הפועלים: "זו נקודה נוחה לגל מתקן במניות בעולם"

האנליסט אפי ליכט: "לפי רוב, אנו דוגלים בהיצמדות לאסטרטגיית השקעה ארוכת טווח, אך סביבת ההשקעות הנוכחית מאתגרת במיוחד ומצריכה ניהול השקעות טקטי" ■ למשקיעים השמרנים ביותר ממליץ ליכט להתבצר בנזילות לפחות עד יעבור זעם ■ מה הצפי להמשך השנה?

השקעה בשוקי המניות בעולם, ובארה"ב בפרט, בחודשיים האחרונים לא נועדה לבעלי לב חלש, כשמדדי המניות המובילים בוול-סטריט ירדו במעל 7% מהשיאים שקבעו בסוף אפריל, והספיקו לזנק בשבוע האחרון בכ-6%.

רכבת הרים זו הביאה את מחלקת המחקר של בנק הפועלים לחרוג ממנהגה, ולהמליץ למשקיעים לנקוט טקטיקה דפנסיבית בטווח השבועות הקרובים במטרה לצלוח את הסנטימנט השלילי. זאת, למרות שדעתם נותרה שורית בטווח הארוך יותר. "לפי רוב, אנו דוגלים בהיצמדות לאסטרטגיית השקעה ארוכת טווח, אך סביבת ההשקעות הנוכחית מאתגרת במיוחד ומצריכה ניהול השקעות טקטי", מדגיש אפי ליכט, אנליסט במחלקת מחקר חו"ל בבנק.

למשקיעים השמרנים ביותר ממליץ ליכט להתבצר בנזילות לפחות עד יעבור זעם; למשקיעים ברמת סיכון גבוהה יותר הוא מציע לנצל את הגידול במרווחים, שנרשם לדבריו בשבועות האחרונים בשוק האג"ח הקונצרניות הזרות. כך, הוא מציין שבסקטורים מסוימים כמו פיננסים ישנן הזדמנויות במח"מ של 5-4 שנים; למי שרוצה להיחשף לשוק המניות, המלצתו היא להתבסס בטווח הקצר בענפים דפנסיביים כמו צריכה בסיסית ובריאות.

"ייתכן שהתיקון בשוק היה חד מדי"

בטווח הארוך יותר, כאמור, מחזיקים בבנק הפועלים בתחזית שורית. "בפרוס הרבעון השלישי של 2011, הולכים ומתגבשים מספר גורמים העשויים להוות סמן לתחתית מסוימת בשוק המניות האמריקני", סבור ליכט, כשהוא מסתמך בטענתו על התנהגות שוק המניות בעקבות שיא במדד מנהלי הרכש במגזר היצרני בארה"ב. ליכט מציין שהיסטורית, רושמים ענפים מחזוריים בשלושת החודשים הראשונים לאחר השיא ביצועי חסר של כ-2% בממוצע לעומת ענפים דפנסיביים, כשלאחר מכן נוטלים הראשונים את ההובלה וסוגרים את הפער בתוך שישה חודשים. הפעם, הוא מציין, מאז השיא של פברואר השנה ביצועי החסר היו גבוהים פי 4 (8%-), מה שמרמז לדעתו כי "ייתכן שהתיקון בשוק היה חד מדי".

בנוסף, מתייחס ליכט לרמת התמחור בשוק, ומציין כי רמת המכפילים נמוכה במרבית השווקים המפותחים ביחס לממוצע ההיסטורי שלהם. מכפיל הרווח הממוצע של חברות ה-500 S&P הוא כיום 12.5, לעומת רמה ממוצעת של 14.5 בשמונה השנים האחרונות ו-16.6 ב-15 השנים האחרונות. עוד הוא מציין, שלפי קונצנזוס האנליסטים החברות המחזוריות צפויות לרשום ב-2011 צמיחה חדה יותר ברווחיותן מאשר אלו הדפנסיביות, ומעריך נתון צמיחה של כ-40% בענפי התעשייה, האנרגיה והבנקאות.

"מצב החברות בארה"ב טוב מתמיד", אומר ליכט ומתייחס בעיקר לקופת המזומנים שלהן, כאשר נכון לרבעון הראשון "חברות אמריקניות החזיקו במצטבר, למעט סקטור הפיננסים, מזומנים בהיקף של למעלה מ-1.8 טריליון דולר - סכום הגבוה בכ-30% מזה שהחזיקו ב-2007, טרם המשבר".

"סנטימנט המשקיעים בשפל"

אינדיקטור חיובי נוסף שמוצא ליכט הוא כי "סנטימנט המשקיעים נמצא בשפל יחסי". לדבריו, "ייתכן ואנחנו נמצאים בנקודה נוחה לקראת חזרה אפשרית של מדדי המניות לגל מתקן לירידות השערים האחרונות". ליכט מזכיר שבפעם האחרונה בה הסנטימנט, שנמדד ביחס בין מדדי ה-US Investor Sentiment Bullish/Bearish, היה בשפל דומה - באוגוסט 2010 - היווה הדבר נקודת ציון שלאחריה החלה תקופת עליות משמעותית בשוק המניות.

דעתו השורית נסמכת גם על ההצלחה של גל ההנפקות הראשונות של חברות כמו Linkedin, Renren הסינית ו-Pandora - אלו "מאותתות על עוצמת השוק הראשוני, שמשליכה לפי רוב גם על עוצמת השוק המשני", הוא אומר.

מנגד, מזהיר ליכט מהשקעה באג"ח ממשלת ארה"ב, וקובע שכאלטרנטיבה להשקעה במניות היא "כמעט ולא קיימת", מה שמחזק את דעתו החיובית על שוק המניות האמריקני. לדבריו "כשתשואת האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים מתייצבת מתחת לרף 3% (זו לשנתיים בשפל כל הזמנים - 0.35%), הסיכון להפסדי הון או לשחיקת ערך הכסף בהשקעות מסוג זה, גבוה יחסית".