יממה לאחר שהשופטת ורדה אלשיך אישרה הקפאת הליכים חלקית לחברת אגרקסקו עד ליום שני הקרוב, נאמן חברת הייצוא החקלאי, עו"ד שלמה נס, תקף את משרד האוצר שמתמהמה בהגשת עזרה לחברה. אגרקסקו נקלעה למשבר על רקע הפסדים וגירעונות וחובות של 106 מיליון אירו. המדינה מחזיקה בכשליש ממניות החברה, אך טומנת את ראשה בחול. נס דיבר ביום שישי בפני מאות חקלאים בכנס המגדלים השנתי של חברת אגרסקו במלון דן פנורמה בת"א.
במסגרת הדיון הסוער הציג נס את התוכניות שלו לתקופת ההקפאה והתמקד בדיון בביה"מ המחוזי בת"א ביום שני הקרוב. עלות מימון השלב הקרוב של הקפאת ההליכים מסתכמת ב-8.5 מיליון אירו, אך משרד האוצר עדיין לא הסכים להשתתף בכך. חברה תנובה, המחזיקה ב-11% ממניות אגרקסקו, כבר נתנה את הסכמתה לממן את הסכום בשיעורה היחסי.
"קיבלנו מביהמ"ש 4 ימי חסד של הקפאת הליכים ואם עד הדיון משרד האוצר לא יודיע על הסכמתו להזרים מימון לתקופת ההקפאה החברה תלך לפירוק: העובדים יפוטרו, החקלאים יפסידו כסף רב וייגרם נזק אדיר לחקלאות הישראלית ולשמה ברחבי העולם", הזהיר נס.
אגרקסקו מעסיקה 475 עובדים, מתוכם 332 בישראל והיתר בסניפיה בחו"ל. במסגרת תוכנית ראשונית שהוצגה לביה"מ ביום חמישי להצלת החברה יש צורך בפיטורי מחצית מהעובדים - פיטורי 140 עובדים כבר בשלב ראשוני יביא לחיסכון של 7 מיליון אירו בשנה. העובדים בראשות שאול צבעוני הפגינו בימים האחרונים מספר פעמים, אך לא הצליחו להגיע עד כה להסכמות כלשהן עם הנהלת החברה.
היקף החובות של אגרקסקו מסתכם ב-106 מיליון אירו: 45.7 מיליון אירו לנושים מובטחים (בעיקר בנקים בישראל) ,2.6 מיליון אירו לנושים בדין קדימה (עובדים ורשויות מקומיות) ו-58.1 לנושים לא מובטחים (ספקים מגדלים ומחזיקי אג"ח). חוב מעניין נוסף הוא לחברת "עופר ספנות" בהיקף של 60 מיליון אירו בהנחה שאגרקסקו תפסיק באופן חד-צדדי את חוזה החכירה עמה לשתי אניות עד לשנת 2019.
הערת "עסק חי"
כבר היום אגרקסקו מתקשה לעמוד בהחזר חובותיה בזמן. בעקבות הפסדיה ב-2010 הצמידו רואי החשבון שלה לדוחות הכספיים הערת "עסק חי". את השנה החולפת סיימה בהפסד של כ-33 מיליון אירו כולל הפחתות חד פעמיות בסך 16.7 מיליון אירו, בעיקר בגין הפחתת מקדמות ששולמו להבטחת תוצרת חקלאית ואין ודאות שהכספים יוחזרו לחברה. ההפסד גרר גירעון של 13 מיליון אירו בהון העצמי.
נס אמר אתמול כי "אם ביום שני הקרוב לא תהיה אפשרות להפעיל את החברה בחודשיים הקרובים - זו קטסטרופה מבחינת כולם. לא ברור מה יקרה לכסף של אלפי חקלאים שסיפקו תוצרת, לא ברור מה יעלה בגורל הבנקים הספקים ומאות העובדים. המשך ההקפאה הוא אינטרס לאומי, כאשר כל ענף הייצוא החקלאי נמצא על המאזניים. האלטרנטיבה איומה כי אם נלך לפירוק כולם יפסידו בגדול. יש פה אנשים שמחר בבוקר עשויים להימצא במצב קשה מאוד".
