אירופה ננעלה בעליות של עד 1.9% על רקע אישור תוכנית הצנע ביוון

סנטימנט חיובי מארה"ב ואופטימיות עם אישור תוכנית הצנע בפרלמנט היווני, משפיעים לחיוב על המסחר ■ לגארד נבחרה באופן רשמי לתפקיד יו"ר ה-IMF הבאה ■ נעילה מעורבת באסיה

המסחר בבורסות ביבשת אירופה ננעל היום (ד') בעליות שערים חדות בהובלת הבורסה היוונית, ברקע סנטימנט חיובי מהשווקים הגלובאליים ואופטימיות המשקיעים עקב אישור תוכנית הצנע היוונית בפרלמנט. גם סיום הטלטלות בקרב בכירי המערכת הפיננסית, עם בחירתה של כריסטין לגארד ליו"ר קרן המטבע הבינלאומית, השפיע על הסנטימנט.

במוקד המסחר, אישור תוכנית הצנע הממשלתית ביוון בהצבעה בפרלמנט היווני - בהיקף של 78 מיליארד אירו. התוכנית אושרה היום בפרלמנט, ומקדמת את יוון צעד נוסף ללקבלת סיוע פיננסי חיצוני ביוון מצד קרן המטבע והאיחוד האירופי, בהיקף 12 מיליארד אירו. (ההצבעה ביוון - הסיפור המלא)

ברקע, ממשיכים מקבלי ההחלטות ביוון לדון עם בכירים באירופה באפשרויות החילוץ שלה, כאשר בולטת הצעת הבנקים בצרפת וגרמניה - כי מחזיקי האג"ח הממשלתיות ביוון יגלגלו 70% מהחזקותיהם לתקופת פירעון ארוכה יותר, במטרה לאפשר ליוון להתמודד עם חובותיה. את הקופונים (התשואה על האג"ח) ישלמו מדינות וגופים פיננסים בעלי דירוג אשראי "AAA".

אך האם הפיתרון יעבוד? לא כולם מאמינים בכך: "פיתרון דומה נוסה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ושימש אז להתמודד עם בעיות החוב של מספר מדינות - ביניהן ארגנטינה, ברזיל ופולין. התוכנית המדוברת "בהחלט עבדה במדינות אמריקה הלטינית", אמר מייקל יושיקאמי, נשיא ומנהל השקעות ב-YCMNET. "אך האם היא תעבוד בשביל יוון? הפיתרון לא באמת פוגש את הצרכים שלה, החוב שלה פשוט גדול מדי".

נציין כי הסנטימנט החיובי טרם ההצבעה, בלט היום ברקע דברי נציב ועדת הכלכלה של האיחוד האירופי, אולי רן, שהתבטא אתמול כי במידה ותוכנית הצנע לא תאושר - "אין לנו תוכנית ב'". הדבר מוביל גם את הספקולנטים להעריך כי ממשלת יוון לא תסתכן, ותאשר את תוכנית הצנע החריפה והלא פופולרית היום, חרף הקשיים.

עוד באירופה ובעולם בכלל - כריסטין לגארד, שרת האוצר של צרפת (לשעבר), נבחרה אתמול באופן רשמי ליו"ר קרן המטבע הבינלאומית. לגארד, האישה הראשונה בראשות הקרן מאז שהוקמה ב-1945, תחל את כהונתה בת ה-5 שנים כבר בשבוע הבא.

מגמה מעורבת אסיה; הייצור התעשייתי עלה ביפן

בורסות אסיה נסחרו היום במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים, כאשר בורסת יפן עלתה בשיעור של למעלה מ-1.4% על רקע נתון מאקרו חיובי שעודד את מניות הרכב. זאת, ברקע נעילה חיובית בוול סטריט אמש נעילה חיובית בוול סטריט, והחוזים העתידיים אשר אותתו אף הם על פתיחה בעליות קלות, לאורך יום המסחר ביבשת.

"השווקים דרוכים לקראת ההצבעה בפרלמנט היווני על תוכנית הצנע הממשלתית במטרה למנוע חדלות פירעון", אומר קמרון פיקוק, אנליסט ב-IG מארקטס. "הקונצנזוס הוא כי התוכנית תעבור ולפיכך בעל השפעה חיובית על ביטחון המשקיעים".

למרות הירידות היחסיות, חלק מהאנליסטים נשארים חיוביים על שוק המניות שנשאר לדעתם בהערכת חסר: "אנו מעריכים שהתאוששות שוק המניות עוד תימשך. מכפילי הרווח של מרבית המניות נמצאים ברף עריכהם בשלהי המשבר של 2008, כך שיש עוד פוטנציאל לעליות", רשמו צוות האנליסטים של קפיטל אקונומיסט במזכר ללקוחותיהם.

לפני פתיחת המסחר ביפן הודיעה הממשלה היפנית כי הייצור התעשייתי עלה ב-5.7% בחודש מאי, את העלייה בייצור הובילה תפוקת סקטור הרכב. מדובר בעלייה משמעותית לעומת עלייה של 1.6% בחודש אפריל.

בבורסה בהונג קונג שאבו עידוד מעליות אמש בוול סטריט, כאשר המדדים בוול סטריט ננעלו אמש בעליות שערים של עד 1.53% לאחר פרסום מדד קייס שילר שהצביע על עליית מחירי הדירות בארה"ב במפתיע ב-0.7%. הסנטימנט החיובי שניכר בשוק אמש המשיך גם היום לקראת אישור תוכנית הצנע ביוון היום, כאמור.

מניות האנרגיה והרכב במוקד

מניות הרכב ריכזו עניין, כאמור, וביניהן מניית ניסאן כמו כן גם מניית חברת החשמל בטוקיו.

Tokyo Electric Power Co Inc ריכזה עניין, ברקע דיווח ביפן כי נציגי הבית הדמוקרטי בוחנים מחדש את השתתפות הממשלה בפיצוי נפגעי דליפת הכור של Tepco בפוקושימה.

גם מניית Chubu Electric Power , האחראית על חלק מהכורים ביפן, עלתה ברקע נתוני המאקרו.

[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]