הירידות בבורסות באירופה מחריפות היום (ה') לאחר שהנפקת האג"ח באיטליה נסגרה בתשואה הגבוהה ביותר מאז 2008. בנוסף מושפעים השווקים מההתפתחויות השליליות ביבשת כגון הורדת דירוג האשראי של יוון על ידי פיץ' לרמה הרחוקה רק פסע מחדלות פירעון, מה שמזכיר למשקיעים כי הצרות ביבשת עדיין כאן. עוד ברקע, נושאים המשקיעים את עיניהם לעבר הים, שם מתנהלים הדיונים להעלאת תקרת החוב בארה"ב ללא התפתחויות חיוביות בינתיים ותוך הזהרה להורדת דירוג.
הסנטימנט השלילי בקרב משקיעי היבשת ממשיך לרחף, עת היום בשעות הבוקר הורידה סוכנות הדירוג פיץ' את דירוג האשראי של יוון - לרמה של CCC מרמה של +B - רמה אחת בלבד מעל רמה של חדלות פירעון - D. יתרה מזאת - נציין כי מדובר בדירוג הנמוך ביותר של פיץ' בעולם והסוכנות מזהירה כי חדלות פירעון של יוון הינה בגדר "אפשרות סבירה". (לסיפור המלא)
לפי כלכלני פיץ', הורדת הדירוג היום משקפת את "היעדר תוכנית מימון מלאה ואמינה של קרן המטבע הבינלאומית והאיחוד האירופי". כידוע, הקרן והאיחוד מתנים את המשך הסיוע ליוון בעמידה בתוכנית הצנע הרחבה שלה, כך שסיוע כספי יינתן בתשלומים.
איטליה ממשיכה לעורר דאגה
עוד באירופה, ממשיכים המשקיעים לחשוש מהתרחבות משבר החוב ביבשת לעבר איטליה, הסובלת מחובות של 2.9 טריליון אירו. היום קיים האוצר האיטלקי מכרז ובו מכר אג"ח לתקופות של 5 שנים ול-15 שנים בהיקף של כ-3.9 מיליארד אירו. התשואה שנקבעה לאג"ח שיפרע ב-2016 הגיעה ל-4.93% וזוהי הרמה הגבוהה ביותר שנרשמה במכרז זה מאז 2008, רמה זו גבוהה מהרמה בה נמכר אותו האג"ח לפני חודש בלבד. נציין כי גם אתמול הונפקו באיטליה אג"ח בתמורה ל-6.75 מיליארד אירו. היום ומחר צפויה להגיע לאישור הסנאט האיטלקי ובית הנבחרים תוכנית קיצוצים מאסיבית (צנע) בהיקף של כ-40 מיליארד אירו, לשם התמודדות עם גירעון הענק של המדינה.
"נרחיב את חבילת הקיצוצים ונעביר אותה בפרלמנט עד יום שישי", אמר השבוע שר האוצר האיטלקי גיאוליאו טרמונטי. עוד הוסיף טרמונטי כי הירידות שנרשמו באירופה בימים האחרונים "הן לא בעיה של מדינה אחת בלבד, ברגע זה כ-40% מאירופה תחת לחץ".
בנוסף, בעיתונות השוויצרית דווח כי הבנקים הגדולים במדינה, UBS וקרדיט סוויס מתכוננים לפיטורים המוניים, כאשר ב-UBS ההערכות הן לפיטוריהם של כ-5,000 מעובדי הבנק ואילו בקרדיט סוויס מדובר בכאלף עובדים שצפויים לאבד את משרותיהם בקרוב. זאת לצורך התייעלות וחיסכון של כ-1.2 מיליארד אירו בראשון וכ-800 אלף אירו בבנק השני.
אובמה עזב בזעם את דיוני התקציב
ומעבר לים, מוסיפים המשקיעים לחשוש מהתנהלות דיוני התקציב בארה"ב - שנראה כי הגיעו אמש למבוי סתום, לאחר שנשיא ארה"ב אובמה עזב בזעם את החדר, לאחר שעתיים של ויכוחים עם נציגי הרפובליקנים. (לסיפור המלא)
הדיונים על התקציב בארה"ב צפויים להימשך היום, בעוד מחר (ו') ייתכנסו נציגי האיחוד האירופי לטובת המשך הדיון על תוכנית חילוץ נוספת ליוון, ובחינת דבר התפשטות משבר החוב למדינות נוספות ביבשת.
