יהודי ארה"ב מעדיפים את ברק אובמה על פני כל מועמד רפובליקני לנשיאות. שביעות הרצון של היהודים מביצועי אובמה כנשיא גבוהה במידה משמעותית משביעות הרצון של האוכלוסיה הכללית. מכל מקום, תמיכת היהודים במדיניות הכלכלית ובמדיניות המזרח-תיכונית של הנשיא חלשה יותר בהשוואה לשביעות הרצון של היהודים מביצועיו באופן כללי. כך עולה מסקר חדש, שפורסם אתמול (ה') בוושינגטון.
הסקר נערך ע"י קבוצת Gerstein Bocian Agne Strategies בשביל ג'יי סטריט, הארגון האמריקני שמגדיר עצמו פרו-ישראל ופרו-שלום. הסקר נערך במדגם של 800 נשאלים, בין 7 ל-12 ביולי.
לפי הסקר, 60% מיהודי ארה"ב מרוצים מביצועי אובמה כנשיא, 39% אינם מרוצים. שיעור שיעור שביעות הרצון לא השתנה מאז הסקר הקודם שערך ג'יי סטריט, בנובמבר 2010. לעובדה זו יש משמעות מפני שבמאי השנה פרצה מחלוקת קשה בין אובמה לבין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בעקבות קריאת אובמה להשתית הסכם שלום בן ישראל והפלסטינים על גבולות 1967, עם תיקונים הדדיים. שיעור שביעות הרצון של היהודים מביצועי אובמה גדול ב-14% מהנתון המקביל באוכלוסיה הכללית. יחד עם זאת, שיעור שביעות הרצון מאובמה בקרב היהודים מיד לאחר שנבחר, בנובמבר 2008, היה קצת יותר מ-80%.
סקר שערך מכון גאלופ ביוני השנה מצא אף הוא ששיעור שביעות הרצון של יהודי ארה"ב מאובמה הוא 60%.
מנתוני הסקר החדש עולה, שהמפלגה הרפובליקנית אינה מצליחה לנצל את המחלוקת בין נתניהו לאובמה, או האשמות שאובמה שונא ישראל, כדי למשוך אליה יהודים. יהודי ארה"ב מהווים אחד מבסיסי התמיכה החזקים ביותר של המפלגה הדמוקרטית מזה דורות רבים. 82% מהיהודים שתרמו לקמפיין של אובמה במירוץ הקודם לנשיאות, הצהירו שהם יתרמו גם לקמפיין שלו ב-2012.
לו היו הבחירות לנשיאות נערכות עכשיו, היה אובמה מנחית מכה ניצחת על שני הפוליטיקאים המובילים בהתמודדות על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, מראים נתוני הסקר. אם מיט רומני, המתמודד הרפובליקני המוביל בשלב זה, היה המועמד, היה אובמה מקבל 63% מקולות היהודים; רומני - 24%. לו מישל בקמאן, צירת בית-הנבחרים וחביבת "מסיבת התה" היתה המועמדת, היה אובמה זוכה ב-67% מקולות יהודי ארה"ב, ובקמן - ב-19%. להשוואה: בבחירות הקודמות לנשיאות, מול ג'ון מקיין, קיבל אובמה 78% מקולות היהודים.
אחת השאלות בסקר בדקה את מידת האהדה של היהודים לאובמה, לאישים בארה"ב ובישראל וכן למפלגות ולארגונים אחרים. הנשאלים התבקשו לתת ערך מספרי, מ-0 עד 100, לכל אחד מהשמות ברשימה שהוגשה להם, כש-0 מציין חוסר מוחלט של אהדה ו-100 אהדה רבה ביותר. הנתון המפתיע ביותר: ג'ונתן פולארד זכה בשיעור האהדה הנמוך ביותר, יחד עם גלן בק.
ואלה הנתונים (המספרים מייצגים את שיעור האהדה בקרב הנשאלים): אובמה: 56; מיט רומני: 16; המפלגה הדמוקרטית: 49; המפלגה הרפובליקנית: 18; ביל קלינטון 66; מישל בקמן: 12; גלן בק, השדרן הימני קיצוני, שמזהה עצמו כאוהד מושבע של ישראל: 10; ג'ורג' בוש, הנשיא הקודם: 16; התנועה שמכונה "מסיבת התה": 12; או"ם: 37; ג'ונתן פולארד: 10; בנימין נתניהו: 50; ציפי לבני: 16.
בכל זאת, למרות שביעות הרצון של היהודים מביצועי אובמה כנשיא ואהדתם אליו, יש שחיקה בשביעות רצונם ממדיניותו הכלכלית (51% מרוצים) וממדיניותו כלפי הסכסוך הישראלי - פלסטיני (44% מרוצים, 56% לא מרוצים). ויחד עם זאת, 70% מהיהודים היו תומכים מדיניות אמריקנית שתקדם באופן פעיל תכנית שלום שמבוססת על הסדרי גבולות וביטחון. 57% תומכים בפראמטרים לפתרון הסכסוך שגובשו בממשלות אהוד ברק ואהוד אולמרט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.