על אף שאין בארץ דיינר כמו באמריקה, נדמה לנו שאנו מכירים אותו מקרוב. לפחות על-פי הסרטים האמריקאיים, כל דיינר מספר יותר מסיפור אחד (במיוחד בשעות הקטנות של הלילה): מלצרית קשת יום אבל טובת לב; גבר מזדקן, בודד ואובססיבי שמצליח לתקשר רק איתה; בעל-בית לאה, קמצן, וכמובן חרמן; נהגי משאיות עייפים, שוטרים במשמרת, נערים ונערות מתבגרים, רוקיסטים עצבניים, זונות מתוחכמות, אנשי עסקים וסתם משפחות מטורללות.
וישנו כמובן התפריט הקלאסי (עמודים מטונפים מפלסטיק, פונטים קטנים), שמוגש 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ומציע הכול מהכול - אך בעיקר מאכלים שמנוניים - המבורגר, ביצים מטוגנות, צ'יפס, טבעות בצל, מילקשייק, פנקייק, מאפינס, ופל, גלידה וקצפת, וכמובן פאי תפוחים - אוכל הנחמה המושלם, המשוחרר מכל מוסכמות, טבואים ונורמות קולינריות. הכול הולך, עם כל דבר, בכל שעה ועם הרבה קטשופ.
אמריקה היא אמנם אומת המזון המהיר (וגם הכסף המהיר, הסיפוק המהיר, החיים המהירים), אבל המטבח שלה הרבה יותר מורכב, מעניין ומגוון מזה. זה מטבח אתני בבסיסו, שליקט את המאכלים שלו לאורך שנים רבות, מיבשות שונות, מחופים שונים ומשכונות רבות. הוא הושפע - ועדיין מושפע - מזרמי המהגרים הרבים, כשכל קבוצה הטביעה את החותם הקולינרי שלה.
הילידים המקומיים, למשל, ביססו את תזונתם על בשר ציד ועל ירקות (תירס, דלעת ושעועית - השילוש הקדוש על שולחן חג ההודיה). הספרדים והאנגלים הביאו איתם את הדגנים ואת מוצרי החלב. האפריקאים הביאו איתם מזון "נשמה" משלהם, וכך גם המהגרים מאירופה ומאסיה. הקרבה לגבול המקסיקני הולידה את מטבח הטקס-מקס. המיקס המופלא הזה - אסיה, אירופה, אפריקה, אמריקה - יצר מטבח פיוז'ני לחלוטין, שהוא המטבח האמריקני החדש, הרווח היום.
אמריקה היא חברה של מהגרים, והמטבח שלה משקף את האוכלוסייה ואת התרבויות שמהן היא מורכבת. סיכם את הדברים יפה האנתרופולוג סידני מינץ. "אין דבר כזה אוכל אמריקני", הוא טוען. "כשבאים להכין רשימה של מאכלים אמריקאיים מתכוונים למאכלים כמו לובסטר, שרימפס, ספגטי, פיצה והוט דוג... העובדה שאין לנו מטבח משלנו היא מדד לדמוקרטיה ולהטרוגניות אתנית... יש מי שיטען שזה מה שהופך אותנו לנפלאים כל-כך...".
כן, או לא, אתמול (ב') נחגג יום העצמאות ה-235 של ארצות הברית - ובשם הדיינריזציה הפושה במחוזותינו - ליקטנו כמה מתכונים אמריקניים אהובים וקלים להכנה, אנד גוד בלס אמריקה.
מתכון 1: פנקייק דלעת
חומרים (ל-16-18 פנקייקים, 4-6 מנות): לפנקייקים - חצי קילוגרם דלעת קלופה וחתוכה לקוביות גדולות, 1 כוס ושני-שלישים (235 גרם) קמח תופח, חצי כפית אבקת אפייה, 2 חלמונים מביצים מס' 2, 2 כפות וחצי שמן תירס, חצי מכל רוויון (250 מיליליטר) או כמות דומה של שמנת חמוצה או יוגורט, חצי כוס סוכר (100 גרם), 1 כפית מתמצית וניל, מעט אגוז מוסקט, מעט קינמון, 2 חלבונים מביצים מס' 2, חמאה לטיגון, סירופ מייפל אמיתי; לרוטב תפוזים ודבש (לא חובה) - 1 כוס וחצי (360 גרם) מיץ תפוזים סחוט טרי, רבע כוס (100 גרם) דבש, רבע כפית קינמון.
הכנה: הפנקייקס - מבשלים או מאדים את הדלעת עד שהיא רכה לגמרי, מעבירים למסננת, מקררים וממתינים עד שהדלעת מפסיקה להגיר נוזלים. צריכה להתקבל כמות של 1 כוס ושלושה-רבעים (350 גרם) מחית דלעת.
