וול סטריט ננעלה בירידות לאחר הורדת הדירוג לאירלנד

יום מסחר תנודתי בארה"ב ■ הדאגה בפתיחה מהמשבר באירופה, התחלפה בתקווה לאחר שנודע כי ה'פד' שוקל החלת תוכנית רכישות שלישית ■ לקראת סיום, מודי'ס חתכה הדירוג של אירלנד - והמדדים נצבעו באדום ■ אנליסט: "המשקיעים משותקים - אין אפיק השקעה בטוח"

המסחר בוול סטריט ננעל הערב (ג') בירידות קלות, לאחר שהתנהל לאורך כל היום בתנודתיות רבה, ברקע פתיחה שלילית. המדדים המרכזיים בוול סטריט נצבעו באדום לאחר שנודע כי סוכנות הדירוג הבינלאומית מודי'ס חכתה את דירוג האשראי של אירלנד לרמת "זבל" עם תחזית שלילית, והזכירה למשקיעים בארה"ב כי הצרות באירופה ובשווקים הגלובליים בכלל, עדיין גם.

עם זאת, יש ציין כי למרות הירידות הקלות, ניכר כי סנטימנט המשקיעים מעודד יחסית כעת, בניגוד לחששות שליוו את השווקים בשעות הבוקר: עת חששו המשקיעים מקריסה בשווקים הגלובליים, עקב האפשרות לגלישת משבר החוב באירופה מיוון לאיטליה וספרד. הדאגות הופגו, באופן זמני לפחות, בעקבות הדיווח על גיוסי אג"ח מוצלחים באיטליה וספרד, והשמועות על התערבות ה-ECB במסחר בשוק האג"ח - אשר הוביל מצידה לירידה מהירה בתשואות. עד היוודא דבר ההנפקה, אחזה בהלה בשווקים הגלובליים, ומימושים חדים נרשמו באסיה, באירופה ובחוזים העתידיים בוול סטריט.

בארה"ב אמנם הפנו מבט לאירופה, אך בעיקר עסוקים עד מעל לראש בניסיון להסכים על קיצוצים בתקציב הממשלתי, לטובת העלאת תקרת החוב בהיקף 14.3 טריליון דולר. במידה ולא תתרחש הסכמה כזו עד ה-2 באוגוסט, ייאלץ הממשל להכריז על חדלות פירעון, מה שעשוי להוביל לטלטלה עזה בשווקים: "אם ארה"ב לא תגדיל תקרת הגירעון - תהיה קטסטרופה גרועה יותר ממפולת 2008", מזהירים השבוע האנליסטים, שגורסים כי "עצוב שרוב האמריקנים לא מבינים כמה רע יכול המצב להיות - לא יהיה חוף מבטחים בשום מקום".

גייתנר: "הסכם על העלאת תקרת החוב - עד השבוע הבא"

בתוך כך, אמר הערב שר האוצר האמריקני טימותי גייתנר כי "הזמן אוזל להגעה להסכמה על התקציב והעלאת תקרת החוב, אנו מעוניינים להגיע להסכמה עם חברי הקונגרס בנושא עד סוף השבוע הבא". לדברי גייתנר, "כישלון אינו אפשרות. אני חושב שהמנהיגים באמריקה יודעים שאין לנו הרבה זמן, ואנחנו רוצים לגבש את הקווים הכלכליים של ההסכם עד סוף השבוע הזה - בוודאי עד לסוף השבוע הבא". (לסיפור המלא)

מנגד, מחוקקים רפובליקנים מטילים ספק ביכולתו של נשיא ארה"ב אובמה להוביל את הקונגרס להסכם: "אחרי שנים של ניסיון בדיונים וניהול מו"מ, אני חושב שכל עוד שאובמה מכהן כנשיא - פיתרון אמיתי בנוגע לפיתרון החוב לא יושג", דברי מיץ' מקקונל, חבר סנאט רפובליקני.

הצרות באירופה נמשכות: האם איטליה וספרד יקרסו?

ושוב בחזרה לאירופה, שם פורסמו במהלך היום הערכות פסימיות מאוד באשר להתפתחות המשבר. כך למשל, במריל לינץ' מעריכים כי "הידרדרות נוספת בשוק האג"ח של איטליה, עלולה לאיים על התאוששות הכלכלה העולמית ולהוביל לסיכון הידבקות לשווקים הפיננסיים הגלובליים". נציין כי איטליה היא הכלכלה השביעית בגודלה בעולם והשלישית בגודלה בשוק האג"ח אחרי ארה"ב ויפן. "הכרזה על חדלות פירעון תהווה סכנה ביותר לכלכלה העולמית", מעריכים במריל לינץ'.

החשש מהתפשטות משבר החוב הובילה את בכירי האיחוד האירופי לדון היום במשבר החוב, בדגש על האפשרות כי יתפשט לאיטליה וספרד, וכן בנוגע לאפשרות לגיבוש תוכנית חילוץ נוספת ליוון. השווקים הגלובליים חוו ירידות חדות ובורסות אירופה צנחו במהלך היום בשיעור מירבי של 4%, אשר התמתנו עת נודע כי איטליה הצליחה לגייס אג"ח בהיקף 6.75 מיליארד אירו.

