אוכלוסיית העולם תגדל מכ-7 מיליארד כיום לכ-9.3 מיליארד ב-2050, ושווקים מתעוררים ייצגו 98% מהגידול; הדרישה העולמית לאנרגיה צפויה לגדול ב-50% עד 2030 - כמשקיעים, עד כמה רחוק אתם מסתכלים כשזה נוגע לתחזיות ארוכות טווח? כמה אוויר תוכלו להחזיק בריאות עד למימוש או שינוי השקעתכם?
עבור חברת ניהול הנכסים הבריטית שרודרס, מהוות הערכות ארוכות טווח שכאלו חלק מרכזי באסטרטגיית ההשקעה של החברה הוותיקה, הקיימת למעלה מ-200 שנה ומנהלת נכסים בשווי של כ-230 מיליארד אירו, רובם דרך קרנות נאמנות. החברה פעילה בכ-50 מדינות ברחבי העולם ופונה ללקוחות מוסדיים וקמעונאיים כאחד.
"הטרנדים של הצמיחה המבנית כיום הם של דמוגרפיה, שינוי אקלים ו'סופר סייקל' (עוצמתם של השווקים המתעוררים, ט.ב.פ.). אנו מאמינים כי אלה ישפיעו על חברות ב-5-15 השנים הבאות, ואלו שיהיו חשופות לטרנדים אלו באופן חיובי, ירוויחו", אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" גווין מאריוט, מנהל אקוויטי גלובלי בשרודרס.
בשרודרס מזהים שצמיחת החברות בשנים הקרובות תהיה נמוכה יותר מבעשור האחרון, ולכן רואים באותם טרנדים כלי להשאת תשואות גבוהות יותר בטווח הבינוני. "בניגוד למנהלי השקעות רבים שמסתכלים 12 חודשים קדימה, הפרספקטיבה שלנו ארוכה יותר - כ-3-5 שנים, תוך שאנו משתמשים בטרנדים של צמיחה", מציין מאריוט.
* מדוע שמשקיעים, בעיקר קמעונאיים, ילכו אתכם עם טווח השקעה כה ארוך?
מאריוט: "פוטנציאל הצמיחה שאנו מחפשים הוא ל-3-5 שנים, אך ההשפעה על המניה מתרחשת מוקדם הרבה יותר. מלבד איכות החברה ויתרונה התחרותי, אנו מחפשים פער בצמיחתה המבנית בין הערכות השוק להערכותינו, וטרנדים ארוכי טווח מאפשרים לנו לעשות זאת".
הטרנד שבשרודרס מכנים "סופר סייקל" מתייחס להתחזקות השווקים המתעוררים ותהליכי האורבניזציה והתיעוש בהם, ולדעתם ישפיע לטובה על חברות תעשייה, חקלאיות וכאלו החשופות לסחורות ולאנרגיה. בהתאם, הם מציינים לחיוב חברות כרייה כמו Xstrata ו-Rio Tinto ומפיקת הגז הטבעי BG. טרנד שינוי האקלים מביא לדברי מאריוט לדרישות רגולטוריות גוברות והולכות בנושא פליטות גזי חממה, ואלו יטיבו עם חברות 'ירוקות' היעילות באנרגיה. בהקשר זה, אוהבים בשרודרס למשל את יצרנית המנועים הבריטית רולס-רויס, בנמקם כי "מנועי החברה יעילים יותר בכ-20% מהמתחרות. זה ישפיע על החלטות חברות תעופה וספנות שיצטרכו לחדש את צייהן בשנים הקרובות, בשל דרישות רגולטוריות מחמירות".
הטרנד השלישי שצריך להשפיע בהחלטת השקעה, הוא דפוסים דמוגרפיים כמו דלדול האוכלוסייה במערב אל מול התחזקותה במדינות המתעוררות. "אוכלוסיית יפן מתמעטת ומזדקנת, ובשנת 2100 תהיה חצי ממה שהיא כעת, לפי נתוני הילודה הנוכחיים. בהתאם, אנו חושבים שרשתות קמעונאיות ביפן הן השקעה גרועה מאוד", אומרים בחברה. "מנגד, השקענו בחברה כמו Unicharm היפנית, המתמחה בייצור ומכירה של חיתולים למבוגרים".
ההמלצות החמות
"הכלכלה העולמית מתאוששת, העצבנות הנוכחית בשווקים צפויה להימשך בשלושה-ארבעה החודשים הקרובים, אך זה מאפשר מבחינתנו לנצל הזדמנויות", סבור מאריוט. לפיכך ממליצים כעת בשרודרס על מניות מחזוריות כמו של חברות תעשייה החשופות לשווקים מתעוררים, מניות של סחורות 'קשות' כמו חברות כרייה ומניות נפט וגז טבעי.
בהתאם, הם מעדיפים בסקטור הבנקים את מי שחשופים לשווקים מתעוררים. "בסין יש 600 מיליון איש בלי חשבון בנק", מציין מאריוט. באשר למשבר החוב האירופי, הם מעדיפים להתרחק כעת מבנקים אירופיים וגם אינם חשופים לכלכלות ה-PIIGS.
שרודרס מנהלת כיום כ-600 קרנות נאמנות בשווי כולל של למעלה מ-209 מיליארד אירו, והיא מהשחקנים הגדולים באירופה בתחום זה.
בקרוב אצלנו
שאלנו את תיירי קלארק, האחראי על פעילות החברה בישראל, לגבי כוונותיהם לפעול בשוק הקרנות בארץ. "ברגע שתיקון 15 יעבור, אנו בהחלט מתכוונים להוות שחקן ראשי מבין הזרים בשוק קרנות הנאמנות הישראלי", מבטיח קלארק. "הגעת הגופים הזרים תעשה רק טוב לשוק ההון שלכם, מבחינת איכות המוצרים ועלויותיהם. גובה דמי הניהול שנציע למשל בקרן מנייתית יעמוד על כ-1.5%, ללא כל שיעור הוספה או עמלות אחרות" - הצהרה מעודדת בהתחשב בכך שדמי הניהול החציוניים בקרן מנייתית ישראלית הם כיום 2.8%.
* האם ישראל היא לא שוק קטן מדי עבורכם?
קלארק: "כלל לא. בשנתיים וחצי האחרונות גייסנו ממוסדיים בארץ כ-400 מיליון דולר, ואנו רואים הרבה פוטנציאל גם בתחום הקרנות. זה לא עניין של גודל אוכלוסין, ענף הקרנות בישראל מגלגל כ-40 מיליארד דולר, ולשם השוואה - ברוסיה, על 142 מיליון תושביה, הוא רק 9 מיליארד דולר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.