"יש אקזיטים בישראל אבל רוב הכסף הולך לקרנות הזרות"

70% מאנשי ההון סיכון הישראלים: האקלים בשוק ההנפקות הראשונות לא מתאים להשקעות

עולם ההון סיכון מחכה ששוק ההנפקות הראשונות של חברות טכנולוגיה מגובות הון סיכון יתעורר כבר, אבל זה לא קורה. בשנים 2008-2009 היה אפשר לספור על יד אחת את מספר ההנפקות הראשונות של חברות מגובות הון סיכון בנאסד"ק. ב-2010 המצב השתפר לאט, אך כנראה לאט מדי.

משקיעי הון סיכון בעולם רוצים לעשות קופה על הנפקה ראשונה בחברה שהם מלווים כבר שנים, אך הסימנים להתעוררות קלושים, והשוק חסר חיים.

איגוד קרנות ההון סיכון האמריקני NVCA, בשיתוף חברת הייעוץ דלויט, ערכו מחקר המלמד כי רוב אנשי ההון סיכון סבורים שקצב ההנפקות הראשונות אינו מאפשר סביבה בריאה לפעילותם בעתיד.

בישראל 70% מהמשיבים קבעו שקצב ההנפקות הראשונות אינו מאפשר פעילות בריאה של השקעות; בארה"ב אחוז הנשאלים שחושבים כך הגיע ל-87%; בסין לעומת זאת 33% מאנשי ההון סיכון סבורים שקצב ההנפקות הראשונות דווקא גבוה מהנחוץ.

83% מאנשי ההון סיכון שהשתתפו במחקר טוענים שלא הרגולציה היא זו שמפריעה, אלא חוסר התיאבון של המשקיעים, ומחצית ציינו כי המצב הכלכלי משפיע על קצב ההנפקות הראשונות.

עוד עולה מהמחקר כי, המשקיעים מעדיפים להנפיק בבורסות בארה"ב, ולא בבורסות המקומיות. 87% לוטשים עיניהם לנאסד"ק, 39% לבורסת ניו יורק, 33% לבורסה של שנגחאי, ו-26% לבורסה של הונג קונג.

731 מיליון דולר ברבעון אחד

חברת ראיית החשבון PwC, פרסמה דוח הסוקר את שוק ההנפקות הראשוניות בעולם ברבעון הראשון של שנת 2011, וממנו עולה כי ברבעון הראשון של שנת 2011 היו 21 הנפקות של חברות טכנולוגיה בעולם שגייסו יותר מ-40 מיליון דולר כל אחת, וזאת לעומת 28 הנפקות דומות ברבעון האחרון של 2010. רוב ההנפקות ברבעון הראשון של השנה היו בתחומי תוכנות ושירותי אינטרנט, כאשר סך הגיוסים היה 731 מיליון דולר.

חמש חברות אמריקניות השלימו הנפקה ראשונה ברבעון הראשון של 2011, לעומת שתי חברות ברבעון הרביעי של 2010 ושלוש חברות ברבעון הראשון אשתקד. מתוך כל החברות שיצאו לשוק הציבורי, 67% הן סיניות.

לפי גיא פרמינגר, ראש מגזר טכנולוגיה בפירמת רואי החשבון PwC Israel, יותר חברות ישראליות היו יכולות להגיע למצב של הנפקה ראשונה לולא היו נמכרות: "באחרונה אנחנו רואים עסקאות רכישה של חברות שהיו יכולות להיות בשלות להנפקה ראשונה, אבל משיקולים של בעלי מניות ומבנה הבעלות זה לא קרה.

"מכירת החברות משאירה בחוץ את המשקיעים הישראלים", מוסיף פרמינגר, "רוב המשקיעים בחברות האלה זרים. יש אקזיטים וגם יהיו עוד הרבה אבל המשקיעים הישראלים, המוסדיים או הפרטיים, לא משתתפים בחגיגה. למעט היזמים רוב הכסף הולך למשקיעים בקרנות הזרות".

נראה שפרמינגר מתכוון לשתי רכישות גדולות של חברות ישראליות פרטיות שהושלמו באחרונה - וינטגרה ופרוביג'נט.

חברת אבטחת המידע של שלמה קרמר, אימפרבה, נערכת להנפקה בבורסת ניו יורק. מי עוד מועמדת להנפקה ראשונה בארה"ב?

פרמינגר: "יש חברות ספורות וטובות שיצליחו בהנפקה הראשונה. יש תחושה של חוסר ביטחון, כי אלה ששוקלות הנפקה בוחנות גם אפשרות רכישה".

האם אקלים ההנפקות הראשונות מתאים להשקעות
 האם אקלים ההנפקות הראשונות מתאים להשקעות