אגרקסקו נמצאת בשליטת המדינה (30.3% מהמניות ורוב בדירקטוריון), מועצת הצמחים (55.3%) ותנובה (11%). החברה מעניקה שירותי יצוא, שיווק ושינוע של תוצרת חקלאית ל-80 מדינות ברחבי העולם (2,500 לקוחות), בעיקר באירופה. הסחורה נרכשת מ-2,200 מגדלים בישראל ונמכרת בחו"ל בקונסיגנציה תחת שני מותגים: Carmel ו-Alesia.
נס תקף בחריפות את התנהלות המדינה בפרשה: "פניתי לבעלי המניות של החברה כדי לבדוק מימון, כאשר בעלת המניות העיקרית היא מדינת ישראל (צריך לזכור שגם מועצת הצמחים היא מדינת ישראל). תנובה נרתמה מייד לעניין ואילו נציגי המדינה - או שלא מבינים או שלא אכפת להם, וזה פשוט מקומם אותי. אנו נמצאים על שפת תהום וצריך לראות איך מתקנים ומצילים. אתה מדבר עם פקידים ומה שמעניין הוא הגרוש הקטן. ניהלתי שיחות וביקשתי בסה"כ להעמיד מימון שיוחזר להם כמעט בוודאות על מנת להציל אלפי חקלאים וחברה לאומית של המדינה - משימה לאומית. בהתחלה אמרו לי שהשרים לא יכולים להגיד כלום והפקידים מחליטים וכדיברתי עם הפקידים אז לא קיבלנו תשובה".
נס סיפר על תקרית עם אחד מבכירי האוצר: "דיברתי עם פקיד בכיר מאוד במשרד האוצר, הוא אמר לי שזה מאוד מעניין מה שאני אומר ומאוד חשוב. כשסיימנו את השיחה הוא כנראה לא ניתק את הפלאפון שלו שהיה פתוח אחרי שסיימנו, ואני שומע אותו אומר למי שישב לידו בחדר שהוא הפנה אותי למישהו אחר באוצר 'והוא כבר יידע איך להכניס לו ולכדרר אותו'. הייתי בהלם של חמש דקות, הם לא מבינים מה התפקיד שלהם, שכשיש מגזר שנמצא בבעיה צריך לעזור להם?".
נס המשיך ותקף את אנשי האוצר: "זה עובר להם ליד הראש, זה לא העסק שלהם. אני יוצא מדעתי בעניין הזה. אתה מדבר עם אנשים אטומים שלא מבינים אחרת. בקלאב-מרקט הסתדרנו בלעדיהם והצלחנו להציל את החברה עם אלפי העובדים והספקים, פה אנחנו חייבים אותם. אם לא יימצא מימון זו תהיה החלטה הרת אסון, החברה תלך לפירוק, החקלאים לא יכולים לישון בלילה וכל ענף הייצוא הישראלי יחטוף מכה גדולה. אני לא יכול לקרוא למחאה ציבורית אבל פונה אליכם להירתם כדי שהמדינה תתעשת ותעמיד את המימון הנדרש שנוכל למצוא פתרונות כדי להציל החברה, כל מאזן יצוא החוץ של ישראל עומד על כף המאזניים".
על הפנייה להליך הקפאת הליכים הסביר נס: "לא מדובר על לתת אקמול, ייתכן שצריך להכניס משקיע או לשנות את מבנה הבעלות כאשר ייתכן שאתם תהיו שותפים יחד עם משקיעים נוספים. כל הדברים האלה צריכים להיעשות במהירות, כי לא ניתן להמשיך להתנהל כך לאורך זמן. באנו לכאן לעבודה מתוך משימה שהיא לאומית - אני יודע מה המשמעות של אגרסקו וחקלאות למדינת ישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.