אסיה נוטה לירידות; "הדיווח של מודי'ס מעיק על השוק"
המסחר בבורסות אסיה התנהל היום (ה') במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים, לאחר נעילה חיובית אמש בבורסות העולם (אסיה, אירופה ו-וול סטריט) ברקע נתונים חיוביים על הצמיחה הפיננסית בסין, ונאומו של יו"ר ה'פד' בן ברננקי מול הסנאט האמריקני. גם היום מוסיפים המשקיעים ברחבי היבשת לשאת עיניהם לעבר כלכלות אירופה הנחלשות מתוך חשש כי משבר החוב ביבשת יתרחש, כאשר גם אזהרתה של מודי'ס בדבר אפשרות להורדת דירוג האשראי של ארה"ב מעיקה על המסחר. בנוסף, גם החוזים העתידיים על המדדים המרכזיים בוול סטריט, מצביעים על ירידות שערים קלות בשעות בוקר מוקדמות אלה, ומעיקים על המסחר.
"הדיווח של מודי'ס יעיק על השווקים באסיה, בעיקר בסקטור הביטוח. סביר להניח שהורדת הדירוג ל-Aa מ-Aaa הוא התרחיש הסביר ביותר, אם אכן מודי'ס תנקט בפעולה קונקרטי. מנגד, האזהרה של מודי'ס בוודאי דוחקת בחברי הקונגרס להגיע להסכמה על העלאת תקרת החוב", כותב האנליסט קנטור פיטזגראלד במזכר ללקוחותיו.
בנק המרכזי בקוריאה הודיע היום כי הוא משאיר את הריבית המרכזית במדינה ללא שינוי, ברמה של 3.25%, בהתאם לציפיות האנליסטים בשוק. זאת, לאחר שהבנק המרכזי העלה את שיעור הריבית בהדיקות שהגיעה לרמתה הנמוכה ביותר (של 2.0%) ביולי 2010 - ומאז החלה לעלות בעקביות.
נציין כי סקרי אנליסטים שנערכו בקרב סוכנות "רויטרס", מצביעים על כך שהבנק צפוי להעלות את הריבית בשיעור של 0.25% לפחות עוד פעמיים, עד סוף שנת 2012. גם סקר שנערך בקרב הדאו ג'ונס מעלה תוצאות דומות, כאשר הכלכלנים ביניהם נערך הסקר - מצביעים על העלאת הריבית בקוריאה כבר בחודש הבא.
נתונים שפורסמו היום בנוגע לכלכלת סינגפור מעידים כי התמ"ג המקומי לרבעון השני של שנת 2011 (אפריל עד יוני) נפל ל-7.8% בשיעור שנתי, זאת בניגוד לתחזיות כי תצמח בלא פחות מ-27.2% (כפי ששוער על פי נתוני הצמיחה של סינגפור ברבעון הראשון).
מודי'ס מזהירה מהורדת דירוג האשראי של ארה"ב
ובאשר לשווקים הגלובליים, סוכנות הדירוג מודי'ס הזהירה אתמול כי ארה"ב עלולה לאבד את דירוג האשראי המושלם שלה (AAA) בשבועות הקרובים, במידה והמחוקקים לא יצליחו להגיע להסכמה בנוגע לתקרת החוב האמריקני. משמעות המהלך היא שמודי'ס קרובה מאוד להוריד את דירוגה של ארה"ב.
ובאירופה, המשקיעים יוסיפו גם היום לשאת עיניהם לעבר משבר החוב ביבשת - כאשר אתמול יצאה קרן המטבע באזהרה מחדלות פירעון של איטליה, הכלכלה השביעית בגודלה בעולם: "איטליה עלולה להיות המדינה הבאה שתושפע ממשבר החוב באירופה", נכתב בהודעה כתובה מטעם הקרן. גם שר האוצר האיטלקי חוליו טרמונט התייחס למצבה הפיננסי של ממשלתו, וציין כי חבילת קיצוצים חדשה - בנוסף לזו בהיקף 48 מיליארד אירו שכבר אושרה - צפויה לעלות לאישור בפרלמנט האיטלקי עד יום ו' הקרוב.
בין היתר, ריכזו מניות סקטור הפיננסים עניין ברקע הורדת דירוג האשראי של ארה"ב. נציין את מניות Mizuho Financial , Mitsui Financial , ואת Korea Life Insurance.
גם מניות הטכנולוגיה ריכזו עניין ברחבי היבשת - בין היתר נציין את טויוטה , טושיבה ונינטנדו.
[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.