קרן המטבע שיחררה הלוואה של 3.2 מיליארד אירו ליוון

הסכום מהווה השלמה להלוואה שניתנה זה מכבר על ידי האיחוד האירופי ■ בכך, קיבלה יוון את ההלוואה האחרונה בתוכנית החילוץ שלה ■ יו"ר ה-IMF: "דרושות האצת הרפורמות ביוון"

קרן המטבע הבינלאומית אישרה אתמול (ו') מתן הלוואה נוספת ליוון בהיקף של 3.2 מיליארד אירו (4.6 מיליארד אירו), במסגרת ההלוואה החמישית בהיקף של 12 מיליארד אירו - אשר תוכננה להינתן ליוון במסגרת תוכנית החילוץ המקורית שלה, שגובשה בשנה שבעברה, בהיקף של 110 מיליארד אירו.

הסכום המדובר ניתן לאחר שבשבוע שעבר נודע ועידת שרי האוצר של האיחוד האירופי אישרה מצידה את הפעימה הנוספת בחבילת הסיוע ליוון, בהיקף של 8.7 מיליארד אירו (12.6 מיליארד דולר), אשר מושלמים כעת לסכום הכולל של 12 מיליארד אירו - ההלוואה החמישית והאחרונה לא תזכה יוון במסגרת תוכנית החילוץ הנוכחית, במטרה לתת לה עוד אוויר לנשימה. (האישור בשבוע שעבר - לסיפור המלא)

יו"ר קרן המטבע הטרייה, כריסטין לגארד, התבטאה בהמשך לחדשות כי נכונותה של יוון לעמוד בהתחייבויותיה "מובילה לתוצאות חשובות". מנגד, ציינה לגארד כי "דרושות התאמות נוספות במדיניות הפיסקלית של יוון, במטרה להקטין עוד יותר את הגירעון ולהאיץ את ביצוע הרפורמות במדינה".

מרגע שנכנסה לתפקידה, מתעסקת לגארד בעיקר משבר החוב ביוון, כאשר בניגוד למחליפה הזמני - ג'ון ליפסקי, שהחליף את דומיניק שטראוס-קאהן המואשם באונס - לגארד "קפצה למים" ומיהרה לאשר את הסיוע הפיננסי מצד הקרן, לצד דחיפה חזקה להמשך ביצוע תוכנית הצנע, הכוללת קיצוצים והפרטות נרחבות.

ואכן, נראה כי דרכה של יוון לסיוע הפיננסי הנוכחי הובטחה לאחר אישור תוכנית הצנע הממשלתית בהיקף 78 מיליארד אירו, אשר הועברה ברוב דחוק על ידי הפרלמנט באתונה זה מכבר. כעת, הנהגת יוון יודעת כי חצתה רק את המשוכה הראשונה והכואבת ביותר, אולם בפניה משוכה נוספת - גיבוש תוכנית חילוץ נוספת ליוון.

התוכנית, כך על פי הדיווחים, עתידה לכלול (כך על פי דעתם של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי) השתתפות של הסקטור הפרטי באופן וולנטרי - כאשר אלה יצטרכו להסכים "לגלגל" 70% מהחזקותיהם באג"ח הממשלתיות של יוון, על ידי רכישה מחודשת של האג"ח שנפרעו למועדי זמן ארוכים יותר (של עד 30 שנה).

למרות הדיווחים המדוברים, נראה כי באירופה טרם הצליחו להגיע להסכמה בעניין חבילת חילוץ נוספת ליוון, כאשר פגישה מחודשת של מדינות האיחוד לדיון בנושא, מתוכננת ל-11 ביולי בבריסל. בינתיים, השתכנעו הבנקים הגדולים בגרמניה וצרפת להסדר החוב המוצע, אולם נראה כי דווקא הבנקים ביוון מתקשים לקבל באופן גורף את הפיתרון. (הסדר חוב ביוון - לסיפור המלא)