שמים את הדלעת במכל מעבד מזון. מוסיפים את שאר המרכיבים, מלבד החלבונים, ומעבדים לבלילה חלקה. מקציפים את החלבונים לקצף יציב ומקפלים לתוך הבלילה.
מחממים מחבת טפלון רחבה על להבה בינונית, וממיסים בה חמאה בכמות שרק תשמן את המחבת. בעזרת כף יוצקים למחבת כשתי כפות מהבלילה לכל פנקייק, במרחק משולי המחבת, כך שאפשר יהיה להכניס למחבת מרית כדי להפוך את הפנקייקס (העיגולים נוצרים מעצמם). מטגנים עד שהפנקייקס משחימים קלות בתחתיותיהם, בועות נראות על פניהם, ושוליהם מתחילים להתייבש (כ-4 דקות. אם זה קורה מהר מדי מנמיכים את הלהבה). הופכים ומטגנים עוד כ-4 דקות. ממשיכים לטגן כך את כל הפנקייקס, ומגישים מיד עם רוטב התפוזים והדבש ו/או סירופ המייפל.
הרוטב - שמים את מרכיבי הרוטב בסיר, מביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהרוטב מסמיך מעט. מסירים מהלהבה ומניחים בצד.
מתכון 2: אפל פאי קלאסי (תבנית עגולה קוטר 22 סנטימטר)
חומרים: לבצק - 260 גרם (כוס אחת כף אחת חצי כפית) קמח לבן, 150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות, 50 גרם (1.5 כוסות 2 כפיות) סוכר לבן, 2 גרמים (קורט) מלח, חצי מקל וניל (או חצי כפית תמצית וניל איכותית), 5 גרמים מיץ לימון (1 כפית), 1 ביצה שלמה בגודל בינוני, 30 גרם מים קרים (2 כפות); למלית תפוחים - 5 תפוחים מזן גרנד סמית קלופים וחתוכים לפרוסות דקות, 100 גרם (6 כפות ו-2 כפיות) סוכר דמררה חום, 40 גרם חמאה, 1 מקל וניל (או כף תמצית וניל איכותית), 1 כף מיץ לימון, מעט קינמון טחון, מעט אגוז מוסקט טחון, 40 גרם (2 כפות ו-1.5 כפיות) שקדים טחונים.
הכנה: הבצק - במיקסר עם וו גיטרה מערבבים את כל החומרים, למעט הביצה והמים, עד לקבלת פירורים. מוסיפים את הביצה ואת המים ומעבדים לבצק אחיד. מקררים כחצי שעה במקרר.
מלית התפוחים - במחבת ממיסים את החמאה ואת הסוכר, מוסיפים את כל שאר החומרים ומבשלים במשך 5 דקות עד שהתפוחים מתרככים מעט, אך עדיין יציבים. מקררים היטב. מוסיפים את אבקת השקדים ומערבבים.
ההרכבה - על משטח מקומח מרדדים מחצית מכמות הבצק לעובי 3-4 מילימטרים, מניחים את מלית התפוחים ומכסים במחצית השנייה של הבצק, שמרודדת אף היא לעובי 4 מילימטרים. מהדקים היטב את הבצק בדפנות, ובמרכז הפאי מהדקים מעט יותר ויוצרים מעין גומה קטנה.
מחוררים קלות בעזרת מזלג, ואופים במשך 45 דקות בתנור שחומם מראש ל-175 מעלות.
מצננים לטמפרטורת החדר ומגישים עם כדור גלידת וניל שמניחים במרכז הפאי, בתוך הגומה שיצרנו.
מתכון של שף-קונדיטור ברי סייג,לחם טאטי
מתכון 3: הום פרייז
חומרים: 1 קילוגרם תפוחי אדמה מזן דזירה (האדום) חתוך לקוביות (2X2 סנטימטרים), 1 קילוגרם בטטה חתוכה לקוביות (2X2 סנטימטרים), שמן לטיגון; לרוטב - 500 מיליליטר רוטב צ'ילי מתוק, 200 גרם חמאה, 200 מיליליטר מיץ תפוזים.
הכנה: חולטים את תפוחי האדמה והבטטה עד לרמת רכות עדינה (אל דנטה). מטגנים את תפוחי האדמה והבטטה עד להזהבה, מוציאים ומקררים. הרוטב - מבשלים יחד את כל המרכיבים ומערבבים עד שנוצר רוטב.
- מתכון של שף נדב קמפ, רשת BBB - Burgus Burger Bar
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.