חוששים גם מאירלנד

גם ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, התייחס למצב: "המשבר דורש מאיתנו להאיץ את תהליך התיקון... כדי להביא את התקציב לאיזון עד שנת 2014", אמר היום. לדברי ברלוסקוני, "הצעדים עליהם דנים בפרלמנט האיטלקי צפויים להאיץ את רידוד החוב. כבר השנה נביא את המאזן שלנו לעודף". (לסיפור המלא)

לקראת סיום המסחר בוול סטריט, עת נראה כי המשקיעים מעודדים מהאפשרות כי ה'פד' יכיל תוכנית רכישות נוספת (פירוט בהמשך), הגיעו חדשות רעות נוספות מכיוונה של אירופה, שהזכירו למשקיעים שהצרות עדיין כאן: סוכנות הדירוג מודי'ס חכתה את דירוג האשראי של אירלנד לרמת "זבל" - לדירוג של Ba1 מדירוג קודם של Baa3, עם תחזית שלילית.

הפדרל ריזרב שוקל תוכנית רכישות נוספת

בזירת המאקרו פורסם היום (15:30: שעון ישראל) הגירעון המסחרי בארה"ב שזינק במאי ב-15.1% ל-50.4 מיליארד דולר ובכך הגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2008. עיקר הזינוק בגירעון מוסבר בעליית מחירי הנפט ומוצריו המיובאים לארה"ב. נציין כי העלייה היתה חדה בהרבה מהצפי שהיה לעלייה בגירעון המסחרי לרמה של 44.1 מיליארד דולר לעומת 43.7 מיליארד דולר באפריל.

בשעה 21:00 (שעון ישראל) פורסמו הפרוטוקולים של הריבית ע"י ועידת השוק הפתוח (FOMC), מהם עולה החדשה המרעישה - כי בכירי הפדרל ריזרב שוקלים בחיוב החלה של תוכנית רכישות נוספת, כחלק ממדיניות יציאה של ה'פד' מהשווקים, בהדרגה. ההודעה בדבר האפשרות לתוכנית רכישות נוספת עודדה את המשקיעים, ששלחו את המדדים המרכזיים לעליות קלות, עד היוודא דבר הורדת דירוג האשראי של אירלנד על ידי מודי'ס.

טבע במאבק משפטי מול פייזר

אמנם פייזר תבעה את טבע על הפרת הפטנט לתרופה Lipitor להפחתת כולסטרול, ומזהירה את בתי המרקחת לא למכור את התרופה - אולם, טבע טוענת כי הפטנט על הליפיטור לא תקף, ובינתיים החברות עדיין חלוקות בשאלה האם טבע הפרה את הפטנט שמגן על התרופה או לא, ובית המשפט יצטרך לדון בכך בהמשך.

אלקואה היתה הראשונה לפרסם את דוחות הרבעון השני שהציגו תוצאות טובות לחברה, אך פיספסו את תחזיות האנליסטים בשוק, וכבר אמש במסחר המאוחר נרשמו ירידות במניות החברה. רווח החברה לרבעון השני מסתכם ב-322 מיליון דולר, או 28 סנט למניה לעומת צפי ל-34 סנט למניה. החברה הכפילה את הכנסותיה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. "ההתאוששות הכלכלית אינה אחידה אבל את התחזית הכוללת עבור האלומיניום נשארה חיובית" מסרו בכירים בחברה.

חברת RIM , יצרנית בלקברי, ריכזה עניין ברקע כינוס אסיפת בעלי המניות השנתית שלה, היום. לקראת האסיפה קוראים בעלי המניות לדירקטוריון החברה לפעול לשינוי מדיניות לטובת הגדלת רווחים, ולמנות יו"ר חדש - זאת, לאחר שמניית החברה צנחה בשנה האחרונה ב-52%. מנגד, ג'ים באלסילי ומייק לזארידיס, המכהנים שניהם כיו"ר ומנכ"לים משותפים, מנסים להרגיע הרוחות לפני האסיפה.

נטפליקס , המספקת שירותי צפייה בוידיאו בסטרימינג, ריכזה עניין לאחר שדיווחה כי העלתה ביותר מ-60% את מחיר השירותים ללקוחותיה בארה"ב, אשר צופים בסרטי החברה באמצעות הזמנות באינטרנט והזמנות בדואר כאחד.

מניית ניוז קורפ של מרדוק שצנחה אתמול על רקע הסקנדל בתיקשורת הבריטית, עולה במסחר המוקדם לאחר שהחברה הודיעה כי היא מגדילה את תוכנית הרכישות החוזרות של מניותיה ל-5 מיליארד דולר. ניוז קורפ היא אחת מקבוצות המדיה המובילות בעולם עם החזקות ב "וול סטריט ג'ורנל", "ברונ'ס", סוכנות הידיעות "דאו-ג'ונס" ואתר "מרקטווץ'".

אלקטל לוסנט (Alcatel-Lucent ): מנית החברה נסחרת בירידות חדות במסחר המוקדם לאחר שדויטשה בנק הורידו את המלצתם למנית החברה מ"קניה" ל"החזק".

סיסקו ענקית ציוד התקשורת בדרך לגל פיטורים ענק במהלכו תפטר כ-10,000 עובדים, המהווים 14% מכוח העבודה שלה. 7,000 עובדים צפויים לקבל מכתבי פיטורים עד סוף אוגוסט ואילו 3,000 עובדים נוספים יוצאו לפרישה מוקדמת. מטרת החברה במהלך הינה לצמצם בהוצאותיה ולשפר את הרווחים.

מניית חברת התוכנה רדיאנט (סימול: RADS) בלטה הערב על רקע זינוק בשיעור חד של כ-30% שמוביל אותן לרמת שיא של 28 דולר למניה. מחיר זה משקף לה שווי שוק של 1.1 מיליארד דולר. העליות במניית חברת התוכנה האמריקנית, נובעות מהסכמתה להירכש על ידי קבוצת NCR בעסקה ששוויה 1.13 מיליארד דולר המשקף מחיר של 28 דולר למניה.

[לטבלת ישראליות בעולם][לארביטראז]