נעילה חיובית באירופה: פורסמה טיוטת ההסכם לחילוץ יוון

גרמניה וצרפת גיבשו הסכם בעניין תוכנית חילוץ שנייה ליוון ■ הבורסה באיטליה זינקה ב-3.75%; האירו התחזק ל-1.437 ■ מדד מנהלי הרכש בגוש האירו צנח במפתיע

בורסות אירופה ננעלו היום (ה') בעליות שערים, לאחר שרוב היום התאפיין המסחר במגמה מעורבת. המסחר הסתיים בעליות שערים ובאווירה חיובית ברקע הדיווחים כי הושג הסכם בין צרפת לגרמניה בעניין יוון, אודותיו דנים שרי האוצר של האיחוד האירופי בפגישה היום - אשר טיוטת הסכם המגובש במהלכה הודלף ל"רויטרס" ושלח את המדדים המרכזיים לעליות בסיום.

נציין כי במהלך היום התנהל המסחר במגמה מעורבת עם נטייה לירידות לאחר פרסום מדד מנהלי הרכש בגוש האירו, אשר רשם ירידה חדה ומפתיעה בחודש יולי. גם החוזים העתידיים על המדדים בוול סטריט אותתו על ירידות לפני פתיחת המסחר בארה"ב, על רקע נתוני המאקרו באירופה, נתונים חלשים גם מסין, והמשך אי-הוודאות בדבר ההסכמה על העלאת תקרת החוב בארה"ב.

עם הדיווחים בדבר השגת הסכם ראשוני בין גרמניה לצרפת בנוגע לחבילת החילוץ השנייה ליוון, שטפה את המשקיעים אופטימיות זהירה במהלך המסחר היום, שהלכה והתחזקה עם פרסום טיוטת ההסכם לתוכנית החילוץ החדשה של יוון, שמתגבש במסגרת פגישת ועידת שרי האוצר של גוש האירו - והודלף לסוכנות הידיעות "רויטרס".

על רקע פירסום הטיוטה עברו המדדים המובילים באירופה, בהובלת הבורסות באיטליה ובספרד, לעליות שערים חדות. גם האירו מתחזק הערב בשיעור של 0.85% ל-1.437 דולר לאירו, בעוד הבורסה באיטליה ננעלה בעליות בשיעור של 3.76%, והבורסה בצרפת ננעלה בעליה של 1.66%.

על פי טיוטת ההסכם שהודלף, קרן החילוץ של האיחוד האירופי (EFSF) תורשה בפעם הראשונה לתת למדינות כגון יוון, אירלנד ופורטוגל, הלוואות בריביות נמוכות יותר של 3.5% לעומת 4.5% כיום (במקרה של יוון), ולתקופות ממושכות יותר של 15 שנה לעומת 7.5 שנה עד כה. ההלוואות יסייעו למדינות להגדיל את ההון בבנקים כך שיוכלו לפעול בשוק האג"ח המשני. בנוסף קרן החילוץ תוכל לספק קווי אשראי למדינות באגוש האירו, כולל למדינות שלא נמצאות בתוכנית קרן החילוץ של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית.

בתוך כך נציין כי ממשלת ספרד צלחה הנפקת אג"ח שבמסגרתה גייסה 2.6 מיליארד אירו, כאשר מדובר בהנפקה בריבית גבוהה בהשוואה למכרזים קודמים שערכה ספרד למכירת אג"ח.

מדד מנהלי הרכש צנח במפתיע

מדד מנהלי הרכש באיזור גוש האירו הכולל 17 מדינות הראה האטה בפעילות היצרנית במדינות מרחב האירו בחודש יולי. מדד מנהלי הרכש ירד ל-50.8 נקודות, שפל של 23 חודשים. מדובר בירידה גבוהה מהציפיות המוקדמות בשוק. נזכיר כי מדד זה עמד על קריאה של 53.3 נקודות בחודש הקודם.

מעבר לים: דיוני התקציב ועונת הדוחות בארה"ב

משבר החוב באירופה לא היה היחיד שריכז את תשומת לב השווקים, כאשר עיני המשקיעים באירופה היו נשואות היום גם לדיוני התקציב הפדרלי בארה"ב - אשר בהם לא נראה כי חלה התקדמות ממשית גם היום.

נזכיר כי הצעה להעלאת תקרת החוב בכ-2.4 טריליון, אושרה לפני יומיים על ידי בית הנבחרים האמריקני. חרף אישורה, צפויה ההצעה להידחות על ידי חברי הסנאט - וגם הודעתו של אובמה כי יטיל על ההצעה וטו במידה ותונח על שולחנו, לא מוסיפה נחת למשקיעים.

עונת הדוחות בוול סטריט מהווה גם היא מקור לאופטימיות: בשוק הגיבו היום לדוחות חיוביים שפרסמו חברות מרכזיות בוול סטריט, דוגמת AT&T, פיליפ מוריס, נוקיה ומורגן סטנלי.

אריקסון ריכזה עניין לאחר שהציגה ירידה ברווחים לרבעון השני.

אסיה ננעלה במגמה מעורבת

הבורסות המובילות באסיה נסחרו הבוקר (ה') עם נטייה לירידות שערים ברקע מגמה שלילית שחתמה אמש את המסחר בוול סטריט ולמרות שאינטל היכתה את תחזיות האנליסטים. נתון מאקרו חלש בסין והמשך משבר החובות באירופה מעיבים על המסחר.

מדד הייצור הסיני של HSBC רשם ביולי ירידה ל-48.9 נקודות מ-50.1 נקודות ביוני לשפל של 28 חודשים. נזכיר כי כל קריאה מתחת ל-50 נקודות מצביעה על התכווצות כלכלית. הנתון העלה חששות כבדים באשר לעוצמתה של הכלכלה הסינית וליכולתה להמשיך ולקיים את צמיחתה החזקה. בתגובה לנתון, רושמים הבנקים בסין ירידות שערים. נציין את Bank of China .

יצרנית השבבים Hynix דיווחה על צניחה של 34% ברווחיה ברבעון השני ל-473 מיליארד וון (451 מיליון דולר) לעומת הרבעון המקביל אשתקד. מכירות החברה הדרום-קוריאנית רשמו ירידה של 16% ל-2.76 טריליון וון.

בניגוד לציפיות המוקדמות, עברה יפן בחודש יוני לעודף מסחרי של 70.73 מיליארד ין (897 מיליון דולר), לעומת ציפיות מוקדמות לגירעון מסחרי.

"השוק מצוי בתקופה תנודתית מאוד ברקע בעיות החוב", ציינה לוסינדה צ'ן מ-Macquarie Private Wealth.

[לפורטל הפיננסי][לבורסות בעולם]