התוכנית לה הסכימו הבנקים בצרפת ובעלי האג"ח היווניות כדי להתמודד עם החובות התופחים ביוון - לפיה מחזיקי האג"ח ממשלתיות ביוון יגלגלו 70% מהחזקותיהם או ישקיעו את הכסף מפירעונן מחדש באג"ח ממשלתיות חדשות - מזכירה מאד פיתרון לבעיות חוב שתקפו את המערכת הפיננסית העולמית לפני 20 שנה, אבל לא תמיד מצליח.
במסגרת התוכנית שמציעים הבנקים בצרפת - שזכתה גם להסכמה של גרמניה, הכלכלה החזקה בגוש האירו - מחזיקי האג"ח הממשלתיות יאריכו את מועד הפירעון של חלק גדול מהחזקותיהם. בשאר הכסף שיתקבל מפירעון האג"חים, ישתמשו כדי להשקיע מחדש באג"ח ממשלתיות לתקופת זמן של 30 שנה, במטרה להעניק ליוון מרחב נשימה כדי להתמודד עם חובותיה ולהימנע מחדלות פירעון.
פיתרון דומה נוסה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ושימש אז להתמודד עם בעיות החוב של מספר מדינות - ביניהן ארגנטינה, ברזיל ופולין. התוכנית המדוברת "בהחלט עבדה במדינות אמריקה הלטינית", אמר מייקל יושיקאמי, נשיא ומנהל השקעות ב-YCMNET. "אך האם היא תעבוד בשביל יוון? זה דיון שצריך לערוך".
"החוב של יוון פשוט גדול מדי"
הבעיה היא, שהמצב הפיננסי של יוון לא מקביל לזה של מדינות אמריקה הלטינית בשנות ה-80 - ביוון, להבדיל מבמדינות המדוברת, אין צפי לדעיכה של החוב בזכות צמיחה מקומית חזקה. בנוסף, ארגון מחדש של חובותיה של יוון מהווה הוא מורכב הרבה יותר - יוון סובלת מהאטה משמעותית בכלכלה, להבדיל מאותן מדינות אמריקה הלטינית שהתאוששו, וכיום חלקן מככבות בין מדינות השווקים המתעוררים.
"למדינות אמריקה הלטינית המתפתחות הייתה הזדמנות להתגבר על בעיותיהן, להבדיל מכלכלת יוון המפותחת 'יחסית' - שלא נהנית מגידול באוכלוסיה או צמיחה משמעותית כמו מדינות דרום אמריקה דאז", מסביר יושיקאמי.
ההצעה הצרפתית, לפרוטרוט, תאפשר למשקיעים הפרטיים להשקיע מינימום של 70% מהחזקותיהם באג"ח ממשלתיות חדשות אשר יפרעו בעוד כ-30 שנה, אשר הקופונים עליהן (הריבית השנתית על האג"ח - ג.ק.) יגובו על ידי אחד או יותר ממדינות גוש האירו או המוסדות הפיננסיים העולמיים, המחזיקים בדירוג אשראי "AAA".
"הפיתרון המדובר לא באמת פוגש את הצרכים של יוון, החוב שלה פשוט גדול מדי", מסביר יושיקאמי.
היום: הצבעה על תוכנית הצנע בפרלמנט
ברגע, נזכיר כי היום יצביע הפרלמנט ביוון על תוכנית הצנע הממשלתית - הכוללת קיצוצים בהיקף 28 מיליארד אירו והפרטות בהיקף 50 מיליארד אירו. על הפרלמנט לאשר תוכנית הצנע בכדי להבטיח שיוון תקבל את ההלוואה החמישית בהיקף של 12 מיליארד אירו, במסגרת תוכנית החילוץ שלה (היקף כולל של 110 מיליארד אירו).
ברקע, מנסים האיחוד והאירופי וקרן המטבע הבינלאומית להגיע למתווה לפיתרון בכל הקשור לצמצום היקף חובותיה של יוון - כאשר ההצעה של הבנקים הצרפתים מובילה את השיח - לקראת גיבוש תוכנית חילוץ נוספת ליוון, בהיקף של 112 מיליארד אירו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.