מדינת ישראל ממשיכה להתנער מאחריותה כלפי אגרקסקו שנקלעה למשבר קשה - סירבה היום להעמיד מימון ביניים בגובה של 1.75 מיליון אירו והציעה חצי מיליון אירו בלבד.
בית המשפט המחוזי בתל-אביב הורה היום (ב') למדינה וליתר בעלי המניות ונושי חברת היצוא החקלאי להבהיר כמה כסף הם מוכנים להזרים לצורך מימון הפעילות השוטפת במהלך הקפאת ההליכים. הבנקים הסכימו לממן 15% מההוצאות, ורק חברת תנובה, המחזיקה ב-11% מאגרקסקו, מסכימה להזרים הון בהתאם לשיעור אחזקותיה.
השופטת ורדה אלשיך נזפה בבעלי המניות של החברה ובנושים הגדולים - הבנקים הישראלים, שלהם חייבת אגרקסקו 35.2 מיליון אירו. מנגד היא החמיאה לחברת תנובה על כך שהיא לוקחת את רווחיה מהקוטג' - ומסכימה להזרים הון במטרה לנסות להציל החברה.
לבסוף החליטה השופטת כי הקפאת ההליכים שניתנה ביום חמישי האחרון ל-4 ימים תוארך ביום אחד נוסף, ומחר (ג') יתקיים דיון נוסף. "אני מקווה שהנאמן עו"ד שלמה נס יצליח במשימה, אך אני סקפטית מאוד", אמרה אלשיך.
עו"ד ליאב וינבאום, המייצג את המדינה, הסביר את המניעים להתנגדותה להזרמת הון כנדרש: "השקענו 55 מליון שקל לפני 6 חודשים לערך, כאשר ההשקעה נעשתה על-פי שווי חברה של 600 מליון שקל. עברו 6 חודשים, ויש חברה שהשווי שלה הוא אפס".
וינבאום התייחס להערכת השווי שבוצעה לחברה על-ידי משרד קסלמן קסלמןPWC בסוף 2010, ולפיה אגרקסקו שווה ערב הנפקתה המתוכננת 600 מיליון שקל.
גם השופטת אלשיך נדהמה מהמספר וציינה כי "מה זה שווי החברה, מה החברה הזאת עושה? מקבלת כספים, מנכה הוצאות, לוקחת דמי תיווך ומעבירה את הכסף לחקלאים? אם מדובר במונחים כלכליים, לא היה לה שווי אף פעם".
עו"ד שלמה נס אמר ל"גלובס" לאחר הדיון כי "קריסת אגרקסקו זה אלפי חקלאים ומגדלים שעלולים לקרוס - כל ענף היצוא החקלאי של מדינת ישראל הולך לספוג מכה קשה, כולל נזק תדמיתי קשה למדינה בחו"ל. מאות עובדים ספקים ונותני שירותים ומשקיעים באג"ח של החברה ייפגעו בצורה חמורה.
"כל מה שביקשו מהמדינה זה להעמיד מימון לחודש שיוחזר לה בכדי לנסות להציל את כולם, אך לצערנו יש פקידים שלא אכפת להם מה שקורה במדינה ומעניין אותם רק הגרוש וכל מיני חישובים כלכלים. הם לא מבינים מה תפקידם כמשרתי הציבור בעת שכזאת שהיא עת חירום - לא מעניין אותם מה אומר בית המשפט או המחוקק בוועדת הכספים ואפילו מה אומרים השרים. זאת בושה וחרפה שככה מתנהלת המדינה במאה ה-21".
עו"ד נס הבהיר במהלך הדיון כי בכוונתו למכור את אגרקסקו או להכניס משקיע מהר ככל האפשר.
אגרקסקו נמצאת בשליטת המדינה (30.3% מהמניות ורוב בדירקטוריון), מועצת הצמחים (55.3%) ותנובה (11%). את השנה החולפת סיימה בהפסד כבד של כ-33 מיליון אירו והיא חייבת לנושיה 106 מיליון אירו.
