, בגין עבודתו בחודש ינואר 1998. "בקשה זו בוצעה ללא פתיחת הזמנה חדשה ואף ללא רישום בהזמנה המקורית שנסגרה, אף על פי שבפרטי התשלום צויין כי התשלום הוא עפ''י ההזמנה המקורית", כותב המבקר ומוסיף "ביצוע התשלום באופן שנעשה הוא חריגה מנוהל ובקרה תקינים מאחד, אינו מציג נכונה את העובדות ואינו מאפשר בקרה אחר התשלומים ליועץ".
אלא שאחרי תום הפרויקט הראשון, נחתם במאי 1998, חוזה חדש עבור פרויקט נוסף ("מימון פרטי ומימון ממשלתי למו''פ- תחליפים או מלשימים"), בעלות של 29 אלף שקל נוספים. "לא ברור אם גם בתחום זה ד''ר לאך הוא ממומחה שאין בלתו המחייב חריגה מנוהל העסקת קרובי משפחה" כותב מבקר הפנים.
"מאמור לעיל נראה כי העסקתו של ד''ר לאך הינה חריגה, בלתי תקינה ומנוגדת לכל נוהל תקין" מסכם מבקר הפנים את הפרשה שלא נחשפה עד כה. בדו''ח הביקורת עולה כי ד''ר לאך קיבל בתקופה הנ''ל סך של כ-108 אלף שקל.
לפני כחודש, עת נחשפה הפרשה, מסר ד''ר לאך בתגובה כי "זו הפעם הראשונה שאני שומע על הדו''ח הזה. ההתנהלות שלי הייתה מול מנהל המחלקה, ליאו ליידרמן, כל הקשר שלי היה איתו. יצאתי מנקודת הנחה שהכל היה והתנהל כפי שהיה צריך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.