ירידות השערים החדות בבורסה בתל אביב מחקו לעמיתי קופות הגמל 3.5-4.5 מיליארד שקל מחסכונותיהם בחודש יוני לבדו. מתחילת השנה מדובר באובדן של בין 6-7 מיליארד שקל שהתאדו מענף הגמל.
ירידות השערים בשוק המניות והאג"ח הביאו לתשואה שלילית של כ-1.5% ביוני - מה שהפך אותו לחודש הגרוע ביותר בענף הגמל מאז המשבר של 2008, ומתחילת השנה מדובר בתשואה שלילית של כ-2.5%. אם מוסיפים לכך גם את דמי הניהול (כ-0.5% בממוצע בחצי שנה) שנחתכים מהנכסים, ואת האינפלציה, מגיעים כבר להפסד ריאלי של כ-5% מתחילת השנה לענף הגמל.
ההפסדים שרשמו הקופות הלחיצו את העמיתים, ובחודש מאי נרשמה עליית מדרגה בהיקף המשיכות של כספים שיוצאים מקופות הגמל. אלו הגיעו ל-767 מיליון שקל, עלייה של 25% לעומת היקף המשיכות החודשי הממוצע בשנה האחרונה.
טרם פורסמו נתונים רשמיים לגבי חודש יוני, אולם לפי הערכות המשיכות היו בקצב דומה. בדרך כלל עמיתי הגמל מגיבים מאוחר יחסית לתנודות בשוק, שכן הם מקבלים את הדיווחים על תשואות הקופה שברשותם באיחור של כחודשיים. לכן, לא מן הנמנע כי היקף המשיכות הגבוה יחסית ימשיך גם בחודשים הבאים, אלא אם הסנטימנט השלילי בבורסה יתהפך.
בחודש יוני, מנהלי קופות הגמל שהיו חשופים לחו"ל ולאג"ח ממשלתיות הצליחו בחלקם לפצות על ירידות השערים בשאר האפיקים. בדירוג התשואות לחודש יוני ממשיך אלטשולר-שחם להוביל את הטבלה, אם כי בדירוג קרנות ההשתלמות חזר ילין-לפידות להוביל, לאחר שבחודש הקודם נעקף בידי אלטשולר- שחם.
בדירוג קופות הגמל הגדולות, אלטשולר-שחם מובילה עם הקופה הגדולה שלה, שרשמה תשואה של 10.07% בשנה החולפת. ביצועיה לשלוש שנים די פושרים ועומדים על 15.44% בלבד. לחברה קופת גמל נוספת, "לשם", שמובילה את טבלת הקופות הקטנות עם 10.07%.
בדירוג קרנות ההשתלמות הקטנות לאלטשולר שחם שלוש נציגות שמובילות את הטבלה - "השתלמות", "טופז" ו"נירית", שהניבו ב-12 החודשים החולפים תשואות של 9.68%, 9.60% ו-9.41% בהתאמה.
את התוצאות הטובות שלהן השיגו קופות אלטשולר שחם בעיקר בעזרת חשיפה לחו"ל - אסטרטגיה אותה מוביל גילעד אלטשולר, בעלים ומנכ"ל משותף. לפי נתוני הגמל נט, בקופות החברה ישנה חשיפה של כ-33% לחו"ל ומט"ח, אולם נתון זה אינו כולל חשיפה נוספת של כ-10% באמצעות חוזים עתידיים. בפועל, חשיפת הקופות של אלטשולר-שחם לחו"ל עומדת כבר על 40%, וזהו השיעור המקסימלי כרגע עליו שומרים בבית ההשקעות, והוא נעשה גם באמצעות מניות וגם באמצעות אג"ח קונצרניות.
ילין לפידות, בית ההשקעות של דב ילין ויאיר לפידות, מדורג במקום השני בין הקופות הגדולות עם תשואה של 9.57%. כאמור, בקרנות ההשתלמות הגדולות, ילין לפידות מוביל את קבוצת הקרנות הגדולות.
הדרך של ילין ולפידות להשיג תשואות טובות לעמיתיהם שונה מאוד משל אלטשולר-שחם: בקופותיהם רק כ-4% מהנכסים בחו"ל, כ-14% במזומנים, 25% באג"ח ממשלתיות, 31% באג"ח קונצרניות ו-16% במניות.
בהשוואה לענף הגמל כולו, רואים כי חשיפת היתר של ילין לפידות היא לאג"ח קונצרניות - אפיק בו הם ידועים בהתמחותם. בכלל ענף הגמל (לא כולל קופות סקטוריאליות), 28% מהנכסים מושקעים באג"ח ממשלתיות, 21% בקונצרניות, 24% במניות ורק 7% במזומנים.
עוד בדירוג קופות הגמל הגדולות, במקום השלישי נמצאת אקסלנס תגמולים עם תשואה בשנה החולפת של 8.72%. לאקסלנס קופות נוספות גדולות וקטנות עם ביצועים נמוכים יותר, והקופה הסולידית של בית ההשקעות, "יסודות", אף סוגרת את רשימת הקופות הגדולות עם תשואה של 2.13% בשנה.
בקרנות ההשתלמות הגדולות, נציין כי במקום השני, אחרי ילין לפידות, מדורגת קרן של מגדל, עם תשואה של 9.33% בשנה החולפת. גם ביצועיה לשלוש שנים נמצאים בראש הטבלה, עם תשואה של 25.14%.
תשואות קופות הגמל הגדולות יולי 2010 עד יוני 2011
תשואות קופות הגמל הקטנות יולי 2010 עד יוני 2011
תשואות קרנות ההשתלמות הגדולות יולי 2010 עד יוני 2011
תשואות קרנות ההשתלמות הקטנות יולי 2010 עד יוני 2011
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.