נמשכים הדיונים במשפט בו טבע תובעת את החברות שמפתחות גרסה גנרית לקופקסון, תרופת הדגל שלה לטיפול בטרשת נפוצה. טבע תבעה את מיילן, Natco, מומנטה וסנדוז על הפרת פטנט הקופקסון, והן בתגובה טענו שטבע התנהלה באופן לא הולם בעת רישום הפטנט. הדיונים בנושא זה מתקיימים בנפרד משאר ההליכים המשפטיים בתיק, שצפויים להתחיל בספטמבר.
האנליסט ד"ר רוני גל מ-Bernstein Research עוקב אחר הדיונים. לאחר שנשמעה עדותה של ד"ר אירית פנחסי, לשעבר סמנכ"לית מו"פ ייחודי בטבע, גל מעדכן שהיום תעלה על הדוכן פרופ' רות ארנון, אחת מממציאות התרופה.
גל התרשם שעדותה של פנחסי לא סיפקה הוכחה לכך שטבע התנהלה באופן בלתי הולם. לדבריו, החברות הנתבעות טענו שב-1994, בטבע ידעו שאין קשר בין המשקל הממוצע של המולקולות של הקופקסון לפרופיל הבטיחותי של התרופה, ולמרות זאת טענו שיש קשר כזה, על מנת לרשום פטנט. גל מתאר איך נציגי החברות הנתבעות ניסו לתאר בדרמטיות איך לטענתן טבע פעלה להכין תוך לילה אחד את מסמכי הפטנט, כי למחרת היו אמורים מדעני מכון ויצמן לפרסם נתונים חדשים.
לדברי גל, אם בית המשפט יקבע שהייתה התנהלות בלתי הולמת של טבע, הפטנטים שמגינים על הקופקסון כבר לא יהיו בתוקף. אולם להערכתו לחברות הנתבעות יהיה קשה להוכיח התנהגות בלתי הולמת.
טבע, בניהולו של שלמה ינאי, נסחרת בנאסד"ק ובתל אביב לפי שווי שוק של 43.8 מיליארד דולר. מכירות הקופקסון ב-2010 היו 3.3 מיליארד דולר, וברבעון הראשון של 2011 המכירות היו 907 מיליון דולר.
היום כאמור תעיד בדיונים פרופ' רות ארנון. ארנון, פרופסור לאימונולוגיה וזוכת פרס ישראל לרפואה, התראיינה לפני שנה ל"גלובס" והתייחסה לאפשרות שהקופקסון ייתקל בתחרות גנרית: "בדרך כלל כשמייצרים תרופה גנרית, אם המולקולה מוגדרת אז מראים שהיא זהה כימית. אבל פה מדובר בפולימר אקראי, תערובת, ומהלך הסינתזה לא פשוט. פרטי הייצור חסויים ואין דרך לחברה הגנרית להוכיח שהתהליך שלה זהה", אמרה אז ארנון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.