איך לשרוד את השוק הזה?

לא כל שנה היא חגיגה למשקיע - בשנה כמו הנוכחית, התמקדות בהווה ובמיומנויות ניהול התיק, היא הדרך להתמודד - 3 עצות חשובות

ההמשימה של ניהול תיק מניות מוצלח היא מורכבת, וההיסטוריה של הטור הזה ממחישה זאת במידה רבה. כך גם הקושי של תשואת התיק להמריא השנה. למרות העבודה המאומצת שאנחנו מקדישים לבחירת המניות, לתזמון טכני של כניסה ויציאה של מניות ולניהול מערך ההגנות, בינתיים לא הרווחנו מי יודע מה השנה. חשוב להבין למה, כי השנה הקשה הזו מזקקת למעשה את האתגרים של ניהול השקעות שאין להם פתרונות קסם:

תנודתיות ברמת אקראיות גבוהה. התנאי להצלחה של מודל הוא היצמדות לכללי המודל. כך למשל, אם החלטנו לפתוח הגנה מתחת לרמת תמיכה אותה הגדרנו כקריטית, אז צריך לפתוח הגנה. העניין הוא שהמידע האם מדובר בעוד פריצת סרק בשוק מדשדש או בשינוי מגמה, לא נתון בעת הפעולה. לפיכך, כאשר בסופו של דבר מסתבר שמדובר בעוד אירוע "סרק" במסגרת שוק תנודתי-אקראי במיוחד, יש לזה מחיר.

אנחנו מנסים לחדד את החושים קצת יותר אבל לא להקהות את הרגישות לפתיחת ההגנות, ועל פי הרוח הזו פתחנו הגנה ביום חמישי. אנחנו לא נמצאים עכשיו בתקופה בה ניתן להגדיר ניהול השקעות כמשהו מהנה, ובוודאי בתקופה שמציבה סימני שאלה על תהליכים (פחות נורא מ-2008, בינתיים), ולכן היצמדות לתהליכים היא מיומנות חשובה. הבעיה היא שהתוצאה - נקווה שטובה - לא מגיעה בתזמון שנרצה. אבל, בשביל שנוכל להיות מרוצים בדיעבד מעשיית הדבר הנכון, יש לעשות אותו בהווה גם אם הוא מתיש ושוחק קצת את ההשקעה. העיקר שלא ישחק את רוח המשקיע.

טשטוש מסלולים ארוכי טווח. קחו גרף של מניה כמו KRO שנמצאת על הרדאר שלנו. ביולי 2009 היא נסחרה ב-2.82 דולר, ונכון לכתיבת הטור היא נסחרת ב-30 דולר. מה היה יותר פשוט מלקנות ולהחזיק? זוהי בעיית ה'בדיעבד'. בדיעבד תמיד ברור מה היה צריך לעשות.

עכשיו קחו מניה כמו LLEN, שנכנסה לאחרונה לתיק. באפריל 2009 היה מחירה 0.55 דולר, באפריל 2010 היא נסחרה ב-14.29 דולר, עכשיו ב-5 דולר. כעיקרון, יש סיכוי להתפתחות גל עולה משמעותי אחרי התיקון שעבר על המניה, אבל, תראו מה קרה לה ביום חמישי. במהלך היום היא הגיעה ל-5.58 (עלתה מ-5.15) ובסוף היום סגרה ב-5.14 דולר. רכישתה התבססה על הדמיית מסלול העלייה ארוך הטווח שצפינו לה, אך המסחר בחמישי טשטש את המסלול.

מתי מחליטים שהמסלול עדיין קיים ומתי קובעים שהוא שגוי? תנאי השוק הנוכחיים מאתגרים את הדילמה. הפתרון שלנו: עשיית שינויים עקבית אך מתונה בתיק. במילים אחרות, כן מחליפים מניות אבל בקצב איטי, שמחייב מתן משקל לסיכוי של המסלול ארוך הטווח בגינו נרכשה המניה.

התבוננות במסכי המניות בתקופה זו היא מתכון לדיכאון, שכן המוח נותן משקל גדול יותר להפסדים. בשוק תנודתי, שההפסדים והרווחים בו מתאזנים, ההטיה של המוח יוצרת דיכאון. הפתרון - תפחיתו זמן מסך.

הטבלה חזרה!

קוראי טור זה בוודאי יכולים להבחין שטבלת תיק המניות חזרה להתפרסם גם בעיתון, במקביל לפרסומה באתר "גלובס - מדור ניתוח טכני". זאת, לאור בקשות רבות של קוראים שרוצים לקבל את התמונה הכוללת. הטבלה מרכזת את הנתונים החשובים ובעיקר את רשימת המניות שאנחנו מחזיקים.

אני מזכיר לכל הקוראים הרבים אשר עוקבים אחרי התיק והטור, כי מדובר בכלי עבודה למשקיע העצמאי. לא מדובר בשירות "עקוב אחרי" וכל קורא נדרש למידה כזו או אחרת של עבודה עצמאית. לכן, ואני מקדים כאן את המאוחר, בבקשה אל תתחילו לחזור עם הפניות לפרסום מידע זה או אחר שלטעמכם הוא חשוב מאוד. הטור-תיק הם מודל-מסגרת שמשולב בהן ניהול וירטואלי של תיק בזמן אמת. הדקויות של ההחזקות בכל מניה, הכמות המדויקת של כל הגדלה/הקטנה של פוזיציה וכן הלאה אינן רלוונטיות למשקיע העצמאי, שממילא אמור להחליט על גודל הפוזיציות המתאימות לו. ובכל מקרה, הן לא עניין שאנחנו מקדישים לו תשומת לב מרובה, ולכן הן גם לא רלוונטיות למודל.

זיו סגל, A level 2 Chartered Market Technician. שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם