חוק הווד"לים עבר בוועדת הכלכלה - ללא דיור בר השגה

בדיון בוועדה המשותפת לכלכלה ופנים הוזמנו גם מוחי האוהלים ■ ח"כ דב חנין: "יש פה התעלמות מדיור בר השגה"

חוק הווד"לים עבר לקריאה שנייה ושלישית בכנסת בדיוני הוועדה המשותפת (פנים וכלכלה) המקדמת את הצעת החוק. ככל הנראה יועלה החוק לדיון מליאת הכנסת כבר בשבוע הבא.

אמנם ההסתייגויות הקשורות בהכנסת אלמנט הדיור בר השגה להצעת החוק לא התקבלו אבל הצעת החוק שוכללה כך שתכלול דיור להשכרה לתקופה שלא תפחת מ-10 שנים, כהצעת יו"ר הוועדה המשותפת, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד).

בסוף הדיון שנערך אתמול בכנסת אליו הוזמנו נציגי מחאת האוהלים בתל אביב, נציגי הסטודנטים, ראשי ערים וחברי כנסת בנושא מצוקת הדיור אמר שאמה-הכהן כי הוא שמע את הדברים והוא עומד להעלות אותם אל מול ראש הממשלה.

פגישה עם ראש הממשלה אכן נערכה אמש ובעקבותיה נמסר היום משאמה-הכהן כי אכן יוכנס שינויי בין סעיפי החקיקה.

"התעלמות מדיור בר השגה"

לפני הדיון היום, שהוביל למיצוי הדיונים בקידום החוק לקריאה שנייה ושלישית, אמר שאמה-הכהן כי "חוק ועדות דיור לאומיות יקבע לראשונה ייעוד קרקע - 'דיור להשכרה'. ייעוד שיאפשר לוועדות התכנון המואץ לקבוע בתוכנית שקרקע מדינה תשווק לדיור להשכרה בלבד לרבות הוראות לגבי משך השכירות ומאפיינים נוספים. לא בטוח שמפגיני האוהלים ושאר הסובלים ממצוקת הדיור יבינו את משמעות הבשורה של חוק הוד"לים עבורם אך אין לי ספק ששוק הדיור יבין ויגיב מהר".

במהלך אישור סעיפי החוק היום במסגרת הדיון העלה חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) הצעה להכנסת נושא הדיור בר השגה למטרות הצעת חוק הווד"לים אבל הצעתו נפלה. "זו הכרעה באחת הסוגיות שהיה עליהן ויכוח", אמר חנין בהציגו את הצעתו, "לכן אני מציע שבסעיף המטרות תהיה הגדרה מפורשת על כך שהחוק יקדם דיור בר השגה".

משנדחתה הצעתו ציין חנין בפני הוועדה כי "יש פה התעלמות מדיור בר השגה. נראה שרוב חברי הכנסת מתנגדים לזה".

בהמשך נדחתה גם הצעתו של חנין להגדרות הדיור בר השגה במסגרת החוק, שלפיהן דיור בר השגה עונה על דיור ייעודי לזכאים לפי קריטריונים, שייאוכלוסו ביחידות דיור בנות השגה, בעלות דיור נמוכה ממחירי השוק לפי הקבוע בלמ"ס ובאחוז מסויים מהמשכורת. על כך ציין חנין כי "זהו הרי המבחן של החוק הזה. אבל הקואליציה לא רוצה לקדם דיור בר השגה".

ח"כ דורון אביטל (קדימה) הציע לשנות את שם החוק מהחוק להאצת הליכי התכנון והבנייה ל"חוק מעקף ממשלתי עצמי", אבל הצעתו נפלה.

במהלך הדיון הציע שאמה-הכהן להכניס קביעה שלפיה ההשכרה למגורים במבני ציבור תהיה לתקופה שלא תפחת מ-10 שנים. "על זה יש קונצנזוס", הוא ציין, וחברי הוועדה הצביעו בעדה. הצעה זו מתווספת לסעיף 3 א' בהצעת חוק הווד"לים, שלפיו תוכנית לדיור לאומי תכלול הוראות להסדרת מבני הציבור, השטחים הציבוריים הפתוחים והתשתיות הנדרשות ליחידות הדיור הכלולות בתוכנית וכן התייחסות לעניין התמהיל והיחס בין דירות קטנות וגדולות בתחומה.

"קצה סבלנותנו"

גם ח"כ פאינה קירשנבאום הכניסה סעיף המתעדף תוכניות שיכללו דירות קטנות או דיור לשכירות לטווח ארוך. "מכלל המחקרים והניסון העולמי בתחום הנדל"ן עולה כי הפתרון הנכון ביותר הוא דיור בר השגה, בניית דירות קטנות ודירות המיועדות להשכרה. אין טעם בקיצור הליכים בירוקרטיים ללא יצירת סדר עדיפויות חברתי ברור לדירות שייבנו".

על העובדה שאלמנט הדיור בר השגה נעדר מההחלטה הסופית של הוועדה המשותפת, ציינה איריס האן מהחברה הגנת הטבע: "למרות מחאת הדיור הציבורית הנרחבת של השבוע האחרון, החוק במתכונתו הנוכחית לא יפתור את מצוקת הדיור: הוא לא כולל אפילו מילה אחת על דיור בר השגה וזה מעיד על כך שהממשלה רק רוצה לעקוף את הליכי התכנון ולהעשיר את כרישי הנדל"ן, על חשבון איכות החיים והסביבה של כולנו

בעקבות הדיון שנערך אתמול מסרו היום מארגני מחאת האוהלים בתל אביב כי "מחאת האוהלים נמשכת כל עוד לא נמצא פיתרון יסודי ומיידי לבעיית הדיור עבור מעמד הביניים. דרישתנו לזכות לקורת גג היא בסיסית ביותר והמחאה שאנחנו מובילים באה כדי להגיד לראש הממשלה ונבחרי הציבור שקצה סבלנותנו ונדרש פתרון רציני".

ארגוני הסטודנטים שנחכו גם הם בדיון יצאו ממנו בתחושת החמצה קשה. נציגי התאחדות הסטודנטים הארצית מחו על העובדה שלא ניתנה להם הזכות לדבר באופן רציני. היום הודיעו בהתאחדות הסטודנטים כי הם עומדים להחריף את המאבק.

לדברי שאמה-הכהן, "חוק הווד"לים מעביר במיידי מסר ברור לקבלנים, למשקיעים ולכל גורם מקצועי בשוק הדיור, שחגיגת המחירים נגמרה. די בכך כדי לשנות את מגמת המחירים בשוק. בהמשך הוא יאפשר בניית עשרות אלפי יחידות דיור שאזרחי ישראל משוועים להן. האופוזיציה מתנגדת ומסיתה כנגד החוק מאחר שברור להם שיישומו בהצלחה יקבע את הפוזיציה שלהם באופוזיציה לעוד הרבה שנים".