"המשבר ביוון יוצא מכלל שליטה; זה עלול להיות מכוער"

היו"ר היוצאת של ה-FDIC בנאום פרידה: "צריך להתחיל להעלות את הריבית בארה"ב" ■ מזהירה מהחשיפה של הבנקים האמריקנים לבנקים באירופה נוכח משבר החוב

שילה בייר, היו"ר היוצאת של ה-FDIC (זרוע ביטוח הפיקדונות בבנקים של הפדרל ריזרב), טוענת כי הפד צריך להתחיל להעלות את הריבית כדי לתרום להגדלת רווחיות הבנקים, ומזהירה כי המצב ביוון "יוצא מכלל שליטה".

בנאום אחרון בתפקיד שנשאה אמש (ו') בפני כתבים ב-National Press Club, אמר בייר כי היא שומעת יותר ויותר קולות התומכים בהעלאת הריבית בארה"ב כבר עכשיו, שכן המהלך "יהפוך את מתן האשראי ליותר רווחי עבור הבנקים, כך שהיקף מתן ההלוואות יגדל".

הפדרל ריזרב חתך את הריבית במשק האמריקני ל-0%-0.25% ברבעון האחרון של 2008 והותירה ברמה זו מאז, על מנת לאפשר מתן הלוואות זולות לבנקים כדי שאלה יעניקו אשראי זול ויניעו את הכלכלה. מצד שני, הריבית הנמוכה פוגעת ברווח המימוני של הבנקים, מחלישה את הדולר ותורמת לעלית מחירי הסחורות והאינפלציה, וישנם כלכלנים הטוענים כי הגיעה העת להעלות את הריבית באופן הדרגתי.

"הפדרל ריזרב מודע לטיעונים התומכים בהעלאת הריבית אבל מצד שני ישנו טיעון שהמשק האמריקני לא מוכן לכך עדין, בשל התנאים הכלכליים", הוסיפה בייר. "אני חושבת שהגיע הזמן לשקול זאת יותר לעומק".

בייר ביקרה את הרגולטור באירופה על כך שהניח למשבר החוב להתנפח בעוד שלבנקים באירופה, לטענתה, אין "כריות ביטחון" חזקות מספיק, כלומר הם לא מצוידים במספיק הון שיסייע להם לצלוח עתות משבר.

"הבנקים באירופה צריכים עוד הון וזה משפיע גם על היכולת לפתור את המשבר ביוון; בנקים רבים ממונפים מדי", אמרה בייר. לדבריה, משבר החוב ביוון "יוצא מכלל שליטה" וההשלכות יכולות להיות "מכוערות מאוד" - הן באירופה והן בארה"ב.

"אין הרבה חשיפה לא ישירה של בנקים בארה"ב לחובות של יוון, אבל יש חשיפה ישירה גבוהה של בנקים בארה"ב לבנקים באירופה", ציינה בייר.