אגרקסקו מעניקה שירותי יצוא, שיווק ושינוע של תוצרת חקלאית ל-80 מדינות ברחבי העולם (2,500 לקוחות), בעיקר באירופה. הסחורה נרכשת מ-2,200 מגדלים בישראל ונמכרת בחו"ל בקונסיגנציה תחת שני מותגים: Carmel ו-Alesia. החברה מעסיקה 475 עובדים מתוכם 332 בישראל, ובכוונתה לפטר מחצית מכוח-האדם במסגרת תוכנית הבראה.
אגרקסקו חייבת כ-27 מיליון אירו למשקיעים מוסדיים במסגרת הנפקת אג"ח משנת 2007. ל"גלובס" נודע חלק מהמוסדיים מאיימים לשלוף נשק חדש ולא להשתתף בהנפקה המתוכננת של חברה ממשלתית - מקורות שמכננת להנפיק אג"ח בקרוב.
ח"כ שי חרמש , נציג קדימה בוועדת הכספים ויו"ר הלובי החקלאי בכנסת, אמר היום לקראת הדיון הדחוף שייערך מחר בוועדת הכספים לבקשתו: "המדינה הינה בעלים של 30% ממניות אגרקסקו, והיא זו הממנה את היו"ר, המנכ"ל ומועצת המנהלים, כשגם הגופים האחרים שמחזיקים במניות החברה (מועצות הייצור והשיווק) נתמכים על-ידה. אי לכך למדינה יש אחריות ישירה למצבה הכלכלי הנוכחי של אגרקסקו, שכן כל ההחלטות שהתקבלו בניהולה, נעשו על-ידי אנשים שמונו על-ידה.
"אגרקסקו שולטת על מעל מ-40% מהיצוא החקלאי בהיקף של למעלה משני מיליארד שקל בשנה, זו היא חברה המעסיקה מאות עובדים, ותלויים בה אלפי חקלאים לפרנסתם. נפילתה תהא אסון לחקלאי המדינה, ואל לממשלה לשבת מנגד ולהפקירה. חברה ממשלתית שלא תכבד את התחייבויותיה לבעלי אגרות החוב תהיה תקדים מדאיג לחברות ממשלתיות אחרות".
בעקבות ההפסדים הכספיים הקשים אליהם נקלעה אגרקסקו, מזכיר ארגון מגדלי ירקות, מאיר יפרח, דורש מממשלת ישראל לשלם תחילה את כל כספי החקלאים עבור התוצרת הנמצאת בצנרת זה 3 שבועות מהשיווק. יחד עם התשלום לחקלאים, מוסר יפרח, צריך להבטיח את כספם של עובדי החברה בנושא שכר ופיצויים.
נציין כי עו"ד עופר שפירא מייצג את בנק הפועלים, שהוא הנושה הגדול של אגרקסקו.
האוצר: "כולם צריכים להשתתף בתהליך"
"אנו מבקשם לתקן את הרושם לפי האוצר מסתכל איך אגרקסקו קורסת ולא עושה כלום" - כך אומר גורם בכיר מאוד במשרד האוצר בשיחה עם "גלובס". לדברי הבכיר, האוצר אכן יהיה מוכן להזרים כספים על מנת לסייע לאגרקסקו להמשיך להתקיים, אך "הסכום שנקב הנאמן נראה מוגזם, ואנו לא יודעים איך הגיעו אליו" הוא טוען.
באוצר מטיחים היום ביקרות קשה ביותר על ההתנהלות של מועצת הצמחים, מחזיק המניות העיקרי של אגרקסקו אשר נציגם עזבו את אולם הדיונים באמצע הדיון. "כולם צריכים להשתתף בתהליך, כולל הבנקים" טען הבכיר.
לדבריו, הייתה הערכה שגויה מטעם חברות הדירוג, שלא הדגישו מספיק את הסיכונים הכרוכים בחברה והעניקו דירוג לאג"ח אגרקסקו שאיננו מקף את הסיכון שלו, דבר שהביא את המוסדים לרכוש אותו.
הגורם ביקש גם להבהיר כי פירוק אגרקסקו אינו מסכנת את השיווק של התוצרת החקלאית הישראלית, שכן יחד עם אגרקסקו פועלות במקביל כ-70 חברות דומות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.